Razgovaramo s direktorom Festivala, gospodinom Markom Kovačem:



- Možete li prosječnom Hrvatu odraslom na gemištu objasniti u čemu je značaj vašeg Festivala?

Naravno, iako smatram da ljudi u Hrvatskoj imaju više znanje o kulturi vina od samog gemišta! Label Grand Karakterre se odvija drugu godinu zaredom. Ideja je okupiti na jednome mjestu vodeće europske vinare organske i biodinamičke orijentacije te učiniti Zagreb regionalnim centrom vina ove orijentacije. Riječ je, prije svega, o vinarima koji u proizvodnji vina ne koriste kemikalije, uglavnom je riječ o vinima od autohtonih sorti grožđa iz regija iz kojih dolaze te o malim, obiteljskim vinarima koji sebe i obitelji prehranjuju od proizvodnje i prodaje vina. Ukupna proizvodnja ovih vinara uglavnom je višestruko manja od vina koja se proizvode pod, uvjetno rečeno, kapom korporacija i velikih vinarija. Sve u svemu, napori se ulažu u kvalitetu vina, ne kvantitetu.

Vino je dio kulture stola, a koja je, pak, dio općenite kulture društva. Dakle, kada govorimo o vinu, govorimo o proizvodu čija je vrijednost višestruka. Nije riječ samo o napitku, već i o proizvodu iza kojeg stoji tradicija, generacijski rad i briga prema prirodi i okolišu. Nadalje, riječ je o društveno izuzetno bitnom faktoru jer vino je oduvijek bilo dijelom civilizacije. Usudio bih se reći da upravo vinari organske orijentacije u najboljoj mjeri odražavaju ovu filozofiju vina kao proizvoda koji nastaje od grožđa uzgajanog na prirodan i zdrav način.

Nadalje, naš festival najveće je međunarodno okupljanje vinara u Hrvatskoj ikada. Oko 70 vinara osobno će predstaviti svoja vina u Hotelu Westin 1. prosinca. Ponosimo se time što njih neće predstavljati posrednici ili distributeri, nego ljudi koji zaista i rade vina, ljudi iz vinograda, što će za publiku biti prilika da iz prve ruke saznaju sve što ih interesira. U tom smislu, riječ je o prvom događanju ovakve vrste u zemlji. Možda će ljudima biti čudno da govorimo o organskim vinarima jer se mnogi, s pravom, pitaju - što to konkretno znači? Ponekad je to najbolje objasniti u nekoliko riječi - vina u kojima se ne koriste kemikalije su vina koje ne samo da je lakše piti, nego od njih ne boli glava drugi dan i čovjek se osjeća bolje. Glava uglavnom boli od vina s kemikalijama.

- Kako je sve počelo?

Sve je počelo prilično entuzijastično. Kolege i ja puno smo putovali Europom, posebno Italijom i Francuskom te stupili u osobni kontakt s vodećim organskim vinarima, dopisivali se s njima, razgovarali i razmjenjivali mišljenja. Logičan slijed je bio da razmislimo kako napraviti njihovo okupljanje u Hrvatskoj, približiti ovdašnjim ljubiteljima vina njihov rad? Na brzinu smo odlučili organizirati festival te smo uz logističku pomoć restorana Apetit City u Zagrebu prošle godine organizirali prvi, mali festival.

U neku ruku je to bio i testni festival, htjeli smo vidjeti na koji će način publika i vinari reagirati na našu inicijativu. Okupili smo tada zaista uglednu ekipu vinara, njih 30, iz zemalja u okruženju. Reakcije su bile fantastične i logično je ove godine bilo napraviti nastavak. Većinu godine proveli smo putujući po Francuskoj, Italiji i Austriji gdje smo promovirali i Hrvatsku i festival i domaće ljubitelje vina. Moram reći da je većina vinara reagirala izuzetno pozitivno na spomen Hrvatske, a što potvrđuje i broj prijavljenih za ovu godinu. Također smo morali promijeniti lokaciju te festival ove godine održavamo u Hotelu Westin. Kako bi vinarima cijelu priču učinili još interesantnijom, povezali smo se s Ljubljanom u kojoj ćemo organizirati jedan festivalski dan na Ljubljanskom Gradu.

- Koliko se izlagača očekuje i iz kojih krajeva?

Više od 70 vinara dolazi iz Austrije, Francuske, Italije, Mađarske, Portugala, Slovenije i Hrvatske. Posebna atrakcija bit će i predstavljanje vrhunskog japanskog sakea, po prvi put u cijeloj našoj regiji. Na festivalu će, naime, sudjelovati trgovci koji po udaljenim japanskim selima pronalaze zaista najbolji sake na svijetu. Žestoka pića bit će predstavljena s Francuskom i Italijom, čime ćemo zaokružiti ponudu festivala za sve ukuse. Odreda je riječ o vinarima koji danas izlažu na najuglednijim organskim festivalima u Londonu, Parizu ili New Yorku -- mjesta na kojima mnogi od njih imaju čak i status rock zvijezda među ljubiteljma vina.

- Što biste mogli preporučiti čitateljima našeg portala - zašto trebaju doći na festival?

Prije svega, dolazak bih preporučio svima, ne samo ljubiteljima vina. Profil vina i vinara koji ćemo okupiti, uvjetno rečeno, uvelike je drugačiji od stranih vinara koji dolaze u Hrvatsku. Svojim dolaskom posjetitelji podupiru obiteljske vinare koji im, dakle, zauzvrat nude zdravo i iskreno vino. Za mene je vino dio života. Ako radim s organskim vinarima, i kupujem njihova vina, to znači da podupirem određeni životni stil i filozofiju. Stoga je dolazak na festival za mene znači biti dijelom jedne iskrene priče i konzumacije proizvoda koja ima mogućnost impresionirati, zadovoljiti, učiniti sretnijim i uljepšati dan. Da ne zaboravim, vjerujem da će ljudi razbiti predrasudu o organskim vinima kao skupim vinima kada s vinarima popričaju o njihovoj cijeni! Unaprijed ću se zahvaliti svima koji će nas posjetiti, pa i onima koji će samo razmišljati o tome, jer je za nas riječ o vrlo emotivnom projektu koji ne radimo iz financijskih razloga (dapače!), već iz razloga promocije kulture vina i malih, organskih europskih obiteljskih vinarija. Riječ je o pionirskom poduhvatu ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji.

Detalje o ulaznicama i programu potražite na stranicama festivala, ili se uključite na grupu na Facebooku. U svakom slučaju, vidimo se tamo – punkufer.hr definitivno zna što su vrhunska vina!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju