Baka Marija, dok je pedesetih godina živjela u Vrbovcu, bila je poznata po svojoj bijeloj torti. Recept je stigao preko gospođe Mime, kuharice kod francuskog markiza Eugènea d'Halwina de Piennesa, jednog od najpoznatijih sugrađana Vrbovčana.

Za svečane prilike (i kad bi sin dobio peticu u školi) baka bi donijela jaja koja su morala biti svježa, odvojila bjelanjke i tukla ih dok bijela i sjajna smjesa ne bi počela padati sa žice.

Dok nije bilo miksera vjerojatno su i ruke otpadale od umora, ali vrijedilo je svakog okretaja kad bi se u tanjuru našla veličanstvena kriška s prhkim korama nadjevenima bogatom kremom od čokolade i kave. Sin je kako zbog petica, tako i torte magistrirao elektrotehniku, a torta je u Marijinoj obitelji dobila kultni status.

Pucketanje u ustima i gorkaste note kave koje su s bjelanjcima u savršenoj ravnoteži ne mogu se riječima opisati. Priprema se i dalje, ponekad u bržoj varijanti s puslicama i kremom.

Kad ima više vremena, kore se suše, ali ne kao u bakinoj peći na drva nego pećnici, najbolje polako. Temperatura ovisi o pećnici, ali okvirno će biti dovoljno sat vremena na 140°C. Nakon 60 minuta ugasite pećnicu i ostavite još malo unutra te izvadite i ostavite vani nekoliko sati da se dobro osuše. Kako kore ne bi pucale možete dodati i malo octa ili limunova soka u smjesu.

Beze Beze (Foto: Getty Images)

Sastojci za bijelu tortu: 

 8 jaja
500 g šećera
10 dag čokolade za kuhanje
1 srednja šalica gorke crne kave
25 dag putra

Priprema:

1. Tucite snijeg od 8 bjelanjaka dok ne otpadne od žice. Od ukupne količine šećera odvojite 3 žlice, a ostalo dodajte bjelanjcima i nastaviti tući. 

2. Kuhajte na pari i tucite dok se šećer potpuno ne rastopi i smjesa se ne zasjaji.

3. Uzmite masni papir, odrežite pet komada pa na svaki žlicom raspodijelite smjesu u obliku krugova. Sušite ih u pećnici na slaboj vatri.

4. Za kremu uzmite putar pa ga pjenasto izradite. Izmiješajte pjenasto 8 žumanjaka. Dodajtešalicu jake crne kave, preostali šećer i čokoladu pa rastopite i kuhajte miješajući dok ne zgusne.

5. Kad se ohladi krema izmiješajte je s putrom,dobro je izradite pa premažite kore i slažite jedno na drugo dok ne dobijete tortu.Prema želji ukrasite je ribanom čokoladom. 

Savjet: Bijelu tortu prema želji možete dodano premazati kremom od čokolade i kave, ali u tom slučaju malo povećajte količine putra, šećera, kave i čokolade za kuhanje. 

4 mjesta za nezaboravni odmor u europskoj zemlji u kojoj štruca kruha košta 2,5 kuna Rumunjska - 4 Rumunjska - 3 Rumunjska - 2 +0 Rumunjska - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju