Vinarija Bolfan Vinski Vrh (Hraščina, Hrvatsko Zagorje) osnovana je 2006. godine, a od samih su početaka usmjereni prema ekološkom i biodinamičkom uzgoju grožđa i proizvodnji vina i hrane.

Dana 31.1.2015. godine na Vinskom je Vrhu rođen Monty, prvo tele pasmine red angus rođeno na imanju. Kupnja krava pasmine red angus, direktno iz stada jednog od najpoznatijeg hrvatskog vinara Ivana Enjingija, radi pripremanja prirodnog komposta za obogaćivanje strukture tla, važan je korak u postizanju proizvodnje prema biodinamičkim principima.


Biodinamička BOLFAN vina prepoznalo je i inozemno tržište. Zanimljiv je podatak da je macerirani (4 dana u drvenoj bačvi) Bolfan Primus Orange Pinot Sivi iz 2012. godine, proizveden u 3600 boca te u potpunosti otkupljen od britanske tvrtke Marks and Spencer.

Dok Bolfan vina osvajaju hrvatsko i inozemno tržište, apsolutno prepoznavanje ovih principa kroz uživanje u predivnoj prirodi i bogatoj ponudi biodinamičkih proizvoda (bez umjetnog uzgoja i umjetnih NPK gnojiva, antibiotika i sličnih dodataka) - dakle, biodinamički uzgojene hrane koja se idealno sljubljuje s biodinamičkim BOLFAN vinima, treba doživjeti na gospodarstvu Bolfan Vinski Vrh.


Novinare su na Bolfan Vinskom Vrhu dočekali vlasnik imanja Tomislav Bolfan, upravitelj vinarije Branimir Puškadija i enologinja Irena Žugec, priredili su im degustaciju ekoloških i biodinamičkih proizvoda - hrane s imanja Bolfan Vinski Vrh i obližnjih gospodarstava te biodinamičkih Bolfan vina.

Degustacija vina:
1. Pjenušac Centurion Silver - od bijelih sorti sa svih padina imanja
2. Rose Pinot Crni 2014.
3. Pinot Sivi 2014 - premijerno kušanje
4. Sauvignon Blanc 2014 - premijerno kušanje
5. Crni Pinot Primus 2011
6. Rajnski rizling 2012, odnjegovan na vlastitim kvascima
7. Pinot Sivi 2013
8. Macerirani Traminac bez dodatka sumpora; vino koje još nije na tržištu, a vrlo vjerojatno neće ni ići u distribuciju, ali će se moći kušati u posebnim prilikama na Vinskom Vrhu.


Degustacija hrane:
1. Zagorski sirni štrukli čiji sir i vrhnje su od OPG Pikija, dok je tanjur ukrašen sa čipsom od jabuke kojeg sami rade, bagremovim medom OPG Grobotek i orašastim voćem
2. Teleće rolice od red angusa OPG Vanjek punjene povrćem i pinjolima u umaku od kruške, mente, bosiljka i vlasca s parenim povrćem EKO Severa.
3. Iskošteno domaće pile OPG Sabolić punjeno mlincima od cjelovitog brašna pira koje radi kuhar Vingog Vrha, Krešo, u umaku od borovnice. Svježe ubrana salata iz ekološkog domaćeg uzgoja.
4. Povrtni čušpajz (povrće od EKO Severa); korabica, celer, peršin, mrkva, kelj, poriluk...


Uz hranu su ponuđena i ukusna ulja, a posebno je s ponosom predstvljeno hladno prešano ulje od koštica grožđa crnog pinota. što reći nego, najavite se i uživajte u prekrasnoj prirodi i još ljepšoj kući u kojoj vas očekuju sjajne i zdrave delicije. U Britaniji su već hit, dakle, što se čeka!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju