Kako se živjelo u srednjem i ranom novom vijeku bit će prikazano u subotu 23. lipnja u Sisku, u sklopu manifestacije Bojevi za Sisak, koja se ove godine održava već 6. put.

Ova manifestacija promiče povijesnu baštinu grada Siska i jedan od najznačajnijih događaja u hrvatskoj povijesti, bitku s Turcima iz 1593. godine kod utvrde Stari grad Sisak.

Kako bi prikaz bio što vjerniji, sva oprema koja uključuje mačeve, oklope, štitove, lukove, samostrele, tunike haljine i ostalo, načinjena je ručno i vjerna je kopija originalnih predmeta i odjeće iz toga doba. Najznačajniji dio manifestacije je uprizorenje opsade sisačke utvrde.

U podne je početak programa, a posjetitelji mogu obići vojne tabore, utvrde, srednjovjekovni sajam, a ujedno se odvija i demonstracija streličarstva. Sat kasnije je turnir u bohurtu.

Tijekom dana predstavljat će se i udruge koje sudjeluju u programu, a glavni događaji, bitke, odvijaju se u 15 i 19 sati. Za 20 je zakazan veliki vatreni show nakon kojeg slijedi koncert.

U programu sudjeluju Družba vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Aureus Unicornis i Red srebrnog zmaja iz Zagreba, Red vitezova ružice grada iz Orahovice, Vitezovi vranski iz Pakoštana, Šibenska gradska straža, Streličarski klub Dubovac iz Karlovca, Koprivnički mušketiri i haramije, Ordo sancti viti iz Rijeke, Tahyjevi puškari iz Donje Stubice, Žumberački uskoci iz Samobora, Artistika (Lakrdijaši) te Gašper Vitez Lamergar s Bleda iz Slovenija.

Do Staroga grada, gdje se manifestacija odvija možete doći autobusima iz centra grada ili brodom "Juran i Sofija", koji vozi svakih 2 sata, počevši u podne. Povratak je na svaki nepuni sat od 13 do 21 sat.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju