Svaki se dan susrećemo s novim izazovima i preprekama, ali samo jedna utrka na svijetu to diže na novu razinu – Spartan Race. Riječ je o najvećoj svjetskoj utrci s preprekama koja svojim trkačima nudi nekoliko različitih kategorija. Godišnje se održi više od 450 Spartan Race utrka u 40-ak zemalja svijeta. Upravo ta utrka po prvi se puta održava u Hrvatskoj, točnije Svetoj Nedelji, 15. i 16 lipnja, pod nazivom Santa Domenica Trifecta Weekend.

Trkači mogu birati između nekoliko kategorija koje obilježavaju različit broj prepreka i različite udaljenosti, a one su:

Sprint – kategorija u kojoj sudionici trebaju proći stazu od 5 kilometara na kojoj ih čeka 20 prepreka.
Super – kategorija čija je staza dugačka 10 kilometara, a 25 prepreka koje se na njoj nalaze bit će pravi izazov za one hrabre.
Beast – kategorija je za prave fitness zvjeri koje su fizički, ali i psihički spremne proći 30 prepreka na stazi dugoj 21 kilometar.
Spartan Kids – izazov je za najmlađe Spartance dobi od 4 do 14 godina, a duljine staze od 0.8 do 3 kilometra ovise o dobnoj kategoriji

Prepreke koje će natjecatelje testirati na svakom koraku staze su raznovrsne te variraju od penjanja po užetu, nošenja vreća s pijeskom, prelaženja zidova raznih visina, provlačenja ispod bodljikavih žica do preskakanja zidova vatre.

Natjecatelj može pokušati prijeći prepreku koliko god puta je to potrebno dok ju ne savlada uspješno, no ako ju ipak ne može prijeći kažnjava se s 30 tzv. ''marinaca'', a ako se radi o natjecatelju u kategorijama gdje se skupljaju bodovi onda se kažnjava s kaznenim krugom. To se ne odnosi na prepreke koje natjecatelj mora obavezno proći prije nego što nastavi sa svojom utrkom kao ni na prepreke za koje natjecatelj ima samo jedan pokušaj prelaska.

Veliki dio ovog natjecanja okarakteriziran je i Spartan zajednicom čija je snaga najuočljivija na utrkama kada si natjecatelji međusobno pomažu preći prepreke i bodre jedni druge do cilja utrke. Na utrci se mogu vidjeti razni profili ljudi, a mogu se upoznati i natjecatelji koji su na Spartan došli dokazati sami sebi da mogu završiti ovaj teški izazov unatoč fizičkim i mentalnim poteškoćama.

Svi zainteresirani za ovaj jedinstveni događaj mogu se prijaviti za natjecanje ili volontiranje na službenoj internetskoj stranici.

 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju