Prisutnost dva "nova" Planeta pronađena je uz pomoć nove analize ekstremnih transneptunskih objekata (ETNO), a zaključeno je da se radi o dva zaleđena planetarna tijela, koja se nalaze na krajnjem rubu našeg Sunčevog sustava.

Carlos de la Fuente Marcos, znanstvenik i koautor studije, rekao je da postoje najmanje dva Planeta koja se kriju iza Plutona, ali da ih vjerojatno ima još više na granicama našeg Sunčevog sustava.

Teoretski, ti objekti imaju prosječnu udaljenost od Sunca otprilike 150 astronomskih jedinica. Ako stavimo da je udaljenost Zemlje od Sunca jedna astronomska jedinica, onda dolazi do toga da se ti Planeti nalaze na 150 puta većoj udaljenosti od Sunca nego što je to Zemlja.


Ovi Planeti mogli bi rasvijetliti teoriju o Planetu X, koju su znanstvenici u velikoj mjeri diskreditirali. Po njoj bi se Planet X nalazio 250 astronomskih jedinica od Sunca i bio bi 10 puta veći od Zemlje. Posljednjih desetak godina, postojanje Planeta X svi su značajniji astronomi redom - odbacili.

S današnjom tehnologijom i instrumentima koje znanstvenici imaju na raspolaganju te objekte još nije moguće uočiti. Stoga će trebati proći još vremena kako bi se tehnologija dovoljno razvila da bi se moglo u potpunosti potvrditi njihovo postojanje, piše na portalu American Licve Wire.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju