Pjegave napoletane, hrskave romane, pržene pizze fritte i debeljuškaste sicilijane samo su neki od slasnih motiva za posjet jednom od najpopularnijih zagrebačkih festivala posvećenih pizzi. Na Tuđmancu ovih dana možete do mile volje istraživati talijansku kuhinju, slikati i pijuckati vino, odmjeriti snage na gurmanskom kvizu, naučiti nešto novo na raznim radionicama ili guštati uz razna pića i zelenom ugođaju omiljenog gradskog parka.
Osim upoznavanja s najrazličitijim stilovima pripreme i sastojcima pizze, najbolji razlog za dolazak na festival je upravo druženje. Okupljanje za stolom Talijanima je i glavni značaj tog vjerojatno najpopularnijeg jela na svijetu, koji se krije ispod tijesta i nadjeva. Oko pizza, ali i tjestenine i deserata, smo i mi skupili pa istražili ponudu onoliko koliko su nam rupice na remenu dopustile.
Od tehnikalija je dobro znati da je na Trgu dr. Franje Tuđmana niklo deset kućica koje će raditi punom parom sve do 18. svibnja. Ulaz je, kao i uvijek besplatan, a festival je preko tjedna otvoren od 12 do 24 sata. Preko vikenda možete navratiti od 11 sati. Kad je riječ o cijenama, pizze nisu jeftine. Iako se s nostalgijom sjećamo prošlih valuta, vremena se mijenjaju pa niti festivali nisu iznimke. Cijene velikih su u prosjeku oko 10 eura, ali pronaći ćete i one za 17, 18…
Tajne jedne od najboljih zagrebačkih pizzerija: U laboratoriju okusa Kralja Domagoja
"Da bi pred vas stigle u svojim klasičnim ili pak kreativnim izdanjima najprije prolaze delikatne procese fermentacije - u pravilu sva tijesta od pomno biranog brašna fermentiraju minimalno 48 do čak 72 sata što im daje lakoću i prozračnost, a nadijevaju ih redom najkvalitetnijim namirnicama - San Marzano rajčicama, fior di latte mozzarellom, burratom, stracciatellom, ricottom, bresaolom, najfinijom mortadellom, inćunima, kalabrijskom delikatesnom Nduja kobasicom, šparogama, pistacijama, artičokama, kaperima i motarom. Ima tu i pizza s bolognese umakom, onih s pikantnim kobasicama i dimljenim medom, te talijanskih klasika poput cacio e pepe i vitello tonnato u formi pizza, pa sve do krajnje originalnih kreacija poput pizze s graševinom. Tu je i svima omiljena tjestenina iz koluta sira, a za slastice je zadužen Juraj Klepić koji ovaj put ima čak tri garantirana hita“, ispričali su nam na festivalu.
Pizza Social Club
Za ovogodišnje izdanje Pizza Festivala osmislili su pizze Peperoni Nduja te Cacio e pepe. Peperoni Nduja ime nosi po talijanskoj kobasici, omiljenoj zbog svoje mekoće (može se namazati na kruh), kao i pikantnosti. Na njoj ćete naći i fior di latte mozzarellu, Parmigiano Reggiano sir i peperoni kobasicu. Cacio e pepe talijanski je klasik koji spaja papar i sir. Cijene ovih pizza su 9,5 i 10 eura, a osim njih pronaći ćete i Margheritu po cijeni od 8,50 eura.
Pizza Re
U ponudi imaju Margheritu, Piccante, Capricciosu, Pizzu Re i megapopularnu Mortadelu. Posljednjih godina je kombinacija pistacija i mortadele sve omiljenija, a u Pizzi Re su se iskazali, kako s neodoljivo laganim tijestom (što možemo zahvaliti dugoj fermentaciji), tako i kvalitetom sastojaka: pesto Genovese, fior di latte mozzarellu i vrhunsku mortadelu zaokružili su mljevena pistacija, svježi bosiljak, crne masline i aceto krema. Cijena je 15, 50 eura.
RougeMarin
Sicilijanske bucke naišle su na brojne pohvale – a mnogi su se složili da ih podjećaju na djetinjstvo. Visoko, meko i neodoljivo prozračno tijesto nije nimalo teško, a s lakoćom može držati i konkretnije nadjeve, poput sočnih kriški roast beefa koje ćete naći na pizzi Vesuvio, uz tonnato umak, ukiseljenu rotkvicu, kapare i rikulu. Cijena joj je 15, 50 eura.
Al Dente
Ova kućica nudi šest pizza, među kojima je i nova verzija njihova klasika, pizza Piccante 2.0 (15,50 eura), s pikantnom kobasicom, dimljenim medom i posebnim papričicama u obliku suza – pepperdrops. Volite li slatkasto-kiselkasti spoj mogli biste se navući na te žute papričice koje zbog posebnog okusa, ali i zbog hrskavosti koja savršeno paše uz kombinaciju sastojaka koju je odabrao Al Dente.
Pizza Fritta
Ovdje ćete pronaći i prženu pizzu koja je osobito popularna na jugu Čizme, u Napulju. Nadjev se preklopi tijestom i potom prži u vrućem ulju dok korica ne postane zlatna i hrskava. Ovisno o vrsti, cijena je oko 8 eura, a birati možete između klasične Margherite, sira i šunke ili mortadele i pistacija. Pizza Fritta nudi i talijanski tiramisu za 6,20 eura, kao i sladoled s pistacijama i jagodama (7,40 eura).
Pastamisee
Od pizze se možete odmoriti uz kremastu tjesteninu u umaku od sira i tostiranog papra sa svježe ribanim tartufima, ili pak izostaviti aromatične gljive u klasičnoj kombinaciji. Sama priprema je gurmanska predstava jer se tjestenina dovršava u kolutovima Grana Padano sira. Cijene su 10, odnosno 11 eura.
Zagyland
Pizzerija iz Konjščine jedina je u istočnom dijelu Zagorja koja radi isključivo pizze po originalnoj talijanskoj recepturi. Zagorci kojima ne fali duha, a niti ludih ideja, ove su godine napravili Grašizzu - pizzu s graševinom. Grašizza ima graševinu u tijestu, nadjevena je rolanom pancetom s paprom, kobasicama, Veneto papričicama i prelivena dressingom od graševine i paprike. Cijena joj je 13 eura.
Mnogima se sviđa pizza Cezar koja na podlozi od San Marzano rajčica donosi fior di latte mozzarellu, inćune i kapare, zatim Aceto kremu, Cezar dressing, čips od pancete, origano i Kalamata masline. Košta 11 eura.
Gdje je Jura?
Mladog patry chefa Juraja Klepića iz Slavonije možda znate po viralnom hiti – Dubai čokoladi – čokoladi punjenom kremom od pistacije i hrskavih kadaif rezanaca, a na Pizza festival donosi Brr Brr Pistaccino (8 eura) u kojem ćete pistaciju pronaći u gelatu i pasti, uz hrskavi biskvit, kadaif i mliječnu belgijsku čokoladu.
Ovaj put je “zakucao“ autorskom verzijom tiramisua. Tung Tung Tung Tung Tiramisu (8 eura) čine piškote infuzirane kavom koje se dehidriraju i oblažu čokoladom i kakao maslacem pa spajaju s kremom s likerom od lješnjaka i mascarponea koji sam radi te cappuccino espumom.
Posebno za Pizza Festival Juraj Klepić je napravio i slasticu Cannolini bombardini (6,80 eura) koju čine 3x cannoli Siciliani s kremom od ricotte i bijele čokolade, te pistacija i berry crumble. Tu je i njegov Brr Brr Pistaccino (gelato od pistacije, hrskavi biskvit, kadaif, mliječna belgijska čokolada, pistacio pasta).
"Kako biste cijelo vrijeme imali istinski La vita è bella! osjećaj, brinu vješti majstori iz Ginglebellsa sa svojim autorskim koktelima i spritzevima, ovaj put s bosiljkom, čime savršeno prate temu. Za ostala “tekuća pitanja” zadužena je uigrana ekipa Central bara s odličnim izborom vina, piva, rakija i bezalkoholnih napitaka. Valja pohvaliti i činjenicu da je Pizza Festival ekološki osviješten i bez plastike, te se za festivalske reusable čaše plaća kaucija od 1,00 € koji dobivate natrag kad vratite čašu“, ispričali su nam na festivalu. A osim u hrani i piću uživa se i u glazbi svaki dan od 19 sati, a vikendom i dulje, kao i raznim popratnim sadržajima.
"Iz bogatog popratnog programa izdvajamo atraktivne radionice: prva na rasporedu je radionica primjene TABASCO® umaka u izradi pizza koju će voditi chef Ivan Temšić iz zagrebačkog Noela, a održat će se u srijedu 14. svibnja od 17:00 sati, slijedi poseban doživljaj - prva radionica na otvorenom izrade napoletana pizze Vedrana Boškovića i KitchenAida koja će se održati u četvrtak 15. svibnja od 17 sati sati, a popularne radionice Wine&Paint su na rasporedu petkom od 18:00 sati. Staropramen Movie Night u srijedu 14. svibnja s početkom u 20,30 sati donosi priliku za romantičnu večer uz Fellinijev klasik “La dolce vita” pod zvijezdama. U subotu 17. svibnja stiže sad već tradicionalni Food Kviz by Metro pod kreativnom i voditeljskom palicom Ribafisha, a svih dana festivala najmlađi posjetitelji imat će obilje razonode i zabave u Zagi dječjoj zoni. Za svakodnevne novosti, načine prijava na radionice i kviz pratite Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.“
Super ideja za vikend: Zaplovite brodom, obiđite stari dvorac i posjetite posjed s carskim konjima