• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #Weekend Food Festival

Isplati li se mučenje u kuhinji? Hrvatski chefovi otkrivaju kako zapravo izgleda rad u vrhunskim restoranima

"Moja je glava otporna na razna ponižavanja i sulude poslove. Svaki se staž isplati jer uvijek nađeš sitnicu po koju si tamo došao. U ovom poslu bez žrtve nema uspjeha", otkriva chef Ante Udovičić, koji će s Matijom Bogdanom u Rovinju na Weekend Food Festivalu publici otkriti nešto više o tome kako je stažirati u vrhunskim restoranima
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 5.04.2024 10:08 komentari
viber Created with Sketch.
Weekend Food Festival - 1
Weekend Food Festival - 1 (Foto:Weekend Food Festival)

Galerija Weekend Food Festival - 2 0 Weekend Food Festival 0 Weekend Food Festival - 3 0 Weekend Food Festival - 1 0

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

"Kad dođeš na stažiranje u restoran koji je, kako chef Marco Pierre White kaže, dobro podmazan stroj, iz Hrvatske, u kojoj nema sustava brigade ni stanice, okrećeš se oko sebe i gledaš što ćeš prvo, a kuhari te otkantavaju. No nije u svakom restoranu isto. Dok će u Nomi stažist po cijele dane čupkati grančice, u Fat Ducku ili Azurmendiju imat će više slobode jer ti restorani žive na stažistima i ima ih puno", svojedobno nam je ispričao chef Matija Bogdan, koji će se na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu u Rovinju pozabaviti pitanjima o stažiranju. Na panelu Je li se mučenje isplatilo? Stažiranje u svjetskim restoranima, Matija Bogdan (chef executive u Aminess Hotels & Resorts) će razgovarati s chefom Antom Udovičićem (restoran Lemongarden) i Matom Jankovićem (chefom restorana SOL tapas na hrvatski).

Malo sna, puno posla  

"Na stažu kuhari ne nauče puno. U početku ti ne daju niti da sjeckaš začine jer sve mora biti savršeno. Kuhar koji vodi svoju stanicu to neće prepustiti stažistu – njegova stanica je njegov posao. Nitko ne želi upasti u nevolje pa zato nova ekipa radi poslove koje bi mogli obavljati i dobro istrenirani majmuni. U Londonu smo stažiste zvali f*** babies, a to mogu potvrditi i Marko Palfi i Hrvoje Kroflin, koji su tamo napravili odličan posao“, ispričao je Matija Bogdan.

U svijetu kulinarstva, stažiranje u renomiranim restoranima smatra se iznimno vrijednim iskustvom, putovanjem koje pruža priliku za učenje i profesionalni razvoj. Međutim, stvarnost stažiranja često je daleko od glamuroznih očekivanja. Upućeni ste na kraj svijeta, okruženi ste neprekidnim radom, s malo sna i još manje slobodnog vremena. Jesu li ta stažiranja donijela očekivane rezultate ili su se pretvorila u izazovna razočaranja? Koliko se stvarno nauči u uglednim kuhinjama? Gdje je najviše znanja stečeno i zašto bi neka stažiranja svakako bila ponovljena? Zašto mnogi chefovi, čak i oni s dugogodišnjem iskustvom i izgrađenom reputacijom i dalje odlaze na stažirati?

Jorg Zupan Aktualno Zašto to Slovenci rade bolje? Chef Jorg Zupan otkriva u čemu griješe hrvatski, ali i slovenski restorani

Bez žrtve nema napredovanja  

Ante Udovičić svake godine odlazi na stažiranje, a popis restorana i zemalja u kojima je stažirao je poduži, od restorana The French Laundry i Per Se do Mirazura i L'Questa. Svakome tko ga upita zašto svake godine stažira i muči se u restoranima, odgovara kako je to zbog iskustva i novih ideja koje pokupi od najboljih svjetskih chefova.

"Stažiram već duži niz godina i moja glava je otporna na razna ponižavanja i sulude poslove. Svaki staž se isplati jer uvijek, ali baš uvijek, nađeš sitnicu po koju si tamo došao i nešto što će ti olakšati daljnji posao. U ovom poslu bez žrtve nema uspjeha“, govori Udovičić koji bi svakom chefu preporučio da barem jednom ode stažirati.

"Svake godine marljivo odlazim na stažiranje u prestižne restorane, jer vjerujem da je kontinuirano učenje ključ uspjeha u ovom poslu. Putovanja su mi izvor inspiracije, ali ništa ne može nadmašiti osjećaj kada radim rame uz rame s najvećim kulinarskim talentima. To je trenutak kada shvatim koliko je neprocjenjivo iskustvo stažiranja“, dodaje Udovičić.

Filip Ćirić - 1 Hrana i piće Chef koji u Beogradu pomiče granice: Priča o pioniru koji moderne trendove spaja s tradicijom Srbije

Gladni uspjeha 

Matija Bogdan koji, baš kao i Udovičić, priznaje da to iskustvo ne primjenjuje često u svojim kuhinjama.

"Često se zaželim kuhinjskih sustava svjetske razine jer sam u njima kuharski odrastao. Priznajem da ih, nažalost, još nisam uspio postaviti u svojim kuhinjama u Hrvatskoj. Teško mi je objasniti koja je to točno razlika, ali meni je ta razlika jasna kao dan“, objašnjava Bogdan i dodaje kako je rad u tako velikim kuhinjama renomiranih restorana iscrpan, ali zadovoljavajući.

"Svaki zaposlenik doslovno diše za to da sustav bude na najboljoj mogućoj razini. Kad bih to trebao baš opisati riječima, možda bi najbolji opis bio da je svaki zaposlenik doslovno gladan za uspjehom. Konkurencija je nenormalna i ti, ako želiš preživjeti, moraš raditi od jutra do mraka“, opisuje Bogdan.

Više o iskustvu stažiranja u renomiranim svjetskim restoranima svakako doznajte na Weekend Food Festivalu koji će se održati od 19. do 21. travnja u staroj Tvornici duhana u Rovinju.

12 namirnica koje jedu "najzdraviji" ljudi u Europi Jogurt +0 Ikarijanci jedu hranu bogatu namirnicama biljnog porijekla

  • #Weekend Food Festival
  • #stažiranje u restoranima
  • #matija bogdan
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Kako provjeriti je li smjesa od mljevenog mesa dobro začinjena?
Iz najboljih restorana
Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od danas velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
Zbog prijetnje bombom potpuno blokiran glavni trg u Grazu
prijetnja
Okončana drama u središtu Graza
Horor u BiH! Žena po gradu bježala i skrivala se od muškarca, on ju pronašao i upucao
uhićen je
Horor u BiH! Žena po gradu bježala i skrivala se od muškarca, on ju pronašao i upucao
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Jadranka Matković snimljena na zagrebačkoj špici
život je nije mazio
Naša legendarna glumica viđena u javnosti nakon dugo vremena
Stela Rade prekinula koncert Senidah
"ne možeš ne primijetiti"
Drama u Zagrebu: Stela Rade prekinula nastup regionalne zvijezde zbog hitne intervencije
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
"Zašto je još nisi uspavala?": Njezina životinja nije za svačiji ukus, pogledajte što sve izvodi
Nije joj lako
"Zašto je još nisi uspavala?": Njezina životinja nije za svačiji ukus, pogledajte što sve izvodi
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Hrvatski navijači napadnuti u Crnoj Gori!
NEOČEKIVANA SAČEKUŠA
Hrvatski navijači napadnuti u Crnoj Gori!
Rumunji grme nakon poraza u Zenici: "Vjerujemo da će FIFA poduzeti nužne mjere..."
Savez poručio
Rumunji grme nakon poraza u Zenici: "Spremamo tužbu, a posebno nas je pogodilo..."
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Gabriel Hernandez
KAKAV SHOW!
Zombi apokalipsa! Mi smo skočili još dalje nego Maja! Jeste li se i vi prestrašili?!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Svebor Mihael Jelić
MAESTRALNO!
Svebor Mihael stopostotno će puniti sve svjetske arene! Jedva čekamo prvi koncert!
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
Bloom Tatarinov u zimskom ugođaju
Spreman za zimu i Božić
Bloom Tatarinov fotografirao se na čarobnom mjestu, a pogledajte kako se slatko sredio u toplom kožnjaku
sve
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Weekend Food Festival u Rovinju - 7
Weekend Food Festival u Rovinju

"Najgore je kad ti se život raspada, a ti moraš kuhati": Važne teme koje je otvorio Weekend Food Festival

Rovinj je prošlog vikenda bio zajednička točka cijele scene – mjesto susreta, razmjene iskustava i ljudi koji dijele istu strast. Kroz moto "Eat local, think global", Weekend Food Festival je još jednom pokazao zašto gastronomija nije trend, već živa kultura... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close