Ovu biljku koristili su još stari Grci ili Rimljani kao lijek ili protuotrov kod ugriza otrovnih životinja. Njene grane su se palile u svrhu dezinekcije prostora, a prah se miješao s vinom što bi služilo kao diuretik ili pomiješan s vinom kao lijek protiv kašlja. Riječ je o borovici.

Plodovi (bobice) borovice beru se u jesen, a kako su okruženi iglicama, malo ih je teže ubrati. Ako se uputite u berbu, olakšajte si posao i ispod drveta raširite nekakvu veću krpu te stresite drvo i plodovi sami popadaju. Potom ih sušite na suhom i hladnom, ali prozračnom mjestu, a skladištite u zatvorenim posudama na tamnom mjestu.

Inače, obična borovica je vazdazeleni grm iz porodice čempresovki. Obično naraste oko 5 metara, ali može ići i do 15-ak metara u visinu, a raste posvud. Plodove možete koristiti na razne načine. Od njih možete napraviti sirup, čaj ili ih koristiti kao aromatičan začin mesnim jelima ili varivima.

Danas se više ne miješa prah borovice s vinom da bi se dobio diuretik, već se u te svrhe napravi čaj od njenih plodova, koji ujedno služi i za poticanje apetita. Možete ga napraviti od sušenih ili svježih bobica, tako da ih malo zdrobite i prelijete kipućom vodom te pustite da odstoje 15-ak minuta. U druge čajeve također možete ubaciti iglice borovice.

Iako se prah borovice ne dodaje vinu, danas se često vinu ili drugom alkoholu dodaju njeni plodovi jer povoljno utječe na grčeve i prehladu. Ako je želite dodati vinu, u litru vina dodajte po 4 žlice borovice, meda, ružmarina i kadulje te prokuhajte dok se količina ne prepolovi, a alkohol ispari. Procijedite.

Pored povoljnog utjecaja na probavne organe i želudac, borovica povoljno utječe i na kašalj. Ali, ne smiju je upotrebljavati ljudi s problemima s bubrezima, a općenito se ne smije upotrebljavati dugo i u velikim količinama.

Sušena borovica koristi se za rakije, a zdrobljene zelene bobice za probleme s kožom.

Borovica je i poprilično aromatičan začin koji se nekada umjesto papra stavljao u kobasice, a granama se dimilo meso. Ako ga želite koristiti, ubacite cijele bobice u jelo, ali pazite da ih bude svega 2,3 jer su dosta aromatične. Najbolje pašu uz jela od mesa.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju