Imate li super recept za domaći namaz, ali nemate dovoljno dobar prostor u kojem biste ga mogli pripremiti u dovoljnim količinama za prodaju? Tu nastupa Cook hub: Prva hrvatska coworking kuhinja koja nudi kompletno rješenje za food startupe, kako se i sami reklamiraju. Ili, bolje rečeno reklamira jer je Šibenčanka Josipa Bračanov (27) krenula kao sam svoj majstor i s vremenom okupila tim suradnika. Kako kaže, Cook hub je namijenjen manjim proizvođačima kolača, torti, džemova, namaza... koji tek kreću ili onima koji su zaključili da im je povoljnije dijeliti prostor nego imati vlastiti.
"Većinom korisnici i jesu stalni, a ponekad dođe i netko tko samo nakratko treba kuhinju za neki event ili probno da vidi kakva je potražnja za njegovim proizvodima, a želi imati sve po propisima (što znači da ne želi raditi od kuće). Trenutno sam u Cook hubu zaposlena samo ja, ali imam puno suradnika poput primjerice kulinarskih radionica, a džem od luka koji proizvodim (Chummy) osmislila sam s prijateljem Markom. Ukratko: multijobber sam, a nadam se da ću uskoro i zaposliti nekoga baš u Cook hubu", objašnjava Josipa Bračanov.
Otkako je pokrenula Cook hub, Josipa najmanje kuha, ali kad nije zatrpana poslom, obožava kuhati i isprobavati nove recepte. Tako je i nastao njezin džem od luka.
"Iako sam cijeli život okružena bakom i mamom koje su uvijek kuhale nešto fino, nisam znala da ću se jednog dana baviti poslom koji je vezan uz hranu. Završila sam Ekonomski fakultet, radila kao account manager u jednoj IT-tvrtki i dosta me ljudi pita otkud ovo! Na ideju sam došla kad mi je bila potrebna kuhinja jer sam osmislila recept za zdrave pudinge koje sam htjela prodavati. I kad sam vidjela što je sve potrebno da bi se jedan prehrambeni proizvod plasirao na tržište, gotovo sam odustala.
Razgovarajući s malim proizvođačima koji su mi svi rekli da im je najveći problem nedostatak povoljnog prostora koji zadovoljava sve uvjete, sinulo mi je da bi koncept coworking-kuhinje to mogao riješiti. Guglajući sam vidjela da takav koncept već postoji u nekim zemljama i odlučila to otvoriti i u Hrvatskoj. Cook hub kao ime se nekako logično nametnulo jer puno coworking-prostora koristi riječ 'hub'. To i jest središte, odnosno svojevrsni inkubator za kuhanje i proizvodnju", objašnjava Josipa dodajući kako je najveća prepreka to što u Cook hubu mogu raditi mali proizvođači, ali ne i tvrtke koje se primjerice bave cateringom.
"Nadam se da će se zakon promijeniti s vremenom i omogućiti catering-tvrtkama da dijele prostor. Ostale sam prepreke rješavala u hodu jer svako malo bih naišla na nešto novo pa je upornost bila presudna", objašnjava mlada poduzetnica. Cook hub organizira i kulinarske radionice u sklopu Enzite na Velesajmu. Osim kulinarskih radionica imali smo i radionice aromaterapije, razna snimanja videorecepata i reklama, gastroevente, proslave rođendana... Prostor se iznajmljuje po satu, a naše nadolazeće radionice, a od jeseni i škole kuhanja, možete pratiti na Cook hubovim stranicama na društvenim mrežama.
O svojim planovima za budućnost Josipa kaže da želi preseliti u veću i opremljeniju kuhinju, ali joj je za to potreban strateški partner kojeg i traži.
"Naravno, želim da se Cook hub otvori i u drugim gradovima i zemljama. Osim toga, nastavljam dalje raditi na ostalim projektima: povrtnim džemovima, kulinarskim radionicama, te uskoro očekujte novi gastroportal s isključivo videosadržajem", najavljuje poduzetnica.