Studenom se mnogi vesele uparavo zbog Martinja, koje se slavi jedanaestog dana mjeseca. Hrvatska, kao država brojnih poznatih vinskih regija i kvalitetnih vina priključuje se slavlju koje često završava u ranim jutarnjim satima.

U studenom zapravo završava vrenje te mošt prelazi u vino – upravo to se slavi obilježavanjem Martinja. No, kamo možete otići i dobro se zabaviti? U nastavku vam donosimo pregled izdvojenih događanja na kojima ćete se zasigurno dobro provesti.

Martinje u Međimurje

Kada: 11. – 13. studenog
Gdje: Sveti Martin na Muri

Najsjevernija turistička destinacija Hrvatske – Sveti Martin na Muri, kao i svake godine tradicionalno obilježava proslavu Martinja, a ovog će puta središnje događanje biti za vikend od 11. – 13. studenog.

Gornje Međimurje poznata je vinska regija s preko 30 vinarija koje su omiljene među međimurskim posjetiteljima. Vino i Međimurje imaju neku posebnu, neraskidivu vezu, a Sveti Martin biti će odlična polazišna točka za istraživanje.

U subotu 12. studenog sve okupljene u 11 sati očekuje natjecanje u kuhanju svetomartinskog vinskog gulaša, nakon čega program donosi Stand up show Aleksandara Lazića, sajam i prezentacija proizvoda lokalnih OPG-ova te feštu uz živu glazbu. Cijeli vikend Martinja obilježavaju i brojna događanja u samim vinarijama i ugostiteljskim objektima, što garantira dobar provod.

Okusi jeseni u Požegi

Kada: 12. studenog
Gdje: centar Požege

Kestenijada, Bučijada i Martinje, objedinjeni pod nazivom „Okusi jeseni“ okupe svake godine u šetališnoj zoni brojne Požežane i njihove goste koji ne mogu odoljeti bogatoj i raznolikoj ponudi domaćih eno i gastro proizvoda i rukotvorina. Svake se godine na manifestaciju i jesenski sajam prijavi četrdesetak izlagača iz cijele Slavonije s domaćim proizvodima, zimnicom, medom, sokovima, slasticama, suvenirima, rukotvorinama, prirodnim čajevima, suhomesnatim proizvodima.

Tijekom programa svoju sezonsku ponudu predstavit će najpoznatiji požeški street food bar Funky food, kao i vinari požeškog kraja koji će na svoji vinskim kućicama u ponudi imati besplatnu degustaciju.

Boogalo i nastup Gustafa

Kada: 12. studenog
Gdje: Boogalo klub, Zagreb

Jedno mjesto gdje se tradicionalno, i to već šestu godina za redom organizira proslava Martinja je Boogalo Klub, koji donosi odličnu zabavu 12. studenog uz nastup grupe Gustafi. Osim u pjesmama i atmosferi koju stvaraju Gustafi posjetitelji će moći uživati i u finim sortama vina po akcijskim cijenama.

Ljubitelji Gustafa znaju kakvu veselicu ovaj band sa sobom donosi, a sigurni smo da neće nedostajati ni pokoje kapljice kvalitetnih vina za probu. Cijena ulaznice iznosi 75 kuna, a na dan koncerta će koštati 90 kuna.

Obrtnički i gospodarski sajam u Križevcima

Kada: 12. studenog
Gdje: Križevci

Obrtnički i gospodarski sajam u Križevcima ove će se godine održati u terminu od 11. do 13.studenoga, a isti dan u večernjim satima održat će se i tradicionalno Martinje. Tema ovogodišnjeg sajma je Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije.

Martinje u Kutjevu

Kada: 5. – 6. studenog
Gdje: podrumi diljem regije

Martinje u Kutjevu će se održati u obliku dana otvorenih podruma, počevši 5. studenog s početkom od 14, 16 i 18 sati, a svaka od vinarija u 20 sati donosi Martinjsku proslavu. Uključene su vinarije Bedegrajec, Kutjevo, Soldo, Svitok, Sontaki, Tandara, Škoro i Perak. 6. studenog Martinje se organizira u vidu planinarenja s početkom u 10 sati ujutro.


Martinje u Novom Marofu uz Martinjski sejem

Kada: 12. studenog
Gdje: podrumi diljem regije

Udruga vinogradara i voćara Pinta iz Novog Marofa u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Novog Marofa i ove godine organizira Martinje v Marofu, u subotu, 12. studenog 2022. od 10 sati kod Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Predstavit će se i vinari s novomarofskog područja čija su vina nagrađena prestižnom nagradom Decanter, a koji su ujedno i članovi Pinte. Sve prisutne zabavljati će Fiškali, a u sklopu manifestacije održat će se i Martinjski sejem na kojem će se predstaviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge i domaće radinosti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju