Tražite li inspiraciju za blagdanski stol, iskoristite recept vrsnih kuhara. Legenda gastronomije Stevo Karapandža i blogerica Lana Klingor-Mihić pripremili su tradicionalnu puricu s domaćim mlincima, crvenim zeljem i kestenima.

U srcu Zagreba vrsni kuhari su gozbom proslavili otvaranje novog kluba - Kotanyi Gourmeta, u Savskoj ulici.Povodom tog događaja, Kotanyi je okupio ljude koji dijele neiscrpno nadahnuće i strast prema kuhanju kojem su posvetili svoj život.

Na pitanje kako pripremiti blagdansku gozbu koja će razveseliti obitelj i goste te pritom spojiti tradiciju s modernim pristupom hrani, svoje su odgovore dali neki od najboljih kuhara. 

Sastojci za puricu s mlincima i crvenim kupusom:

1 purica
svinjska mast
1 jabuka
1 luk
pileći ili povrtni temeljac ili juha za podlijevanje
sol
papar

Mlinci:

1 kg brašna
1 jaje
mlaka voda, sol

Crveni kupus:

1 kg crvenog kupusa
1 luk
1 jabuka
30 g maslaca
4 žlice balzamičkog octa
4 dl crnog vina
4 žlice želea od ribizla
žličica šećera
1/4 štapića cimeta
4 borovice (klek)
klinčić u prahu
sol, papar

Priprema: 

1. Očišćenu puricu dobro obrišite kuhinjskim papirom i posolite.

2. Unutrašnjost purice posolite pa dodajte glavicu luka i jabuku narezane na četvrtine pa zavežite špagom.

3. Naglo je zapecite u plitkoj posudi na ugrijanoj masnoći, podlijte temeljcem ili juhom i pecite u pećnici na 200°C oko 2-3 sata dok ne omekša podlijevajući sokom od pečenja.

4. Masnoću od pečenja podlijte s malo juhe, prokuhajte i procijedite, te ostavite na toplom do posluživanja.

5. Od brašna, jaja, soli i malo mlake vode zamijesite polučvrsto tijesto. Tijesto podijelite u više loptica od oko 50 g pa ih razvaljajte.

6. Na srednje ugrijanoj ploči pecite razvaljene kuglice s jedne i druge strane.

7. Tako ispečene mlince zdrobite na manje komade, zalijte kipućom slanom vodom i ostavite 2 minute da odstoje u vodi. Mlince ocijedite i još vruće zamastite sokom od pečenja.

8. Crveni kupus naribajte, luk sitno nasjeckajte, a jabuke oguljene i bez koštica narežite na kriške.

9. Na maslacu staklasto propirjajte luk, dodajte jabuke, nakon kratkog vremena i narezani kupus. Uz miješanje još prodinstajte 5 minuta, zalijte vinom i octom.

10. Dodajte žele od ribizla, šećer, cimet i borovnice, te začinite prstohvatom klinčiča u prahu.

11. Dinstajte oko 2 sata, a okus na kraju dotjerajte dodatkom soli i papra. Poslužite s mlincima i puricom. 

Savjet: Uz ovo jelo odličan dodatak su pečeni kesteni. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju