Godina je 1593., a Osmanlije sve više prodiru u Europu. Hasan paša Predojević osvojio je Bihać, Turci se okupljaju kod Petrinje, a između Siska i Karlovca više je njihovih utvrda. Početkom lipnja krenuli su u vojni pohod, a sredinom mjeseca opkolili su Sisak s 12 tisuća ratnika, dok je sisačku posadu utvrde činilo njih svega 300. Oko 5000 vojnika krenulo je iz Zagreba u pomoć.



Predvođeni banom Erdödyjem 22. lipnja stigli su kod Siska i između Kupe i Save sukobili se s Turcima. Vještim strateškim potezima Sisak je tog dana bio spašen, a Turci su pobjegli. Iako je nekoliko mjeseci kasnije taj dio Hrvatske potpao pod tursku vlast, nakon godinu dana je oslobođen, ali velika bitka kod Siska, odigrana 22. lipnja 1593. i danas se slavi kao prekretnica koja je naznačila zaustavljanje turskog prodora u Europu.

Ovog će vikenda, 17. i 18. lipnja, "Turci" još jednom pokušati zauzeti sisačku utvrdu prilikom 5. izdanja manifestacije Bojevi za Sisak A. D. 1593. Svake godine ta manifestacija privuče nekoliko tisuća gledatelja koji mogu svjedočiti burnoj prošlosti grada na tri rijeke.

Oko Starog grada ponovno će se podići srednjovjekovni vojni tabori, održavat će se dvoboji, dnevne i noćne opsade katapultima i vatrenim kuglama, streličarski turniri, izložit će se sprave za mučenje, svirat će srednjovjekovna glazba, sudionici će biti u srednjovjekovnim kostimima, a uz sve to i posjetitelji će moći uživati u srednjovjekovnim jelima, a moći će naučiti ponešto i o zanatima iz tog doba.

Kao i prijašnjih godina, tako i ove sudjeluju brojne udruge koje se bave ovim povijesnim razdobljem, između ostalog, zagrebačka udruga Red srebrnog zmaja koja se bavi promicanjem viteštva, srednjovjekovnom oživljenom poviješću i kulturom, očuvanjem starih običaja i vjerovanja, Škola za povijesno i scensko mačevanje Aureus Unicornis te Red vitezova Ružice grada iz Orahovice.

U sklopu Bojeva održava se i 1. otvoreno prvenstvo u Historical Medieval Battleu u Hrvatskoj, novom sportu u kojem se sportaši bore kroz "full contact" u srednjovjekovnim oklopima i s oružjem iz tog doba. Posjetitelji će imati priliku gledati borbe 5x5 i duele s dugim i kratkim mačem i malim štitom ili buckletom. Ove godine sudjeluju nacionalni timovi Češke, koji se nalazi među prvih pet reprezentacija svijeta, Slovenije i Srbije. Hrvatski će se tim sastojati od članova iz udruga Red srebrnog zmaja, Aureus Unicornis...

Detaljan program možete pogledati na stranicama Gradskog muzeja Sisak. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju