Sezona gljiva ponegdje još traje, a negdje se već i stišala jer su dani postali hladniji, pa je i slasnim šumskim plodovima postalo prehladno. Ali neke vrste posljednjih su dana tek počele nicati. Trubače su jedne od njih.

Jedna od omiljenih gljiva sigurno su crne trubače koje svoj naziv duguju neobičnom obliku koji posjeća na glazbeni instrument, u obliku ljevka i šuplje do dna. Klobuk je valovit, nepravilan i okrenut prema dolje. Slična joj je siva truba ili lisičica, koja je malo manja, ali također jestiva.

> Zaobiđite ih u širokom luku: Najotrovnije gljive u Hrvatskoj

Trubača je tanka, a klobuk narasti može uglavnom od 2 do 8 centimetara, dok stručak može i centimetar više. Raste na vlažnim područjima, uglavnom u šumama bukve, hrasta i graba, a kreće kraljem ljeta pa sve do kasne jeseni. U sušnim je godinama nema, a u vlažnima, kada se pojavi, ima je na gomile.

Trubača je izuzetno aromatična gljiva, zbog čega će vam poznavaoci najviše preporučiti sušenje. Zbog svoje aromatičnosti u Francuskoj ju zovu tartufom za siromahe. Suši se cijela, a kada se posuši, možete ju izmljeti u prah i koristiti ga u juhama, varivima, preljevima, umacima, na mesu..

Za umak od crne trubače bit će vam potrebno:

50 g samljevene trubače
50 g svježeg sira
malo maslaca
2 češnja češnjaka
1 žlica brašna
2 žlice vrhnja
sol
papar
voda
sir

Priprema:

Maslac otopite na laganoj vatri i dodajte češnjak, trubaču, sol i papar. Nakon nekoliko minuta ubacite usitnjeni sir te miješajte dok se potpuno ne otopi. Potom dodajte brašno, vodu i vrhnje dok se ne zgusne. Servirajte uz meso po želji (ne baš pohano).

Trubače možete koristiti i svježe, a od njih možete napraviti omlet. Očišćene i nasjeckane (ne treba biti presitno) gljive pržite na srednje jakoj vatri na maslacu i luku, a pred kraj prelijete jajima, koja ste začinili po ukusu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju