U hotelu Esplanade Zagreb održana je 7. po redu svečana dodjela Bijelog grozda, nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture.

Nagradu Bijeli Grozd je 2012. godine utemeljila udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma. Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se na G.E.T.-ovoj konferenciji o eno-gastro turizmu dodjeljuje Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.

"Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.", objasnio je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T.

Dobitnici nagrada (Foto: Marko Čolić)

Silvija Munda i Tomislav Stiplošek, koji su osnovali udrugu G.E.T. i prateći Centar za razvoj vinskog turizma, više od deset godina medijski prate eno-gastro scenu regije pa je, među brojnim aktivnostima kojima se udruga bavi, vrlo značajan i časopis G.E.T. Report, u online i tiskanom izdanju.

Za najbolje vinarije u turističkom smislu, po svojem je mišljenju i iskustvu glasovalo i ove godine više od 500 eno-gastro znalaca i putnika te još oko 1200 ljudi putem otvorene ankete.

Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na 5 regija: Bregovitu Hrvatsku, Sjevernu i Srednju Dalmaciju, Južnu Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su dodijeljene i vinarijama iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Diplome za Sloveniju dodijeljene su u listopadu, na Salonu VinDel u Mariboru, a najbolja slovenska vinarija u turističkom smislu za 2018. godinu je vinarija Doppler.

U svečanom tonu u zagrebačkoj Esplanadi dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama u turističkom smislu, u odnosu na ukupno prikupljene bodove, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj.

Stanicija Meneghetti (Petar Delić) (Foto: Marko Čolić)

"Za podršku zahvaljujemo prijateljima i sponzorima koji su podržali organizaciju: Esplanadi Zagreb i divnom osoblju hotela, Turističkoj zajednici Krapinsko-zagorske županije, restoranima Noel, Trilogija, Alegria, Vuglec breg, Klara Premium Store, i slatstičarni 'U prolazu' iz Samobora, koji su svojim delicijama oduševili sve goste na dodjeli, vinarijama Galić, Šember, Kurtalj, Kolarić, Medea i Trdenić, čija su se vina pila te staklarni Rogaška, koja je svojim čašama 'Armonia' omogućila da uživanje u tim vinima bude potpuno, ali i osigurala vrijedan poklon za najbolju vinariju, u turističkom smislu, u Hrvatskoj.

Posebna zahvala Ugostiteljsko-turističkom učilištu Zagreb, čiji su vrijedni đaci, pod vodstvom stručnog učitelja Zorana Zelića, pomogli da svečanost protekne besprijekorno.", ističe Silvija Munda iz udruge G.E.T. te dodaje: "Hvala svima koji su dolaskom podržali vinare i naša nastojanja, ali i svim medijima koji će pomoći da se glas o Bijelom grozdu i trudu koji vinari ulažu u razvoj turizma pronese što dalje."

Kroz program svečane dodjele, prisutne goste proveo je šarmantni Ronald Braus i još jednom dokazao da je, uz ostale talente, u stanju svakom događanju svojim radom donijeti dimenziju više.

Gosti manifestacije (Foto: Marko Čolić)

Dobitnici diploma i priznanja su:
Bregovita Hrvatska

1) Vinarija Vuglec breg, Škarićevo - Krapina
2) Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko
3) Vinarija Trdenić, Popovača

Južna Dalmacija

1) Vinarija Korta Katarina, Orebić, Pelješac
2) Vinarija Bire, Lumbarda, otok Korčula
3) Vinarija Rizman, Klek (vinogorje Komarna)

Sjeverna i Srednja Dalmacija

1) Vinarija Bibich, Plastovo & Vinarija Stina, Bol, otok Brač (dijele prvo mjesto s identičnim bodovima)
2) PZ MasVin - maslina i vino, Polača
3) Vinarija Kraljevski vinogradi, Petrčane

Istra i Kvarner

1) Stancija Meneghetti, Bale
2) Vinarija Damjanić, Fuškulin
3) Vinarija Kozlović, Momjan

Slavonija i Podunavlje

1) Vinarija Belje, Kneževi Vinogradi
2) Vinarija Iločki podrumi, Ilok
3) Vinarija Antunović, Dalj

Najbolji u Hrvatskoj u vinskom turizmu:

1) Vinarija Meneghetti, Bale
2) Vinarija Vuglec breg, Škarićevo - Krapina
3) Vinarija Korta Katarina, Orebić

Osim diplome, Stancija Meneghetti je dobila i vrijednu kristalnu vazu Staklarne Rogaška.

Najbolji u Bosni i Hercegovini u vinskom turizmu: Vinarija Vukoje iz Trebinja & Vinarija Nuić iz Ljubuškog (vinarije dijele prvo mjesto s identičnim bodovima)
Najbolji u Srbiji u vinskom turizmu: Vinarija Zvonko Bogdan iz Palića
Najbolji u Crnoj Gori u vinskom turizmu: Vinarija Plantaže iz Podgorice
Najbolji u Makedoniji u vinskom turizmu: Vinarija Chateau Kamnik iz Skoplja

Posebna priznanja

Posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture: Vinoteka i wine bar Bornstein
Posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju vinskog turizma: Exotic Wine Travel
Posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u promicanju eno-gastronomije ove godine je posthumno dodijeljeno Darku Baretiću, a priznanje je, u ime njegove obitelji, preuzeo njegov veliki prijatelj Željko Bročilović Carlos

Dobar Start

Ovo je priznanje čiji je cilj pohvaliti vinarije koje su tek nedavno uvele turističku ponudu ili još nisu, ali planiraju, jer su shvatili koliko je to bitno, a krenule su dobro i s puno entuzijazma. Smatramo da je bitno pokazati im da je njihov rad primijećen i time im dati poticaj da ustraju u tom radu.

Priznanje Dobar Start za 2018. godinu dobila je vinarija Galić iz Kutjeva.

Opći ciljevi projekta Bijeli grozd su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu. Širenjem Bijelog grozda u države regije, ciljevi projekta se počinju odnositi na podizanje svijesti o važnosti eno-gastro turizma u cijeloj regiji, a ne isključivo i izdvojeno u Hrvatskoj.

Što se to dobro kuha u Kavkazu? Predstavljen jelovnik u popularnoj zagrebačkoj kavani