Izlet na otočje Berlengas bio je pomalo mistično iskustvo. Sjela sam na brodicu u marini u Penicheu, gradiću na zapadnoj obali Portugala, gdje sam živjela u to vrijeme. Bila je mala šačica nas putnika i svi smo sjeli jedni do drugih i krenuli malom brodicom dublje u Atlantik. Vjetar je jako puhao, a valovi su bili nemilosrdni i polijevali su nas sa svih strana.
Berlengas je otočje u Atlantiku, udaljeno 10-15 kilometara od obale Penichea. Sastoji se od Velikog otoka zvanog Berlengas Grande i dvije skupine manjih otočića. Danas smo putovali na Berlengas Grande, koji je ujedno park prirode i rezervat ptica, poznat po koloniji galebova.

> Sandu možete pratiti na njenom blogu Gate 32 Travels, Facebook stranici i Instagram profilu...Sama vožnja traje oko sat vremena. Kada pristanete na otok, prvo što vam zarobi pogled jest mala uvala prekrasne tirkizne boje.A ovako to uživo izgleda...


Malo povrh pristaništa nalazi se kafić/restoran gdje se možete okrijepiti. Prije odlaska na otok možete rezervirati neke od aktivnosti, od vožnje čamcem oko otoka i špilja, do najma kajaka ili ronilačke opreme.

Nakon što smo pristali na otok, imali smo otprilike pola sata prije dolaska novog čamca koji nas je trebao odvesti u kratko razgledavanje obale otočja i mističnih špilja.

Taj izlet nije bio baš onakav kakvim sam ga zamišljala, budući da ne ulazite zaista u špilje, već ih gledate izvana. Jedino smo samo prošli kroz jednu malu špilju, i to je zaista bilo odlično iskustvo jer smo se na tren našli u mraku, a nit vodilja bilo nam je malo svjetlo koje nas je čekalo s druge strane. Ali unatoč velikim očekivanjima, jedno lijepo iskustvo.

Nakon razgledavanja pristali smo kraj utvrde São João Baptista. Utvrda se nalazi na komadiću otočića povezanog mostom s Velikim otokom, a izgrađena je kako bi zaštitila općinu na obali. Sagrađena je 1502. godine na ruševinama nekadašnjeg samostana gdje su živjeli redovnici koje su stalno napadali strane Maroko i Alžir te europski gusari.Krenuli smo dalje na uspon od te utvrde prema vrhu otoka. Međutim, meni je uspon bio stravičan jer se bojim visine. Ali nisam htjela odustati i nakon zastajkivanja i izbjegavanja pogleda na ono što se nalazi ispod mene, uspjela sam se popeti do vrha. I zbilja je vrijedilo.

Na samom vrhu s lijeve strane nalazi se kolonija galebova i zbilja izgleda nevjerojatno dok prolazite onuda. Dok hodate puteljkom, nevjerojatno mnogo galebova kruži okolo, sjedi na jajima i gleda vas. Neki znaju i napasti. Srećom, mene niti jedan nije iskljucao. Valjda su nanjušili da volim životinje. A s desne strane nalazi se put koji vodi do svjetionika Cais.Berlengas Grande dug je 1,5 km, širok 0,8 km, a izdiže se 75 m od mora. I zbilja je neobično mjesto.  A s vrha se pružaju predivni pogledi. Nažalost, taj je dan bio oblačan, pa su takve i moje fotografije.

Nakon što sve to vidite i prehodate s jedne strane na drugu, natrag do pristaništa, ne preostaje vam ništa nego leći na pijesak one male uvale i uživati još malo prije nego što dođe brod natrag i odvede vas s tog mističnog otočja.

A putem natrag do Penichea možete malo popričati s kapetanom i čuti njegovu priču o Africi i svim ostalim zemljama koje je proputovao. A možda vas pozove da i vi malo vozite brod.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju