Ovog smo ljeta otkrili jedan od neotkrivenih europskih dragulja – Brašov, grad u pokrajini Transilvaniji. U početku kovanja plana putovanja primarno smo odlučili posjetiti Brašov zbog blizine Brana, Drakulinog dvorca. No, kako smo sve više istraživali, postajali smo svjesni da ćemo tamo otkriti još puno zanimljivijih stvari. Tako je i bilo. Najkraće rečeno, Brašov nas je oduševio.


Bukurešt – Brašov


Do Brašova je iz Bukurešta jednostavno doći. U smjeru Brašova putovali smo mini busom direktno s aerodroma Henri Coanda, a u Bukurešt smo se vraćali vlakom. S aerodroma se možete zaputiti i lokalnim autobusima do željezničke stanice, pa dalje vlakom, no postoji i opcija koja vas čeka na aerodromu bez da se previše premještate. Mnogobrojni vozači mini busa rado će vam nuditi svoje prijevoze u svim smjerovima Rumunjske, a preporučujemo vam da prije pročitate recenzije na internetu za pojedine prijevoznike, ako one uopće postoje. Mi smo se odlučili za tvrtku Direct i bili zadovoljni uslugom. Put nas je koštao 110 kuna po osobi. Vlak je ponešto jeftiniji, što je odlično, ako putujete iz centra.

Brašov - 2 Brašov - 2 (Foto: Getty Images)


Ljubav na prvi pogled


Uređeni parkovi prepuni cvijeća s jedne strane, zanimljive zgrade s druge, a iznad zgrada izdiže se zeleno brdo s natpisom holivudskog stila: Brasov. Zanimljiva arhitektura ovog gradića dosljedna je i proteže se cijelim gradom, a posebno je zanimljiv šareni stari i centralni dio grada. U četvrtastom obliku popunjen je restoranima, dućančićima, fontanama, ugodnom atmosferom i veselim žamorom, a planine koje ga okružuju daju mu posebnu čar. Osim prekrasnog centra, oduševljeni smo ostali ugodnom klimom koja nam je u najsunčanije dane velikodušno podarila povjetarce za hlađenje, a navečer je pametno ponijeti i duge rukave.


Što i gdje jesti?


Osim klime, oduševljavaju i cijene koje su niže od onih u Hrvatskoj, posebno što se tiče restorana. Tradicionalnu rumunjsku hranu možete pronaći u restoranu Beraria Ciucas ili u restoranu La Ceaun, gdje smo pojeli najbolji obrok cijelog putovanja. U sklopu tradicionalne rumunjske kuhinje, Rumunji najčešće nude sarmale – male role mljevenog mesa u kupusu, a koje najčešće poslužuju s palentom; mici – miješano mljeveno meso s grilla u obliku velikih ćevapa, a od street fooda omiljeni im je originalno mađarski kurtoš kolač i njemački perec.


Što raditi?


Osim upoznavanja lokalne gastronomije i šetanja po pitoresknom centru, možete se popeti na brdo Tampa ponad grada i uživati u pogledu na cijeli grad i okolne planine. Postoji žičara, ali možete i pješke, ako ste u dobroj formi – transilvanijska priroda zaista je lijepa. Do Drakulinog dvorca trebat će vam autobusom 45 minuta, osim ako promet zapne kao što se nama desilo pa se taj put protegao skoro na 4 sata. Preporučujemo vam da ulaznice za dvorac kupite online i isprintate ih jer ćete tako izbjeći gužve na blagajni. Osim Brana, preporučujemo vam da posjetite i dvorac Rašnov koji će vam biti na putu do Brana.


Preporuka za smještaj je Hotel Drachenhaus, samo minutu hoda od samog centra grada. No, gdje god se smjestite, vjerujemo da će vam se Brašov svidjeti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju