Alfajor je nacionalni ponos Španjolki i latinoameričkih domaćica koje ga pripremaju od 19. stoljeća. Suhi kolačići imaju srce od karamele i posipaju se kokosom. Poslužuju se uz čaj, kavu ili tek tako, a postoje i varijacije s glazurom od tamne ili bijele čokolade...
Sastojci za alfajores:
250 g brašna
prašak za pecivo
125 g maslaca
125 g šećera
1 žumanjak
½ žličice ekstrakta vanilije
250 ml dulce de lechea ili umaka od karamele
125 g kokosova brašna
Priprema:
1. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
2. Izmiksajte šećer i maslac pa dodajte žumanjak i vaniliju. Umiješajte suhe sastojke pa oblikujte tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju pa ostavite u hladnjaku pola sata.
3. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
4. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu od oko 3 mm pa okruglim kalupima promjera oko 6 cm izrežite paran broj kolačića.
5. Položite ih razmaknute na lim obložen papirom za pečenje i pecite oko 12 minuta.
6. Kad se malo ohlade, nadjenite ih kremom od karamele i posipajte kokosom.