Možda naši preci nisu dobro poznavali teoriju češnjaka, ali su u praksi vidjeli njegove koristi, pa su ga rado konzumirali. Zbog "nepodobnog" mirisa za suvremenog čovjeka postao je gotovo nepoželjan, a u jednom trenutku čak je i prijetio nestanak onakvog češnjaka kakvog smo poznavali, jer je većina ovog dostupnog u trgovinama uvezena iz Kine i drugih zemalja.

Stoga je u Hrvatskoj pokrenuto nekoliko inicijativa za očuvanjem autohtone sorte češnjaka od izumiranja, a trogodišnji projekt njegove revitalizacije pokrenuo je i Upravni odjel za poljoprivredu Zadarske županije, koji će u suradnji s udrugom Rešta, Gradom Benkovcem i Turističkom zajednicom Grada Benkovca u srijedu, 10.rujna organizirati 1. festival češnjaka u Zadarskoj županiji u Benkovcu.

Cilj festivala češnjaka je unaprijediti proizvodnju češnjaka na području Zadarske županije, potaknuti organizaciju proizvodnje sadnog materijala kojom će se omogućiti očuvanje i umnažanje te proizvodnja dovoljne količine odabranog najboljeg češnjaka. Također, jedan od ciljeva je i poticanje potrošnje češnjaka na tržištu u našoj zemlji. Ovim projektom potiče se i lokalna proizvodnja hrane te daje podrška udruzi Rešta u stvaranju prepoznatljivog kvalitetnog proizvoda, ističu organizatori.

Na festivalu će se predstaviti 15 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji su ujedno i članovi udruge Rešta, a u programu je predviđen izložbeno-prodajni dio, promotivna prodaja češnjaka te radionica pletenja rešti i izrade girlandi od luka i cvijeća u kojoj će sudjelovati učenička zadruga Vridne ruke Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra. U Gradskoj knjižnici u Benkovcu održat će se edukativno stručna predavanja stručnjaka Agronomskog fakulteta Sveučilšta u Zagrebu na temu Mikropropagacija u proizvodnji sadnog materijala za zaštitu zemljopisnog podrijetla benkovačkog češnjaka, najavljuje Zadarski list.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju