Alfajor je nacionalni ponos Španjolki i latinoameričkih domaćica koje ga pripremaju od 19. stoljeća. Suhi kolačići imaju srce od karamele i posipaju se kokosom. Poslužuju se uz čaj, kavu ili tek tako, a postoje i varijacije s glazurom od tamne ili bijele čokolade...

Sastojci za alfajores: 

250 g brašna
prašak za pecivo
125 g maslaca
125 g šećera
1 žumanjak
½ žličice ekstrakta vanilije
250 ml dulce de lechea ili umaka od karamele
125 g kokosova brašna

Priprema: 

1. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. 

2. Izmiksajte šećer i maslac pa dodajte žumanjak i vaniliju. Umiješajte suhe sastojke pa oblikujte tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju pa ostavite u hladnjaku pola sata.

3. Zagrijte pećnicu
na 180 °C.

4. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu od oko 3 mm pa okruglim kalupima promjera oko 6 cm izrežite paran broj kolačića.

5. Položite ih razmaknute na lim obložen papirom za pečenje i pecite oko 12 minuta.

6. Kad se malo ohlade, nadjenite ih kremom od karamele i posipajte kokosom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju