Drugi Wine, olive & heritage festival održat će se u Jelsi na otoku Hvaru od 24. do 27. lipnja ove godine u organizaciji Turističke zajednice općine Jelse. Istodobno se održava međunarodni online Festival mladih građanki i građana Mediterana - AJCM (Atelier des Jeunes Citoyens et Citoyennes de la Méditerranée) na kojem će prvi put sudjelovati općina Jelsa kao predstavnica hrvatskoga kruga FACM (Fondacije građana i građanki Mediterana).

AJCM je mreža mladih Mediterana koja nudi prostor za dijalog i građansku suradnju mladima u više od 14 zemalja, putem radionica, „talk show“ formata, digitalnih, internacionalnih i lokalnih aktivnosti s temama okoliša, jednakih mogućnosti i mobilnosti. AJCM je također skupina pokreta, udruga i javnih tijela koja dijele isti cilj: promicanje i pozivanje uključivanja građana u Mediteran. AJCM postoji od 2014. godine od kada mladi predlažu i ističu inicijative za zajedničko djelovanje kako bi promijenili stvari (i stvarnost) oko sebe.

Te aktivnosti uključuju vrijednosti poput solidarnosti i razmjene iskustava, a nakon festivala se prezentiraju donositeljima javnih odluka s kojima AJCM surađuje kako bi se stvorio novi model predstavničkih tijela mladih. Jelsa sudjeluje u programu u subotu 26. lipnja, u 10h, kada će se predstaviti u okviru online radionice „Mediteranski storytelling“. Mediteranski storytelling će tako ući u ovogodišnji „online“ dio programa jelšanskog festivala vina, maslina i nasljeđa.

„2. Wine, olive & heritage festival“ predstavit će uz domaće sudionike kulturu otoka Hvara na više razina. U prvom je planu promocija domaćih vina i maslinovih proizvoda otoka Hvara. Festival je namijenjen turistima, a cilj je promocija domaćih hvarskih proizvođača u okviru pojma „mediteranske prehrane“. Ideja festivala je da ga stvaraju lokalni ljudi svojim proizvodima i idejama, svojom željom za zajedničkim napretkom. Budući da festival promovira „sve najboje od Hvara“, velika nam je čast predstaviti Jelsu na online festivalu mladih Mediterana, te se nadamo da će sudionici te inicijative sljedeće godine doći k nama na Hvar“ – naglasila je direktorica TZ općine Jelsa – Marija Marjan.

Festival započinje u četvrtak 24. lipnja organiziranim tematskim obilaskom Zastražišća, te posjetom OPG-a Ante Mateljan Babić i Grgo Lučić. Za ljubitelje cikloturizma Natural Hvar organizira biciklističku turu središnjim dijelom otoka Hvara, tematski vezanu uz vinogorje otoka Hvara. (rezervacije na broj +385 91 376 8050).

Navečer će biti službeno otvorenje Festivala u jelšanskom parku. Ondje se priprema Gastro show ugostitelja s otoka Hvara uz raznovrsne hvarske specijalitete te prezentacija otočkih proizvoda od lavande, smilja i različitog bilja s otoka Hvara.

Sudjeluju restorani: Step up, Davor, Spizza, Mina Beach Restaurant& lounge, O'mora, Artichoke, Murvica, Konoba Vrisnik i konoba Nono, Mojito; Udruga Trim, zadruga Faria, čokolaterija Gamulin, OPG Eva Marija Ćurin, srednja škola Hvar – podružnica Jelsa, slastičari.

Predviđena je degustacija maslinovih ulja i vina s Udrugom hvarskih vinara. U petak i subotu, 25. i 26. lipnja, organizirani su tematski obilasci najpoznatijih hvarskih vinara i uljara s degustacijama (Vina Carić, Vinarija Ventus, vina Plančić, vina Matković, vinarija Tomić, vina Bojanić, vina Bell'Iakov, uljara Božić, OPG Murvica, Ranč Gabelić.) Izlet u vinarije naplaćuje se 200kn

Detaljni program pročitajte na stranicama Turističke zajednice općine Jelse, a prijave i informacije na info@tzjelsa.hr.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju