Ovaj planet kruži oko zvijezde Kepler-10 koja se nalazi u zvježđu Zmaja, a od Zemlje je udaljen otprilike 560 svjetlosnih godina. Po svojoj veličini je skoro dva puta veći od našeg Planeta. Ispočetka se smatralo da je Kepler jako sličan Neptunu, no daljnjim promatranjem utvrdilo se da se radi o stjenovitom i čvrstom planetu poput našega. Kepler je od Zemlje teži čak 17 puta, što je otprilike ista težina kao i Neptunova, ali je znatno manji od njega te se zato pretpostavlja da se radi o stjenovitom planetu.

Znanstvenici su ostali začuđeni kada su utvrdili o kakvoj se vrsti planeta radi jer svi poznati modeli prikazivali su da je riječ o plinovitom. Prema svim teorijama ovako gust planet morao bi se raspasti prije nego dostigne veličinu na kakvoj je sada Kepler-10c. Procjenjuje se da je Keplerova starost oko 11 milijuna godina što znači da je formiran samo 3 milijarde godina nakon velikog praska. Rani svemir sastojao se od kisika i helija. Teži elementi, koji čine stijene kao što je željezo, nastali su kad i prve zvijezde. Kada su te zvijezde eksplodirale one su rasule potrebne materijale diljem Svemira od kojih su kasnije nastali mnogi planeti i zvijezde. Taj postupak trajao je milijunima godina. Kepler je primjer da je i u ranim trenucima svemira postojala mogućnost da se formiraju tako veliki i čvrsti planeti, iako je bilo malo materijala potrebnih za njihov nastanak.

Sam pronalazak ovog planeta govori znanstvenicima da mnoge teorije nisu točne i da je postanak takvih divova bio moguć znatno ranije nego što se to do sad mislilo. Planet sam po sebi teško da je bi mogao biti naseljen jer je temperatura na njemu izrazito visoka. No možda postoje neki „Marsovci“ koji su se prilagodili tim uvjetima i čekaju da im dođemo u posjetu!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju