Veleposlanstvo Republike Albanije pokrovitelj je, Varaždinska županija i županijska Turistička zajednica organizatori, a varaždinski Konzulat i počasni konzul Republike Albanije u Hrvatskoj Stjepan Šafran domaćini izložbe fotografija naziva Ljepote Albanije objektivom Romea Ibriševića.

Poznati hrvatski fotograf Romeo Ibrišević za nedavnog je boravka u Albaniji objektivom svoje kamere, i okom osjetljivim na lijepo i posebno, priredio stotine fotografija ove prekrasne zemlje bogate još neotkrivenim ljepotama te ih pripremio za predstavljanje u hrvatskim gradovima s albanskim konzulatima. Prvo je takvo predstavljanje u atriju palače Varaždinske županije upriličeno u Varaždinu, nakon čega je plan izložbe predstaviti u gradovima Osijeku, Rijeci, Zadru i Dubrovniku.

Otkako je 2017. godine otvoren nasuprot varaždinske Gimnazije, konzulat Republike Albanije bio je domaćin brojnim gospodarskim događanjima i posjetima predstavnika obaju naroda, a ovaj je puta cilj bio okupiti albanske obrtnike i poduzetnike čije vrijedne ruke desetljećima već svoje proizvode nude svojim sumještanima Hrvatima, s kojima skladno u Varaždinu žive još od pamtivijeka.
Albansko veleposlanstvo u Zagrebu rado je prihvatilo pokroviteljstvo nad izložbom koja za cilj ima predstaviti bogatstva i ljepote ove prekrasne europske zemlje, kažu najstarije i najarhaičnije europske prijestolnice. Uvodno su govorili autor Izložbe Romeo Ibrišević, hrvatski poduzetnik i čovjek koji je svojim poslovnim aktivnostima posebice zaslužan za odlične poslovne i privatne odnose između dviju zemalja - počasni konzul Albanije u Republici Hrvatskoj Stjepan Šafran, domaćin Izložbe varaždinski župan Anđelko Stričak, dok je Izložbu otvorio albanski veleposlanik u Hrvatskoj Nj. E. Riza Poda. Valja istaknuti kako su svečanom otvaranju Izložbe fotografija Ljepote Albanije uz albanskog veleposlanika Podu nazočili veleposlanici Austrije, Južne Koreje, Malezije, Kosova i Azerbejdžana, što predstavlja najviše visokih diplomatskih predstavnika stranih zemalja u Varaždinu na jednome kulturnom događanju.

Izložba Ljepote Albanije objektivom Romea Ibriševića iz Atrija županijske palače od utorka 28. lipnja seli u gradsku knjižnicu i čitaonicu, gdje za razgled ostaje otvorena do polovice srpnja 2022.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju