U šarmantnom transilvanijskom gradiću Brašovu nekoliko je orijentira koji streme u visine i koji će vam prvi zaokupiti pogled. Planinu Tampu iznad grada ukrašava, noću i osvijetljen, natpis Brašov u holivudskom stilu. Druga znamenitost koja okupira pozornost posjetitelja i turista jest Crna crkva, smještena u samom centru grada, podno spomenute planine. Posjetivši je saznali smo zašto se naziva Crnom crkvom i koje legende krije?


Stradala u požaru


U samom centru grada nalazi se poznata gradska tzv. Crna crkva. Riječ je o najvećoj protestantskoj, gotičkoj crkvi na prostoru istočne Europe koju ne možete promašiti dolaskom u centar grada. Ova se crkva zapravo zvala Crkva sv. Marije, no nakon požara 1689. prozvana je Crnom crkvom jer su njezini zidovi i krov u tom požaru pocrnili. Ova velika monumentalna građevina može primiti do 5 tisuća ljudi, a u njezinim se zidovima kriju zanimljive priče.


Najveće rumunjske orgulje i priča o tepisima


Za čarobnu unutrašnjost crkve zaslužne su prekrasne orgulje, najveće u cijeloj Rumunjskoj. Osim orgulja, crkvu krase balkoni i brojni anatolijski tepisi koji čine jednu od najvećih kolekcija tepiha u Europi. Njih su crkvi darovali njemački trgovci koji su prolazili ovim putem s istoka u 17. i 8. stoljeću, zahvalni bogu što su preživjeli na svom putu.

Crna crkva u Brašovu - 4 Crna crkva u Brašovu - 4 (Foto: Getty Images)


Osim crnih zidova, na njoj je moguće pronaći i rupe od metaka


Iako se čine kao ostaci davne prošlosti, rupe od metaka u unutrašnjim zidovima crkve nastale su 1989. godine. 23. prosinca nastala je pobuna protiv komunističkog režima u Rumunjskoj, a kaotična pucnjava ostavila je posljedice i na nekoliko zgrada koje vode do ove monumentalne građevine.


Pogledajte na krov – vidjet ćete dječaka


Osim metaka koji nisu proizvod tako davnog vremena, tu je i kip dječaka na krovu crkve za koji postoje razne legende. Najpopularnija je ona da je dječak pomagao u konstrukciji crkve, a nadređeni mu je rekao neka provjeri zid. On se nagnuo i pao, a njegov nadređeni nije si mogao to oprostiti pa je njemu u čast dao sagraditi ovaj kip.


Druga legenda govori o tome da je ovaj dječak bio sin svećenika, a zbog njegovog ga je nestašluka, otac poslao na tavan. No, tad je buknuo požar, a dječak je ostao zatočen na tavanu. Njemu u čast, izgrađen je ovaj kip. Treća legenda govori o dječaku koji je pomagao u izgradnji crkve te je u tome bio veoma dobar. Jedan od radnika postao je ljubomoran, pa ga je poslao da provjeri zidove te ga gurnuo. Dječak je poginuo, a kratko nakon toga radnika je počela mučiti grižnja savjesti. Ostali radnici odlučili su mu sagraditi spomenik.


Ova je crkva jedan od bisera rumunjskog gradića Brašova, a u njoj se održavaju i orguljaški koncerti. Ulaskom u nju, zakoračit će te u bogatu povijest obavijenu legendama.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju