OAZA Joyful Kitchen nudi hranu kao i većina drugih restorana brze prehrane – na jelovniku se nalazi sve od prženih krumpirića i burgera do brzinskih wrapova i sočnih sendviča. Postoji svega jedna „mala“ caka – niti jedno jelo na sadrži namirnice životinjskog porijekla.

Umjesto junećih pljeskavica u burgeru se može naći odrezak od fermentirane soje – tempeh koji karakterizira vrlo „špekast“ okus i aroma. Umjesto sendviča sa purećom šunkom tu je Healty Spelty, odnosno zasitno domaće pecivo punjeno dimljenim tofuom i avokadom.

Vegetarijantsvo Hrana i piće 10 najboljih vege restorana u Hrvatskoj u kojima uživaju i mesoljupci

Jede vam se kremasti kolač? Nema problema. U OAZA Joyful Kitchenu svakoga se dana mogu naći prefine slastice napravljene bez grama maslaca, kravljeg mlijeka ili želatine. Povrh svega, na raspolaganju vam je i dnevni meni, variva, zdrave salate, smoothieji i slična jela.

„Ideja nam je bila promovirati zdravi životni stil, pa smo otvorili restoran sa zdravom, balansiranom vege prehranom,“ započinje priču suvlasnik restorana Filip Brničević.

Ovdje možete pojesti vege burgere Ovdje možete pojesti vege burgere (Foto: PR)

Slijedeći svjetske gastronomske trendove, ali i sve veću potražnju za ukusnim brzim jelima napravljenima od namirnica biljnog porijekla, ovaj veganski restoran vrata je otvorio u studenom 2019. godine na adresi Radićeva 9 u samom središtu Zagreba.

Hrana se priprema od organskih proizvoda, a cilj je koristiti što je moguće više povrća, voća i drugih sirovina lokalnih dobavljača.

„Većinu toga sami proizvodima – peciva, kruh, popečke, umake, hladno prešane sokove – a organski tofu nabavljamo iz Soyarnice, male lokalne tvrtke koja proizvodi tofu od ekoloških sirovina i ima ekološki certifikat“, kaže nam voditelj restorana Alen Crnčan.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Potez kuharice s tri Michelinove zvjezdice na koji bi se u hrvatskim restoranima odlučili samo najhrabriji

Najpopularnije jelo? Tortilje punjenje sočnim namirnicama, a posebno Joyful energy wrap koji sljubljuje tofu, naranču i hrskave bademe u jednu skladnu kombinaciju.

„U našoj novoj ponudi imamo i burger wrapove, odnosno klasične vege burgere omotane u tortilje od konopljina brašna koji su postali apsolutni hit u našem restoranu“, ističe g. Crnčan.

Restoran se brine i o očuvanju okoliša, edukaciji mladih i razvoju zajednice. Upravo je zato njihova ambalaža kompostabilna, a u pripremi hrane ne koriste aditive, konzervanse, palmino ulje, pojačivače okusa, bojila i slične dodatke.

Ilustracija za veganski cheesecake Hrana i piće Kolač bez pečenja! Recept za kremasti "cheesecake" bez grama sirnog namaza

„U našoj edukacijskoj dvorani OAZA Joyful Place u sklopu restorana za sve građane organiziramo besplatne događaje i predavanja o zdravom životnom stilu i radionice kuhanja. Osjećaj društvene odgovornosti potaknuo nas je da samo tjedan dana nakon potresa pokrenemo i crowdfunding kampanju Foof For Life, zahvaljujući kojoj smo do kraja lipnja podijelili više od 4000 obroka najpotrebitijim građanima pogođeni potresom", s ponosom ističe direktor restorana Goran Pejaković.

I ne, Oaza Joyful Kitchen nije namijenjena samo veganima, već svima onima koji žele probati nešto novo, ukusno i zdravo. Uostalom, vlasnici tvrde da su njihova jela toliko ukusna da mesojedi niti ne primjećuju razliku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju