U subotu, 8. lipnja 2024. godine Europski trg udomaćit će 13. po redu VegeSajam s više od 30 izlagača s veganskim namirnicama i kozmetikom te bogatom ugostiteljskom ponudom.

Na sajmu ćete moći isprobati pivo od indijanske banane, veganski gelato, te razna jela napravljena od namirnica biljnog porijekla – sve od pad thaija do falafela.

„Cilj VegeSajma je pokazati da je put do zdravlja i dugovječnosti upravo kroz raznovrsnu prehranu temeljenu na namirnicama biljnog podrijetla koje svojim sastavom i bogatom nutritivnom vrijednošću pogoduju osobama svih uzrasta.

To je savršena prilika za sve radoznale i sve one koji žele promijeniti svoj život nabolje da se upoznaju s prednostima veganske hrane i proizvoda, i to izravno, razgovarajući s proizvođačima biljne hrane i ugostiteljima koji nude takvu hranu te onima koji takav život prakticiraju već godinama”, navodi Vlatka Balaš Cerjak, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Isprobajte finu hranu od namirnica biljnog porijekla Isprobajte finu hranu od namirnica biljnog porijekla (Foto: PR / Prijatelji životinja)

Bolji izbor za planet

Na edukativnom dijelu VegeSajma posjetitelji moći saznati zašto veganska hrana može biti učinkovit saveznik u borbi protiv debljine, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i bolesti probavnog sustava, te kako pridonosi podizanju imuniteta, energičnosti i vitalnosti cijelog organizma. Takva prehrana namijenjena je svima, a ne samo veganima, što svake godine iznova dokazuje i izvrsna posjećenost VegeSajma.

Na odabir veganske hrane mnoge potiču i alarmantni pokazatelji koliko mesna industrija utječe na potrošnju već iscrpljenih prirodnih resursa i na zagađenje okoliša. Ekološka cijena mesa, jaja i mlijeka prevelika je, a prehrana na biljnoj osnovi smanjuje ugljični otisak za čak 50 posto.

To je ujedno i najbrži put prema zaštiti okoliša i bioraznolikosti. VegeSajam dokazuje kako uz vegansku hranu nećemo baš ništa izgubiti jer imamo priliku svakodnevno birati ono što inače jedemo, ali u biljnoj verziji. Dapače, hranit ćemo se još raznovrsnije i zanimljivije.

Otkrijte nove proizvode Otkrijte nove proizvode (Foto: PR / Prijatelji životinja)

Izlagači na 13. Vegesajmu

Na VegeSajamu predstavit će se i nositelji V-Labela. V-Label je najrasprostranjenija oznaka koja se dodjeljuje već više od 20 godina veganskim proizvodima diljem svijeta, ali postaje sve popularnija i među hrvatskim proizvođačima. Primarni joj je cilj omogućiti potrošačima jednostavno prepoznavanje proizvoda bez sastojaka životinjskog podrijetla i učiniti ih privlačnijima svima.

Ovim događajem u zelenilu Europskog trga Prijatelji životinja ujedno najavljuju 16. po redu ZeGeVege festival održivog življenja, koji će se održati od 6. rujna 2024., na istoj lokaciji.

Organizacija VegeSajma na neprofitnoj je osnovi i s ciljem edukacije javnosti i održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Restorani izlagači: aRoma gelato experience, OAZA Joyful Kitchen, Tasteology i Meatless, Thai Thai street food, Falafel, etc., Pivovara Razum

Ostali izlagači: Piterija Zvrk, Smid to., OPG Hukavec Renata, OPG Grivičic (Aurelia Natura), OPG Dario Pocedulić, OPG Kalić Zvonimir, Trinitario Fab, Melli Aromatica, OPG Rogić, OPG Sinković, Iris i Branimir Delicije, OPG Cvitković Mario, OPG Knežević, Flafi Pelene, OPG Rosa Petalis, Earth Wind Desire, Bormax Dekorateri, OPG Matekalo, Amon & Anis, OPG Korade, Azil Dumovec, Basta Ecco, Udruga Pobjede, Sana Delikatese, OPG Ivan Šulog, Prijatelji životinja, Mreža za zaštitu životinja.

7 eura za pola kilograma: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje Sjemenke konoplje možete dodati i na salatu Konopljine sjemenke možete dodati na avokado tost Konopljine sjemenke sjajno se slažu i sa smoothiejima +0 Konopljine sjemenke

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju