Ako još niste bili na godišnjem odmoru i upravo tražite destinaciju koja će zadovoljiti sva vaša čula – imamo fantastičan prijedlog za vas, a rujan je savršen mjesec za posjet ovom mediteranskom raju.

Potražite avionske karte do Sicilije, u Milazzu se ukrcajte na hidrogliser i nakon sat vremena plovidbe prema sjeveru, stići ćete do prvog otoka iz arhipelaga Eolskih otoka.

Kod nas se često nazivaju i Liparski otoci po najvećem otoku – Lipariju. Arhipelag sačinjava deset vulkanskih otoka, od kojih je sedam naseljenih i svi se nalaze na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine. Vjerujemo da ćete se zaljubiti u sve Eolske otoke, a mi vam predstavljamo malenu Panareu i 'opasni' Stromboli – otoke na kojima osim golf autića nema drugih vozila na 4 kotača.

Uz Etnu, Stromboli je jedini aktivni vulkan na jugu Europe. Površine od 12 km i stalno naseljenih četiristotinjak stanovnika u dva naselja, otok će vam pružiti sav komfor koji možete poželjeti, a usto će ljubitelji povišenog adrenalina uživati kad se približe sjeverozapadnoj strani otoka gdje su nalaze aktivni vulkanski krateri iz kojih stalno pućka dim.

Ne morate se bojati da će vas užarena vulkanska masa progutati, posljednja erupcija s izlijevanjem lave na Stromboliju dogodila se 2011. godine. Sa svih Eolskih otoka popularni su noćni izleti barkama do obala Strombolija, a iskustvo koje ćete doživjeti na tom izletu teško će se moći mjeriti s bilo kojim dotad proživljenim. Male barke možete unajmiti i na otoku za pristojan novac i obići sve otočke uvale s prekrasnim plažicama.

Ako ste, pak, plahog srca i strah vas je vulkana, najljepši pogled na Stromboli pruža se sa susjedne Panaree, najmanjeg naseljenog otoka u arhipelagu.

Bijelo obojane kuće, plavi prozori i raskošne bugenvilije koje se kočopere iz vrtova oborit će vas na prvi pogled. Na svega 3,4 kvadratna kilometra stalno živi tristotinjak stanovnika koji su tekuću vodu i struju dobili tek u osamdesetima i otok danas slovi kao vrlo mondeno mjesto gdje se ljeti okuplja svjetski jet-set. Na otoku postoji kod ponašanja koji ćete usvojiti prvim korakom kojim ste kročili na otok. Nikome neće pasti na pamet fotografirati Kate Moss kako u japankama i bikiniju hoda otokom ili slikati poznate facekako tulumare noćima.


Popularnost je Panarea stekla prvo među bogatim jahtašima koji su dolazili na otok na svojim krstarenjima Mediteranom. Izolirana i nerazvikana do danas je zadržala šarm Mediterana kakav je nekad bio. Izvrsna hrana, gostoljubivi domaćini i prijateljski gosti toliko će vas oduševiti da će vam dan odlaska s otoka pasti iznimno teško. Jedino što ne trebate očekivati na Panarei su raskošne plaže.

Ne zaboravite da je otok vulkanskog porijekla i strmo pada u more pa je vrlo često nepristupačan kopneni put ka uvalama s plažama. Na nekoliko uvala pristup je omogućen stepenicama koje vode do najljepših mini plaža koje ste ikad vidjeli.

Vulkanski pijesak koji se razlijeva u svim nijansama smeđe boje ne stvara mulj, kristalno čisto more s rujanskim temperaturama od 23-25 stupnjeva garantiraju istinsko uživanje u morskim radostima.

Ako vam još spomenemo da će gosti i domaćini toliko cijeniti vašu privatnost da vam nitko neće staviti ručnik ni blizu, a često će vas i pustiti da sami uživate u svom komadiću zemaljskog raja, vjerujemo da ste već krenuli pakirati kufere.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju