Mala azijska država, koja je službeno kraljevina, uglavnom nam je nepoznata, ali čitajući ove činjenice zaključili smo kako bi bilo šteta ne posjetiti je!

Neobična zastava, mjerenje sreće umjesto novca, iznimna briga za prirodu, u najmanju ruku čudno korištenje marihuane i neobični crteži na kućama, samo su neke od stvari koje u Butanu odmah primijetite…

1. Ime zemlje potječe iz sanskrta i prevodimo ga kao "kraj Tibeta".

2. Butan graniči tek s dvije zemlje, Kinom i Indijom i za azijske pojmove površinski je vrlo mala zemlja.

3. Zastava Butana ima tek dvije boje – crvenu i žutu, a na sredini se nalazi zmaj koji u svakoj kandži drži po jedan dragulj.

4. Butan svoj razvoj ne mjeri bruto nacionalnim proizvodom, već vjerovali ili ne, bruto nacionalnom srećom! Ta ideja je uvedena od 1972. i dan danas je na snazi.

5. U prosjeku stanovnici Butana imaju tek 27,2 godine. Nevjerojatno zvuči, ali gotovo 50% stanovnika mlađe je od 17 godina.

6. Kralj zemlje na glavi nosi krunu koja na sebi ima gavrana. On je nacionala ptica Butana, a nekad je strašan zločin bio ubiti gavrana.

7. U zemlji raste više marihuane nego obične trave, no većina stanovnika ju ne konzumira. Naprotiv, njome se uglavnom hrane svinje.

8. Gangkhar Puensum sa svojih 7570 metara najviša je planina u zemlji, ali nosi i titulu najviše planine na svijetu čiji vrh još nije osvojen.

9. Zračna luka Paro jedini je međunarodni aerodrom u državi. Okružen vrhovima Himalaje jedan je od najtežih za slijetanje, a trenutačno samo osam pilota na cijelom svijetu ima dozvolu za slijetanje ovdje.

10. Butan je jedina zemlja na svijetu koja je u potpunosti zabranila uzgoj, prodaju i konzumaciju duhana. Tko god bude uhvaćen kako prodaje duhan, može završiti u zatvoru do pet godina.

11. Thimphu, glavni i najveći grad zemlje, vjerojatno je jedini glavni grad na svijetu koji nema niti jedan semafor.

12. Ako dođete ovdje i na zidovima kuća vidite slike penisa, znajte da one nisu tu jer su Butanci perverzni ili nešto slično, već na taj način štite dom od zlih duhova.

13. Butan je jedina zemlja na svijetu koja apsorbira više ugljikovog dioksida nego što ga proizvede. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju