Kad se ne bavi grafičkim i web-dizajnom ili digitalnim marketingom, Luka Rašica iz Župe dubrovačke snima prizore nadahnute morem koji marljivo skupljaju obožavatelje na Instagramu. Aerofotografijom, odnosno snimanjem dronom bavi se iz hobija, a nevjerojatno čisto more, prekrasni otoci, otočići i stijene „iz zraka“ pričaju svoju priču. Njegov je projekt još u svojim počecima i većinu snimki radi za svoj gušt, ali vještina kojom to radi mnogima je inspiracija.

„Kao zaljubljenik u tehnologiju, uvijek pratim novitete, ali sama ideja da možete 'poslati' fotoaparat daleko od sebe u visinu i vidjeti neki motiv iz potpuno drugačije perspektive koju ne možete doživjeti je sjajna. Prvi koraci bili su sati i sati analize toga što točno kupiti, za što se odlučiti, što od dodatne opreme nabaviti, a zatim navikavanje na kontrole i vježbanje vožnje“, kaže Luka i dodaje uz smijeh: „Najvažniji je aspekt pripreme punjenje baterija.“

Budući da jedna baterija može izdržati malo više od 20 minuta, važno ih je imati više ako želimo uhvatiti neki poseban kadar bez vremenskog pritiska. A zatim su najvažniji dobri vremenski uvjeti.

Above Dubrovnik Above Dubrovnik (Foto: Luka Rašica/Above Dubrovnik)

„Jak vjetar može biti veliki problem. Treba paziti i na smjer vjetra jer ako je u povratku drona čeoni vjetar, letjelici će trebati više snage i vremena nego kad smo ga vodili od sebe te možemo riskirati ostajanje bez baterije“, otkriva aerofotograf, koji prilikom snimanja doživi i svakojaka uzbuđenja.

„Zanimljiv je bio susret sa pticom. Bio je to galeb i zaista sam mislio da će ga srušiti. Izdaleka je izgledalo kao da će se zabiti u njega, prošao je valjda desetak centimetara od drona. Nije bilo ugodno, ali ipak sam ja na njegovu 'terenu'. Bio je znatiželjan, ali na moju sreću, ne previše“, kaže Luka.
Promjena perspektive otkriva i brojne ljepote kojih nismo svjesni sve dok se ne vinemo u zrak.

Lovrijenac Lovrijenac (Foto: Luka Rašica/Above Dubrovnik)

„Oduševljavaju me male stijene i otočići s prekrasnim bojama mora okolo, ali posebno me iznenadila tvrđava Lovrijenac u Dubrovniku. Zaista nisam imao pojma kako izgleda iz te perspektive i baš me oduševila.

Sua Ocean Trench Zanimljivosti Raj na zemlji: Je li ovo najljepši bazen na svijetu?

Kad bih morao odabrati odbrati koja mi je snimka najdraža, teško mi se odlučiti, ali slika lučice u Srebrenom nastala u zimskim mjesecima kada barke nisu u moru mi je među omiljenima. Bilo je to nakon bure, pa je i more kristalno čisto. Na instagramu sam je nazvao “50 shades of blue” i mislim da je to jako dobro opisuje“, zaključuje Luka.

Dom bogova ili vrata u pakao: Hram hrvatskoj namirnici Tvrtka Šakote Tvrtko Šakota Tvrtko Šakota Interijer +8 Nav

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju