Atentat na Gaja Julija Cezara zbio se 15. ožujka 44. godine prije Krista u Pompejevu kazalištu u Rimu.

Desetak urotnika na čelu s Markom Junijem Brutom poznatiji po imenu Liberatores (Osloboditelji) noževima su na smrt izboli poznatog rimskog vladara što je prouzročilo seriju građanskih ratova, ali i uspostavu Rimskog Carstva pod upravom Oktavijana Augusta.

Slika nije dostupna Putovanja Boemski dio Rima koji morate posjetiti, u kojem se nalazi i restoran u kojem vas konobari vrijeđaju u lice

Do današnjih dana ovaj je događaj upisan u udžbenike kao jedan od najpoznatijih atentata u povijesti. Ne čudi stoga što je taj događaj poslužio kao nadahnuće za brojna umjetnička djela, a jedna je i od tema Shakespearove tragedije Julije Cezar.

Atentat na Cezara nadahnuo je i izradu tri zlatna novčića koji na prednjoj strani prikazuju lik Bruta.

Dargavs - 5 Putovanja Jezivi grad pun novčića iz kojeg nitko nije smio izaći

Jedan od tih triju rimskih novčića starih 2000 godina nedavno je prodan na online aukciji Roma Numismatics u Londonu za rekordnih, 3,59 milijuna eura, odnosno oko 27 milijuna kuna. To je šest puta veći iznos od traženih 554.000 eura, odnosno oko 4.2 milijuna kuna.

Novčić u savršenom stanju je prije aukcije bio dio privatne kolekcije europskog kolekcionara koji je želio ostati anoniman.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju