Veliki koraljni greben, Queensland, Australija

Najveća živuća struktura na svijetu, australski Veliki koraljni greben najpoznatiji je od svih grebena na svijetu. Iako je kroz godine trpio velike štete od zagađenja, još uvijek je veličanstveno mjesto koje se prostire na preko 300.000 m2 uključujući 900 otoka, 3000 grebena i mnogo predivnih koraljnih kanjona. Na području Velikog koraljnog grebena živi preko 1500 vrsta riba i preko 4000 vrsta školjki, kornjača, dupina, kitova i mnogo vrsta koralja.

Otočje Daymaniyat, Oman
Muscat, glavni grad Omana, uz svoju obalu ima neke od najveličanstvenijih koraljnih grebena, Otočje Daymaniyat je najljepše od njih. Poznatiji kao kraljevski dragulji, ovi otoci su nenastanjeni i nalaze se u prirodnom rezervatu. Greben se nalazi na dubini od 5 do 30 metara, gdje su kornjače, raže i prekrasne šarene tropske ribice uvijek u pokretu.


Plaža Morere, otok Boipeda
Otok Boipeba nalazi se uz sjevernu obalu Brazila i sam po sebi je raj na zemlji. Ovaj otok ima preko 20 kilometara pješčane obale. Uz samu obalu proteže se i koraljni greben koji je savršeno mjesto za ronjenje. Isto tako uz obalu nalazi se mnogo prirodnih bazena koji su savršeni za veslanje.

Otok Koh Racha, Phuket, Tajland
Koh Racha nalazi se nekih 12 kilometara od Tajlandske obale zbog čega još uvijek nije u potpunosti pretrpan turistima. Zbog te činjenice savršen je za ronjenje uz greben. Otok sam po sebi nema puno plaža, već je obala stjenovita, te nije idealan za plivanje. Generalno more je prepuno šarenih riba i ostalih oblika života od kojeg pršti ovaj koraljni greben.

Grebeni Scott i Seringapatam, sjeverozapadna Australija
Australija je kontinent koji je okružen oceanima u kojima se nalaze neki od najljepših koraljnih grebena na svijetu. Grebeni Scott i Seringapatam jedni su od najudaljenijih koraljnih grebena na svijetu, ako gledamo najbližu obalnu točku.


Koraljni greben Crvenog mora, Indijski ocean
Najsjeverniji koraljni greben u Indijskom oceanu i jedan od najstarijih grebena na svijetu prostire se na preko 2000 kilometara. Ovaj greben krije nevjerojatna mjesta na kojima se skrivaju ribe, zanimljivi glavonošci i ostala morska stvorenja.

Belize koraljni greben, Honduras – Cancun
Ovo je drugi po veličini koraljni greben na svijetu koji se proteže na preko 900 kilometara od Hondurasa do Cancuna. Iako spektakularan, ovaj koraljni greben pretežito je neistražen i u vezi njega postoji jako malo dokumentacije. Unatoč tome svake godine posjeti ga tisuće turista kako bi ronili i istraživali ovo jedinstveno mjesto.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju