• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Trikovi barista: Kako prepoznati dobru kavu u kafiću

Prilikom prošlogodišnjeg posjeta pržionici kave u Izoli barist Gašper Trpin objašnjavao je zašto Talijani piju vodu prije - a ne poslije kave, a cup taster Krešo Marin otkrio je koje su kvalitete potrebne za "posao iz snova"...

Nika Borovac 21.04.2020 14:25 komentari
viber Created with Sketch.
Kava
Kava (Foto:Unsplash)

Galerija Barcaffè - 1 5 Krešo Marin kuša kavu 5 Barcaffè - 9 5 Barcaffè - 7 5

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Celer je sjajan dodatak juhama i varivima 5 eura za kilogram Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče

Jedva čekamo da izađemo iz izolacije, da se život vrati u normalu i da se vrate omiljeni rituali. Maštamo o danu kada ćemo opet omiljeni napitak popiti na nekoj od "proljetnih" terasa. Zato smo se i prisjetili našeg prošlogodišnjeg posjeta Izoli i važnog pravila, odnosno slučaja kada kavu obvezno treba vratiti u kafiću.

„Svi okusi i arome espressa koncentrirani su u kremi koju dobivamo pravilnom pripremom kave, a ne tekućini koju pijemo. Nepisano je pravilo da se espresso koji nema kreme vraća i traži se novi jer je za to kriv onaj koji ga radi, a ne kava“, napomenuo je odmah barist Barcaffèa Gašper Trpin prilikom posjeta pržionici u Izoli te dodao kako količina kreme ovisi i o sorti kave.

Arabica u načelu nema toliko kreme za razliku od robuste, a pritom ulogu igra i oblik šalice. One u obliku jajeta daju više kreme, za razliku od primjerice kockastih.

"Talijani ne piju espresso, nego ga degustiraju pa zbog toga i piju vodu prije kave kako bi očistili nepce, a ne poslije. Osim toga, jedna je od zabluda da kratki espresso ima puno kofeina, no produženi ga ima više“, kazao je Gašper Trpin.

Barist otkriva i kako se cappuccino najčešće izbjegava na ovim prostorima jer je mlijeko koje se koristi za pjenu pregrijano i puno balončića te bi ono što se poslužuje kao kava s toplim mlijekom zapravo trebao biti cappuccino.

Barist Barcaffèa Gašper Trpin Barist Barcaffèa Gašper Trpin (Foto: Barcaffè)

Kako bi kvaliteta kave bila zadovoljavajuća, brinu se cup tasteri, odnosno kušači kave. Za njihovo zanimanje nema škole, uči se godinama – degustirajući kavu i razmišljajući o njoj.

Svatko ima svoju metodu, ali očaravajuća je njihova sposobnost osvješćivanja bezbrojnih aroma koje pronalaze u toj tekućini bez koje mnogi ne mogu zamisliti dan. Bilo da se radi o manama u kavi, poput mirisa po vlažnom podrumu ili odbojne zemljane note, do mirisa cvijeća i čokolade što pobuđuju osjećaje pripadanja, nostalgiju i osjećaj sreće.

U Izoli je za kvalitetu kave zadužen Krešo Marin, direktor razvoja i kvalitete. U njegovu laboratoriju počinje priča o kavi, ispituje se njezina kvaliteta i nastaju novi proizvodi, a svoje „organoleptičke senzore“ vježba u slobodno vrijeme u vinogradu i masliniku.

„Da bi postao cup taster, potrebno je iskustvo, odnosno kilometraža ili količina popijene kave“, naglasio je Krešo Marin i objasnio kako je prije kušanja najbolje ništa ne jesti, a dvopekom očistiti nepce između kušanja. Kava se ne pije, nego se srče iz žličice kako bi se razlila po ustima, ali i došla do nosa. Zatim se malo proguta kako bi se ispitala gorčina, a ostatak se ispljune jer se u jednom danu kuša na desetke šalica kave.

Krešo Marin kuša kavu Krešo Marin kuša kavu (Foto: Barcaffè)

Uz Krešu Marina u laboratoriju radi još jedan cup taster kako bi bili sigurni da su kava ili blend upravo onakvi kakvi trebaju biti. Da bi se donijela konačna odluka, moraju se usuglasiti.

Postupak testiranja počinje ulijevanjem vruće vode u šalice s kavom. Zatim se kava miješa da komadići ne bi zasmetali kod srkanja. Idući je korak skidanje pjene.

„Već se kod miješanja oslobađaju mirisi iz pjene koji mogu biti pokazatelj da kava ima manu koja može nastati zbog načina na koji je uzgojena“, napominje kušač, koji zatim čeka da se kava malo ohladi pa skida pjenu i kreće srkati.

Sunce, vlaga, kao i ljudski faktor utječu na kavu, a upravo je posao kušača da osiguraju blendove koji imaju konstantne karakteristike – bez odstupanja, kako bi kupci dobili kvalitetu na koju su naviknuli.

„Svaka se sirovina testira najmanje tri puta i tek je onda spremna za prodaju. Ispituje se i vlaga, izgled zrna, dolazi li kava doista s navedene plantaže“, ispričao nam je Krešo Marin.

Barcaffè - 22 Barcaffè - 22 (Foto: Barcaffè)

Njegov se posao mnogima čini kao zanimanje iz snova jer prvo testiranje počinje na licu mjesta; primjerice u Brazilu, Kolumbiji i Etiopiji, tako da je cup tasterima u opisu posla posjećivanje bajkovitih destinacija. Ako je kava dovoljno kvalitetna, tek onda ide na brod.

„Putovanje do luke Kopar traje mjesec do dva, a u tom se vremenu svašta može dogoditi. Zbog toga se kvaliteta još jednom potvrđuje. Prije nego što kava uđe u silose, provjerava se i treći put“, kazao je Krešo Marin, zahvaljujući kojemu i drugi degustatori mogu uživati u otkrivanju nota čokolade, kruha iz djetinjstva, dvopeka, duhana, cvjetnih aroma, voća, ali i mirisa zemalja ekvatora. 

  • #piće
  • #Kava
  • #barcaffe
  • #gašper trpin
  • #krešo marin
  • #brazil
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Skrivene prijetnje iz kuhinje: 10 namirnica koje mogu biti opasne ako u njima pretjeramo, ili ih pripremamo na pogrešan način
Tamna strana
Skrivene prijetnje iz kuhinje: 10 namirnica koje mogu biti opasne ako u njima pretjeramo, ili ih pripremamo na pogrešan način
Zašto je moja prometna traka uvijek najsporija? Odgovor na pitanje kako je nastao Murphyjev zakon
Istina ili mit?
Zašto je moja prometna traka uvijek najsporija? Mogući odgovor na svakodnevno pitanje
Autentičan seoski mir s pogledom na planinu: Topla baza za istraživanje Velebita
Pod Velebitom
Autentičan seoski mir s pogledom na planinu: Topla baza za istraživanje Velebita
Kako "efektom grude snijega" možemo promijeniti svijet: Zeleni savjeti Marine Matijević koje svi trebamo čuti
#neOKOLIŠaj
Kako "efektom grude snijega" možemo promijeniti svijet: Zeleni savjeti Marine Matijević koje svi trebamo čuti
Nježan, flafast i miriše na maslac: Kako napraviti savršeni francuski omlet
Rola se poput tepiha
Nježan, mekan i miriše na maslac: Kako napraviti savršeni francuski omlet
Manje kalorija više proteina tjestenina u kremastom umaku
Manje kalorija
Evo kako se radi savršeno kremasta tjestenina sa sirom koja ima iznenađujuću količinu proteina
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U padu teretnog zrakoplova najmanje sedam poginulih
Užas u SAD-u
FOTO/VIDEO Srušio se avion, ima poginulih i na tlu: "Pretvorio se u vatrenu kuglu"
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
sprječavanje širenja zaraze
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
show
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
Janica Kostelić na premijeru filma Ivice Kostelića došla s partnerom
rijetki prizori
Janica Kostelić na važan događaj svog brata stigla s partnerom, kojeg inače skriva od javnosti
Alen Vitasović u iskrenom razgovoru govori o borbi s alkoholom, ljubavi i povratku na veliku pozornicu!
''meni je žao...''
Iskreni intervju Alena Vitasovića: ''Alkohol mi je uništio pola života, u neku ruku još ga uništava''
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
zabava
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Zanimljivo rješenje
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Pokušala ući u auto, ali nešto ju je spriječilo! Vidite li strašan detalj ispod kvake?
Arahnofobija
Pokušala ući u auto, ali nešto ju je spriječilo! Vidite li strašan detalj ispod kvake?
tech
Tehnologija ne može baš sve: Izgubio se u šumi, za pomoć pitao AI pa se našao u još većim problemima
Poruka HGSS-a
Tehnologija ne može baš sve: Izgubio se u šumi, za pomoć pitao AI pa se našao u još većim problemima
Starlink je na prvoj liniji udara nepredvidljive prijetnje iz središta Sunčevog sustava
Više satelita - veća opasnost
Starlink je na prvoj liniji udara nepredvidljive prijetnje iz središta Sunčevog sustava
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
sport
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Drama u taboru Celte Vigo: Pokvario im se avion, nisu mogli doći u Zagreb
otkazali trening
Drama u taboru Celte Vigo: Pokvario im se avion, nisu mogli doći u Zagreb, javili su da ništa od zakazanog termina
Rijeka promijenila ime stadiona: Više se neće zvati Rujevica
pala je odluka
Rijeka promijenila ime stadiona
tv
U dobru i zlu: Došao je trenutak istine - napokon će se sve saznati
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Došao je trenutak istine - napokon će se sve saznati
Kumovi: Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
KUMOVI
Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
MasterChef: U moru tekućih krema Antonija i Damjan osvojili karticu! Ostali dobili jezikovu juhu!
ŽIRI RAZOČARAN
U moru tekućih krema Antonija i Damjan osvojili karticu! Ostali dobili jezikovu juhu!
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Sudar sa stvarnošću
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u 2025. godini
Stigli podaci
Jeste li iznenađeni? Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u 2025. godini
sve
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
Vislander - 4
Vislander

Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku

"Nadam se da će ovakva predstavljanja privući ljude da piju plavce i kupuju ih, pa da ostanu ovdje, a ne odlaze u izvoz", zaključio je Marko Vojković prekrasno druženje... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kava Zanimljivosti
    Dobro je znati

    Ne dirajte im u šalicu: Važna pravila ispijanja kave u Bosni i Hercegovini, Italiji i Švedskoj

  • Jutarnja kava ima pozitivne učinke na ljudski organizam Hrana i piće
    Pozitivni učinci

    Ispijanje kave može vam pomoći da živite duže, ali samo ako je konzumirate u ovo doba dana

  • Vislander - 4 Hrana i piće
    Vislander

    Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close