Dulce de leche u doslovnom bi prijevodu bilo "slatko od mlijeka", a baš kao što se priprema slatko od voća, i za ovaj je latinoamerički specijalitet potrebno izdvojiti nešto vremena štednjaka dok se slatka marmelada ne zgusne.

Recepti variraju ovisno o kraju, pa se tako u El Salvadoru šećer osjeti pod zubima, u Meksiku se dodaje vanilija i koristi kozje mlijeko, a na Kubi se najprije čeka da se mlijeko zgruša. Ponegdje miriše na cimet, drugdje na kokos… 

Uspijete li odoljeti kremastom karamelu i suzdržati se da ga ne pojedete direktno iz staklenke, možete ga iskoristiti kao dodatak kolačima, namazati na palačinke ili tost te koristiti kao preljev za sladoledchurrose. U steriliziranim staklenkama na hladnom mjestu može potrajati oko mjesec do dva, ali rijetki su dočekali rok trajanja. 

Pripremiti možete i vegansku verziju od biljnog mlijeka i margarina ili kokosova ulja. 

Sastojci za dulce de leche:

1,5 l mlijeka
500 g šećera
4 vanilin šećera
žlica smeđeg šećera
125 g maslaca
1/2 žličice sode bikarbone

Priprema: 

1. U široki lonac stavite mlijeko, maslac i šećer pa kuhajte miješajući dok se šećer ne otopi a mlijeko počne ključati. Pažljivo dodajte sodu bikarbonu i smanjite vatru.

2. Kuhajte oko 90 minuta do 2 sata sve dok se mlijeko ne zgusne. Provjerite na tanjuriću da li je krema dovoljno gusta tako da je zagrabite žličicom i ostavite neka se malo ohladi.

3. Prelijte u sterilizirane staklenke pa ostavite na hladno mjesto.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju