Dakle Saša, koliko je dugo bowling prisutan u Hrvata, i kako to da ste se uopće našli u njemu?
Upravo ove godine slavimo 60 godina od prvog službenog natjecanja u bowlingu na našim prostorima. 1953. Se bowling igrao na jednostaznoj kuglani u Borovom selu. Nakon toga igralo se u Zagrebu te u brojnim hotelima na jadranskoj obali, no nije bilo dovoljno objekata da se razvije poput klasičnog kuglanja na 9 čunjeva. Ja sam se u bowling uključio pred desetak godina na poziv prijatelja i zaljubio se na prvi hitac. Tada je radilo 10 staza u Importanneu, a pravi razvoj ovaj sport doživljava pred 5 godina otvaranjem bowling centara po shoping centrima.

Koji su vaši najveći uspjesi, koje ste sve zemlje obišli s bowlingom?
Imam 13 pobjeda u karijeri u gotovo svim disciplinama no najvrjednije su one pojedinačne, 2 puta prvak RH i 3 puta pobjednik Kupa RH. Svi ti uspjesi omogućili su mi da predstavljam Hrvatsku širom svijeta tako da sam proputovao skoro cijelu Europu od St Tropeza na zapadu do Sofije na istoku, i sve do St Petersburga na sjeveru, a bio sam i u Venezueli i Južnoafričkoj republici. Bowling je najlakše usporediti s tenisom, sustav natjecanja je vrlo sličan, turnirski, na nekoliko nivoa kvalitete, i da biste uspjeli na međunarodnom nivou morate biti zbilja dobri. U Hrvatskoj još nismo na toj razini natjecanja, no postoji nekoliko klinaca, koji ako nastave vrijedno trenirati - imaju šanse doći na sam vrh.

Što vam se s putovanja najviše urezalo u pamćenje, hrana, pića, ljudi?
Na sportskim putovanjima nema previše vremena za turističko razgledavanje, natjecanja su dugotrajna i naporna te je slobodno vrijeme vrlo ograničeno, no ipak svi mi moramo jesti pa tako uvijek tražim neke lokalne restorančiće s domaćom hranom i na takvim mjestima pokušavam osjetiti 'kako domaći dišu'. Mene najviše impresioniraju kulturalne i socijalne razlike širom svijeta.

Za koji klub igrate, kako se može uključiti u bowling?
Trenutno igram u Bowling klubu Nomad i u klubu smo svi pravi nomadi, igramo i putujemo svuda šireći kulturu rušenja čunjeva kao dobar način natjecanja i zabave u isto vrijeme. U svakom bowling centru djeluje nekoliko klubova tako da svi koji žele kuglati mogu se uključiti u neki od njih, a isto tako postoje i amaterski turniri za sve 'solo igrače' dok za najmlađe postoje i turniri mladih.

Gdje vas možemo naći, kako navijati, kako postati prvacima Hrvatske?
Iako nomadski obilazim sve bowling centre u Zagrebu i okolici nekako se najčešće zaustavim u Skybowlingu u Areni. Pomalo me stižu godine, i unatoč nedavnom novom naslovu prvaka, igračke ambicije su mi manje. Tako da sam se trenutno posvetio trenerskom poslu te sve ono što znam pokušavam prenijeti na nove generacije kuglača i kuglačica. U bowlingu, kao i u svakom drugom sportu, da biste uspjeli morate se mnogo čega odreći i puno trenirati i natjecati se. Prava prilika za natjecanje je od 2. do 4. siječnja u Skybowlingu kada će se održati 3. novogodišnji turnir BK Nomad s brojnim nagradama za najbolje u svim kategorijama i tombolom za sve natjecatelje. Pozivam sve zainteresirane da se prijave, dođu, zaigraju i vide koliko su dobri...

Hvala puno, vidimo se na stazi! Ne zaboravite se prijaviti na turnir - ovdje!

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju