Kako bismo saznali kako izgleda put kave od plantaže do još toplih pakiranja s tvorničke trake i na krajnjem cilju – omiljene šalice, zaputili smo se u slovensku tvornicu jednog od najvećih proizvođača kave u Europi. Lejla Dautović Čaić, direktorica marketinga Strateškog poslovnog područja Kava u Atlantic Grupi, i Andrej Bele, generalni direktor strateškog poslovnog područja kave Atlantic grupe, dočekali su nas u pržionici u Izoli i otkrili nam nešto više o posebnostima Barcaffèa.

Prepoznatljiva pakiranja u ljubičastoj i ružičastoj nijansi mnogim su stanovnicima regije prvo što ugledaju nakon što otvore pospane oči, a saznali smo da godišnje sve četiri pržionice Atlantic grupe prerade 29 tisuća tona sirove kave – pritom većina odlazi na tursku. U Izoli se preradi 7000 tona kave i kavenih proizvoda.

U Hrvatskoj i Sloveniji kava se najviše pije s mlijekom, više od 50 posto, što nije situacija na istočnim tržištima, gdje čista i jaka, crna kava ima prednost.

Kako bi doista dobili ono što očekujemo od omiljenog napitka koji nastaje od voćnih bobica, svako se zrno računa. Tu je odgovornost i demonstrirao kušač kave, odnosno cup tester Krešo Marin, koji je direktor razvoja i kvalitete u Izoli.

Barcaffè - 5 Barcaffè - 5 (Foto: Barcaffè)

Doznali smo da je kava mnogo sličnija vinu nego što smo mislili jer je njezina aromatska širina zadivljujuća. Opojni mirisi su poput putovnice kave, otkrivaju njezin terroir i sortu, ali i uvjete u kojima je dozrijevala.

Barcaffè koristi sirovu kavu kupljenu na samom izvoru proizvodnje. Nakon završetka sezone berbe u nekoliko navrata posjećuju i zemlje proizvođače kave. Odlaze u Brazil, koji je najveći proizvođač kave, kao i Kolumbiju, Burundi, Indiju... Tamo pregovaraju o samoj važnosti kvalitete kave, a s lokalnim kušačima utvrđuju potrebnu kvalitetu kave za njihove mješavine.

Sirova kava strogo se kontrolira. Svaka kava mora se tri puta pregledati prije nego što uđe u postupak prerade kave. Dobiveni se uzorci prže, testiraju različitim laboratorijskim analizama i, najvažnije – senzorskom analizom.

Jedino se potvrđena kava, koja je zadovoljila sve propisane parametre, isporučuje na brod na dvomjesečni put u luku Kopar. Postupak se ponavlja pri dolasku kave u luku i posljednji put kad kava stigne u dvorište.

Sam tehnološki postupak je zatvoren i teško je vidjeti kavu u tvornici sve dok šarena pakiranja ne skliznu na pokretnu traku, u marljive ruke jer se postupak odvija tako da kava zadrži sve kvalitete svježe pržene kave. Kroz tehnološki postupak prerade kave proveo nas je direktor proizvodnje Dušan Poberaj. Kako bismo uopće mogli ući u pržionicu potrebno je navući zaštitna odijela i kape za kosu kako bi higijena ostala na najvišem nivou.

Krešo Marin kuša kavu Krešo Marin kuša kavu (Foto: Barcaffè)

Proces je potpuno automatiziran i računalno kontroliran, a odvija se pod budnim okom stručnjaka koji paze na sve segmente u procesu na „svemirskoj“ ploči za kontrolu s brojnim gumbićima.

„Kava pakirana u vreće od jute po 60 kilograma dolazi iz luke kamionom. Istovar se vrši mehaničkom rukom na pomičnu traku, gdje se vreće ispuštaju u stroj za rezanje vreća. Nakon pročišćavanja očišćena sirova kava prenosi se u silos, gdje se kava skladišti“, objašnjavaju stručnjaci iz Barcaffèa.

Sirova kava automatski se uzima iz silosa za prženje po odabranoj recepturi. Nakon završetka prženja kava putuje u silos za prženu kavu ili izravno na pakiranje kave u zrnu. Iz silosa za prženu kavu kava se šalje u mlinove na mljevenje.

Mljevenje se odvija u valjaonicama u nekoliko faza. Zatvorenim pomičnim sustavom kava putuje do različitih strojeva za pakiranje. Prženu i mljevenu kavu ili kavu u zrnu zatim strojno pakiraju u troslojne vrećice.

Barcaffè - 13 Barcaffè - 13 (Foto: Barcaffè)

Receptura Barcaffè Classica ostaje nepromijenjena tijekom godina – i danas se smatra pomno zaštićenom tajnom. Početna i najprodavanija mješavina svježe mljevene i pržene kave najprije se nadopunila Dekofeom, Espressom i Filterom, a kasnije i Bio kavom iz organske proizvodnje te linijama Selection i Single Origin od stopostotne arabike.

Svježe mljevenu i prženu kavu nadopunjuju i linije instant-napitaka Capuccino, D.O.T., kava u kapsulama i Black'n'Easy za jednostavnu pripremu turske kave.

Liniju nadopunjuje i program Espresso, koji se brine o opskrbi kafića, barova i restorana Barcaffè kavom.

Kako izgleda proces proizvodnje, pogledajte u našoj galeriji. 

Siena Putovanja Nestvarna Toskana: Što treba vidjeti i probati u talijanskom raju za sva osjetila?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju