U jednoj od najsjevernijih regija svijeta, Svalbardu u Norveškoj, osvanuo je zanimljiv oglas za posao i nekretninu: traži se novi vlasnik lokalnog kafića, tj. restorana. Nije li ovo odlična prilika da i vi postanete Joel Fleischman iz slavne serije Život na sjeveru?

Osim klasičnih vještina dobrog ugostitelja, bilo bi dobro da volite hladnoću i mrak, koji ovdje traje više od 100 dana godišnje. Također, morate znati baratati puškom u slučaju napada polarnog medvjeda (ipak, zaštićen je, pa se nemojte previše „raspištoljiti“).

Naime, Svalbard je „ruta“ polarnih medvjeda pa nije neobično da vaš pogled u snježnu idilu kroz prozor uključuje i velikog bijelog medvjeda koji vam uzvraća pogled s ceste.

A sad malo hladnog tuša: cijena ugostiteljskog objekta iznosi gotovo milijun eura. Doduše, u njemu možete živjeti, pa je i taj problem riješen, a naseljen je Norvežanima, Ukrajincima i Rusima koji rado zalaze ovdje, pa nekako imamo osjećaj da će se novac brzo vratiti na šanku.

U cijenu je uključeno…

Više nećete morati planirati putovanje i odvajati novac ako želite promatrati prelijepi fenomen polarne svjetlosti jer to će sada biti vaše nebo. Od travnja do kolovoza traje polarni dan, a od listopada do veljače polarna noć.

Uz to, možete uživati u ljepotama kakve ste doma gledali samo na ekranima: sobove u šetnji, otiske šapa arktičkih lisica u snijegu, tuljane i morževe koji se valjaju po ledu kao da sutra ne postoji… Sve to sa svojim novim prijateljem, haskijem.

Iznenađujuće živopisan

Kafić se nalazi u glavnom gradu regije Longyearbyenu. Ako ste, poput nas, pomislili da naziv ima neke veze s „dugačkom godinom“ – onda smo se svi prevarili. Grad je dobio ime po svom osnivaču Johnu Longyearu, a ovdje vrijeme leti brže nego što biste možda pomislili.

Život na sjeveru: Grad u kojem je zabranjeno imati mačku i umrijeti Longyearbyen - 6 Longyearbyen - 4 Longyearbyen - 3 +4 Longyearbyen - 2

Iako je hladan i malen, ovdje baš zbog toga stanovnici vole socijaliziranje u kafićima. Kad temperatura padne do -20 °C, kafić postaje omiljeno mjesto lokalaca na kojem se mogu ugrijati, pa atmosfera zna biti prilično vesela i bučna.

Osim toga, zbog razvoja turizma i sve većeg priljeva gostiju tu je i mnogo sadržaja vezanih za izlete u sezoni Aurore Borealis te snježne i istraživačke ekspedicije.

Ni izolacija nije problem – pored grada nalazi se zračna luka koja povezuje Longyearbyen s Oslom, tako da ste za četiri sata u europskoj civilizaciji.

Pitanje je hoćete li to htjeti nakon što se naviknete na poreznu politiku Svalbarda zbog koje će vas pivo u pubu stajati tri puta manje nego u Oslu?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju