Lokalne lisice, licencirane vodičice Gorskog kotara Lynx and Fox vas pozivaju da im se pridružite na nezaboravnom druženju u prirodi, koji se održava 25. i 26. ožujka, kada će vam na posebno dizajniranom obilasku otkriti sve tajne medvjeđeg luka na meditativnoj šetnji uz kristalno čiste rječice srca Gorskog kotara. Ova šetnja je savršena za sve uzraste, čak i za one osobe koji nisu u formi ili imaju poteškoće u kretanju jer je ruta vodi po potpuno ravnom terenu.

Medvjeđi luk (lat. Allium ursinum) je jestiva biljka koja se u proljeće često nalazi u našim šumama i može konzumirati na različite načine, a najčešće se koristi kao začin u salatama, umacima i jelima od tjestenine. Listovi imaju blagi okus češnjaka, a kada se jedu sirovi, imaju blagotvoran učinak na probavni sustav. Također se može konzumirati kao juha, prilog ili čaj dok se za njega govori da ima mnoge zdravstvene prednosti: pomaže u snižavanju krvnog tlaka, poboljšava probavu i jača imunološki sustav, te ima antibakterijski i antivirusni učinak.

Postoji nekoliko otrovnih biljaka koje se mogu zamijeniti za medvjeđi luk, kao što su čemerika, mrazovac, kozlac, đurđica i dr. stoga uvijek treba biti oprezan pri skupljanju biljaka u prirodi stoga ćete tijekom naše šetnje, naučit ćete sve o medvjeđem luku, njegovom izgledu i dvojnicima te ga detektirati i brati u prirodi.

Na samom dočeku druženja očekujemo vas s ukusnim domaćim likerima i sokovima i kolačićima, a nakon što se vratimo sa šetnje slijedi degustacija finog pesta od medvjeđeg luka uz razmjenu recepata. Na ovom obilasku dobrodošla su već i djeca od 4 godine i mame s bebama u nosiljkama, ali zbog neravnina i korijenja na stazi nije moguće voziti kolica. Također, vaši psi su dobrodošli.

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 12 EUR za odrasle i 4 EUR za djecu, što uključuje organizaciju, turističko vođenje, edukaciju, piće i kolačiće dobrodošlice, degustaciju pesta i osiguranje. Ali to nije sve - kao bonus, pozivamo vas da posjetite stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih, koji se podjednako sviđa i velikima i malima, po posebnoj grupnoj cijeni. Više informacija i link za prijavu nalazi se na webu Lynx and Fox

Ako tražite opuštajuću aktivnost u prirodi koja vas uči nešto novo, ovo je savršena prilika za vas. Medvjeđi luk je izuzetno zdrav i ukusan, a ova šetnja omogućit će vam da se približite prirodi i učite o jednoj od njezinih najvažnijih namirnica i družite s drugim ljubiteljima prirode. Ova aktivnost je također sjajan izlet za cijelu obitelj. Imate li kakva pitanja? Slobodno nam ih ostavite putem maila info@lynxandfox.com ili nas nazovite na 091/182-9892. Ako trebate isplanirati izlet ili posjet Gorskom kotaru za vašu grupu, udrugu ili tvrtku ovdje smo za vas. Lynx and Fox - Vaš prijatelj u Gorskom kotaru.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju