Turistička zajednica općine Ližnjan i u kolovozu nastavlja s brojnim događanjima u svojim mjestima, a za blagdan Velike Gospe priprema pravu poslasticu pod zvijezdama - kino Hist(o)ri u Nezakciju, najvažnijoj arheološkoj lokaciji u Istri od 12.-14. kolovoza te dvije pučke fešte Svetica u Šišanu i Valturi u ponedjeljak, 15. kolovoza.

Kino Hist(o)ri - filmovi i priče iz prošlosti obasjani zvijezdama

Jedan od najposebnijih ljetnih trenutaka u općini Ližnjan možete doživjeti u kolovozu na neobičnoj i savršenoj lokaciji - arheološkom lokalitetu Nezakcij u Valturi. Visoko iznad luke Budava, na mjestu gdje su nekad noćno nebo promatrali Histri koji su u njemu živjeli, 12. kolovoza razapinje se filmsko platno i započinje Kino Hist(o)ri. Tri večernje filmske projekcije s početkom u 21 h i tri filma namijenjena različitim ukusima i uzrastima privući će, kao i svake godine, brojne posjetitelje. Ulaz na projekcije je besplatan.

Za sve filmofile, ali i one koji traže ideju za romantični izlazak pravi će doživljaj biti uživanje u legendarnim rolama Humphreyja Bogarta i Ingrid Bergmann u nagrađivanom klasiku CASABLANCA u petak, 12. kolovoza. Akcijsko-avanturistički spektakl UNCHARTED inspiriran hvaljenom serijom videoigara donijet će navalu adrenalina i odličnu zabavu u subotu, 13. kolovoza. Disneyev animirani film ENCANTO i osebujni, magični svijet obitelj Madrigal razveselit će ljubitelje crtanog filma, a pod zvijezdama Nezakcija prikazivat će se u nedjelju, 14. kolovoza.

Sve projekcije bit će upotpunjene zanimljivim i nadahnutim pričama koje će u mističnoj atmosferi Nezakcija o Histrima ispričati mag. glume i lutkarstva dramska glumica, redateljica i vrsna interpretatorica baštine Puljanka Petra B. Blašković.

"Od 20 sati pa sve do početka svake od projekcija, u malim grupama koje će se izmjenjivati svakih petnaestak minuta, uronit ćemo u interpretacijsko pripovijedanje i vratiti se u doba moćnih Histra. Atmosfera Nezakcija u sumrak savršena je za pripovijedanje i putovanje u doba kada Nezakcijem nije vladala tišina, već je grad vrvio glasovima i životom. U priči ćemo oživjeti veliki narod, njegove pobjede i poraze, običaje i duhovnost, umjetnost i zanate. Oživjet će ljudi, njihovi odnosi, evocirat će se mirisi koji su se mogli širiti iz kuhinje kao i zvukovi pri izradi nakita i ukrasa. Ukoliko budemo pažljivo osluškivali, možda ćemo i osjetiti prisutnost njihovih božanstava... Tragat ćemo za poveznicama koje su možda još među nama i koje su nam ostavili u nasljedstvo. Bit će to uzbudljivo putovanje u prošlost ovog mjesta za velike i male. Jer priča uvijek nađe put do srca, bez obzira na godine", naglasila je Petra B. Blašković koju će u pripovijedanju o Histrima 14. kolovoza zamijeniti talentirana mlada glumica Ivona Bulešić.

The night express band u Šišanu i Koktelsi u Valaturi

Lokalne fešte odličan su način da se opipa bilo malih mjesta, da se izmiješaju domaći stanovnici i gosti dijeleći uživanje u autentičnim zalogajima i uzavreloj atmosferi iskusnih zabavljača. Tradicionalne pučke fešte Svetica u Šišanu i Valturi, blagdan Velike Gospe slave se na način naslijeđen od prijašnjih generacija usklađen s modernim vremenom.

Prije no što padne noć i otpočne zabava, Šišanci će blagdan Velike Gospe proslaviti svetom misom u 19 h u župnoj crkvi sv. Feliksa i Fortunata izgrađenoj u 16. stoljeću s pet kameno-mramornih oltara koji su ukrašeni kipovima raznih svetaca.

Spuštanjem sunca iza horizonta, polako će se dizati atmosfera prave pučke fešte. Za glazbeno usijanje ove godine zadužen je The Night Express band koji će od 20 h nastupiti na šišanskoj placi.

Istoimena fešta Svetica posvećena Velikoj Gospi i u Valturi donosi svečano raspoloženje i puno zabave. Sveta misa održat će se u 11:30 h u župnoj crkvi sv. Ivana Apostola iz 19. stoljeća koja se ponosi bogatim inventarom svetišta, sakristijom, trima mramornim oltarima, krstionicom od bakra i starom, vrlo vrijednom ispovjedaonicom. Krasi je i 28 metara visok zvonik karakterističnog osmerokutnog oblika koji se izdigao iznad glavnog trga u Valturi koji će oživjeti brojnim posjetiteljima Svetice u večernjim satima. Fešta započinje u 21 h energičnim nastupom grupe Koktelsi i DJ-a na omiljenom rukometnom igralištu u središtu Valture.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju