Dan planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja nije jedini svjetski pokret kojim se želi usmjeriti pozornost na jedini dom koji imamo. Milijuni ljudi diljem svijeta, u jednoj od najvećih globalnih ekoloških akcija, obilježavaju Sat za planet Zemlju, kada simbolično gasimo svjetla na jedan sat.

Tu je inicijativu, kao znak prosvjeda protiv klimatskih promjena i poziv na akciju, pokrenula 2007. godine WWF (World Wide Fund for Nature), svjetska organizacija za zaštitu prirode. Otkako je prije 16 godina Sydney po prvi put ugasio svoja svjetla, sve se više gradova odlučilo priključiti akciji koja se održava posljednje subote u ožujku. Ove godine više od 190 zemalja ugasit će svjetla 25. ožujka u 20 sati i 30 minuta kao znak podrške planetu.

Opera u Sydneyju, Zagrebačka katedrala, Koloseum, Eiffelov toranj i Empire State Building samo su neke od poznatih građevina i kulturnih znamenitosti koje su do sada utonule u mrak.

Zidine u Dubrovniku sa Stradunom, osječka Tvrđa, splitska Riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, vukovarski vodotoranj, kao i središta Varaždina, Koprivnice, Krapine i brojni drugi gradovi također su pružili svoju podršku.

I punkufer.hr će u znak podrške ugasiti portal na jedan sat, kako bismo se zahvalili Zemlji što nam pruža sve što nam je potrebno za život i skrenuli  pozornost na klimatske promjene. Pridružite nam se u akciji kojom dajemo svoj glas za ljepšu budućnost i planet koji ćemo u što boljem stanju proslijediti narednim generacijama.  

Iako je gašenje svjetla simbolično, studija kojom su se ispitivali podaci za razdoblje od šest godina u 10 zemalja pokazuje kako je isključivanje svjetla tijekom Sata za planet Zemlju smanjilo potrošnju električne energije u prosjeku za čak četiri posto.

„Naš odnos s prirodom je narušen. Ubrzano uništavanje prirode, kao posljedica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalne utjecaje ne samo na populacije divljih vrsta, nego i na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte naših života. Gotovo svakog sata u svijetu izgubimo jednu vrstu. Vrijeme nam ističe i ako želimo da se priroda oporavi, moramo odmah djelovati.

Jedan od načina kako možemo promijeniti situaciju u kojoj se nalazimo je sadnja voćki i jestivog bilja u urbanim središtima. Ovog Sata za planet Zemlju u dva ćemo grada naše regije - Koprivnici u Hrvatskoj i Somboru u Srbiji - posaditi male šume hrane i omogućiti stanovnicima tih gradova uživanje u njihovim plodovima.

Naša Europska Amazona središte je života za brojne ljude. Želja nam je da u skorije vrijeme većinu gradova i mjesta na području Europske Amazone u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji ispunimo takvim malim šumama, a djecu i zainteresirane stanovnike educiramo o važnosti i tehnikama permakulture“, piše WWF.

Osim svjetla, isključiti možete i uređaje koji vam nisu potrebni. Pitate li se što možete raditi bez struje – jedna od aktivnosti je promatranje noćnog neba (ako ne bude oblačno), družiti se s prijateljima i ukućanima uz svjetlost svijeća, zaigrati kakav kviz ili društvenu igru, meditirati, napuniti kadu i opustiti se, kao i razmišljati o tome što možemo učiniti za Planet – a ako vam se svidi taj mračni ritual, možete ga i s vremena na vrijeme ponoviti, bez obzira na kalendar. Mi ćemo tijekom Sata za planet zemlju smišljati nove teme za rubriku #neokolišaj.

Zemlje diljem svijeta organiziraju najrazličitije aktivnosti kojima će se obilježiti Sat za planet Zemlju. Diljem Latvije se organiziraju šetnje prirodom, a u Rigi se Sat za planet Zemlju obilježava koncertom. Belgijanci i Britanci će pisati pjesme na temu ekologije uz svjetlost svijeća, a Slovaci će u prešovskom opservatoriju promatrati zvijezde i planete. Makarska zvjezdarnica (DAUP Orion) također organizira promatranje neba, a svjetska događanja možete pratiti ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju