1. Jedno od sedam svjetskih čuda, Veliki koraljni greben, najveća je živuća struktura na svijetu.

2. Veliki koraljni greben sačinjen je od 3000 različitih grebena, od kojih svaki ima vlastiti ekosistem.


3. Koraljni grebeni zauzimaju manje od 1% površine svih oceana, ali ipak u njima živi ¼ svog morskog života.


4. Na velikom koraljnom grebenu postoji 400 vrsta čvrstih koralja, 300 mekih koralja, 1600 vrsta riba, 134 vrsta morskih pasa, 30 vrsta kitova i dupina, 6 vrsta kornjača, 15 vrsti zmija te preko 3000 vrsta školjki.

5. Veliki koraljni greben dug je 2000 kilometara, a prostor između grebena i kopna gotovo je dvostruko veći od dužine Velike Britanije.

6. Bodljikava raža, stanovnik voda koraljnog grebena, ima posebne mišiće koji mogu detektirati otkucaje srca što im omogućava lov plijena i kada su zakopane ispod pijeska.

7. Gotovo polovica riba odrasta u „odgajalištima“ diljem grebena čime se pomladak brani od grabežljivaca.


8. Tijekom posljednjeg ledenog doba, razina vode na grebenu bila je niža 120 metara i cijeli greben je bio pokriven gustom šumom.

9. Postoji 600 malenih otoka koji se nalaze unutar lagune. Na većini njih nalaze se skakavci koji se hrane malenim gušterima. Svaki od otoka veoma je važan dio ekosistema.

10. U šumama na tim otocima žive golemi voćni pauci koji stanuju u drveću i imaju 3 para nogu.

11. SS Yongala je 100 metara dug brod koji je potonuo pored grebena 1911. godine na dubini od 30 metara. Danas je veliko sklonište za mnoge ribe, ali i turistička atrakcija.


12. Cijela olupina broda u potpunosti je pokrivena mekim koraljima što privlači milijune riba. Veća je koncentracija života oko te 100 metara duge olupine, nego na cijelom grebenu.

13. Najopasniji stanovnik grebena je vrsta meduze koja ima 24 oka i čak 60 krakova,s dovoljno otrova da ubije čovjeka.

14. Veliki koraljni greben svake godine posjeti 1,5 milijuna turista što u lokalne blagajne slijeva oko 7 milijardi US dolara. A mi imamo dva trajekta dnevno do naših otoka...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju