U travnju ove godine bit će održana aukcija kostura Tyrannosaurus rexa prvi put u Europi. Švicarska aukcijska kuća Koller Auctions sa sjedištem u Zürichu vjeruje da će ostaci tiranosaura starog oko 67 milijuna godina privući velik broj zainteresiranih.

"Ovo je tek treći put u svijetu da cijeli kostur izuzetne kvalitetne ide na aukciju", objavili su na internetskim stranicama aukcijske kuće Koller. Ne čudi stoga što predviđaju da će ostaci T-rexa postići cijenu od oko milijun švicarskih franaka, odnosno oko 1,1 milijun eura.

Opisan kao jedan od najspektakularnijih postojećih kostura T-rexa, primjerak poznat po imenom TRX-293 Trinity dugačak je 11,6 metara i visok 3,9 metara.

Glava tiranosaura znala je biti duga oko 1,5 metara Glava tiranosaura znala je biti duga oko 1,5 metara (Foto: Profimedia)

Više od polovice koštanog materijala dolazi iz triju primjeraka tiranosaura koji su iskopani između 2008. i 2013. godine u Montani i Wyomingu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Aukcija je otvorena za sve zainteresirane, što je izazvalo veliko negodovanje znanstvene zajednice koja ne smatra da bi tako vrijedan primjerak trebao doći u privatne ruke. Hoće li se to dogoditi, treba pričekati 18. travnja 2023. godine, za kada je aukcija zakazana.

Tiranosauri su bili najveći dinosauri mesojedi iz gornje krede Sjeverne Amerike koji su izumrli prije 65 milijuna godina. Pripadnici ovoga roda bili su teški oko 7 tona, a glava im je znala biti dugačka oko 1,5 metara.

Želite bolje upoznati dinosaure? Posjetite neki od ovih genijalnih muzeja Dinosaur - 1 Dinosaur - 2 Dinosaur - 3 +1 Dinosaur - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju