• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #intervju

Zašto to Slovenci rade bolje? Chef Jorg Zupan otkriva u čemu griješe hrvatski, ali i slovenski restorani

"Slovenska kulinarska scena je jaka, ali uvijek bih mogla biti još jača... možda više iskrena, više realna. Još uvijek postoji puno velikih ega i natjecanja među šefovima i restoranima, iako izvana izgleda kao da smo svi najbolji prijatelji i jako povezani", otkriva vrsni slovenski chef kojeg ćemo imati prilike slušati u Rovinju...
Nika Borovac 2.04.2024 12:43 komentari
viber Created with Sketch.
Jorg Zupan
Jorg Zupan (Foto:Jorg Zupan/Instagram)

Galerija Jorg Zupan - 7 5 Jorg Zupan - 6 5 Jorg Zupan - 5 5 Jorg Zupan - 4 5

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

Weekend Food Festival koji se nestrpljivo iščekuje u Rovinju od 19. do 21. travnja okupit će vrhunske chefove, ali i sve ljude kojima su hrana i piće - poziv, posao ili strast. Rovinjska stara Tvornica duhana tri dana će biti gastronomsko središte regije na kojem će se kuhati i kušati, učiti, razmjenjivati ideje, razgovarati o važnim pitanjima i aktualnim temama.

Među brojnim stručnjacima, u Rovinj stiže i Jorg Zupan, vrsni slovenski chef i vlasnik restorana Breg i AFTR koji će sudjelovati na panelu: Zašto to Slovenci rade bolje?. Uz Gašpera Puhana, istaknutog člana organizacije Jeunes Restaurateurs i potpredsjednika JRE-a za Europu i Grega Repovža, vlasnika i menadžera restorana Gostilna Repovž govoriti o slovenskoj gastronomskoj sceni.

Provokativna pitanja 

"Na panelu će biti riječi o izazovima s kojima se svakodnevno susrećemo – od nabave namirnica, distribucije, izlaznih cijena, ali i svim pogrešnim potezima, kao i onim koji su se pokazali profitabilni. Gašper i ja dugo se znamo, sa mnom je lako razgovarati i nije mi teško odgovarati čak ni na provokativna pitanja“, otkriva Jorg Zupan, kojeg smo pitali zašto je slovenska kulinarska scena jaka i koje su neke od ključnih karika koje čine dobru restoransku ponudu.

"Ona je jaka, ali uvijek bih mogla biti još jača... možda više iskrena, više realna. Još uvijek postoji puno velikih ega i natjecanja među šefovima i restoranima, iako izvana izgleda kao da smo svi najbolji prijatelji i jako povezani. Dobru restoransku ponudu možemo postići samo kad sam chef shvati što je njemu gušt kuhati, pa da onda to kuha od srca - najbolji primjer za kojeg znam je Marko Turković u Bekalu... njemu čak malo zavidim. A razumije on to, prijatelji smo.

Marin Medak i Dino Galvagno u RougeMarinu - 5 Aktualno Samoniklo bilje i invazivne vrste u tanjuru: Chefovi Marin Medak i Dino Galvagno poslužili večeru koja tjera na razmišljanje

Uvijek može biti bolje i svi zajedno se trebamo truditi da napravimo što jaču gastronomsku scenu“, kaže Jorg Zupan, chef koji je na gastronomskoj sceni poznat po tome što se odrekao prestižnog Michelinovog priznanja, odnosno zatvorio ljubljanski restoran Atelje ovjenčan zvjezdicom kako bi otvorio nešto ležerniji AFTR. Potez Jorga Zupana nije presedan; Michelina su se odricali i svjetski poznati chefovi kao što su Marco Pierre White, Frederick Dhooge i Karen Keygnaert, a nedavno smo čitali i o prvom hrvatskom restoranu koji je vratio zvjezdicu.

Michelin, da ili ne?

Na pitanje koje su prednosti, a koje mane tog priznanja Jorg Zupan odgovara:

"Definitivno, veliki PR boom je prednost, ali nažalost, mislim da ne poznajem nijedan restoran u Sloveniji kojem bi Michelinova zvjezdica donijela znatno više posla. Tada se čovjek zapita, je li to natjecanje između restorana i chefova, je li to zaista nešto čemu bismo se trebali nadati? A pritisak za održavanje standarda je ogroman - inflacija, cijene osoblja... izračunajte sami“.

Kad je riječ o tome kako bi opisao svoju kulinarsku filozofiju, jelima koja priprema i priči iza tanjura, Jorg Zupan neumorno nadograđuje svoje znanje, istražujući svjetske okuse, ali i osluškuje ukus gostiju. Kako kaže, izazovi predstavljaju novo iskustvo, a na nama je da iz njih izvučemo maksimum. Njemu je najviše znanja pružilo iskustvo u inozemstvu, posebno u Engleskoj, i to u kratkom vremenu. Vrsni chef i vlasnik nije prestao učiti, a trenutno mu je fokus više na poslu nego na kuhanju.

Otvorene oči i uši 

"Mislim da se trenutno nalazim u nekom "limbu" - kuham jela koja mi pružaju zadovoljstvo, ali obaveze oko dva restorana mi oduzimaju previše vremena u kuhinji i postupno gubim inspiraciju. Nadam se da će se to uskoro promijeniti, ali eto, danas je situacija takva. Što se tiče filozofije - nikada nisam dopustio da me bilo što ograničava kada su u pitanju tehnike ili ideje o jelima. Svaki put kada putujem negdje i naučim nešto novo, to donosim u našu domaću kuhinju i dijelim s ostatkom tima, te počinjemo razvijati vlastite ideje. Jednostavno... s otvorenim očima i ušima.

Babine fritule Hrana i piće Recept chefa Melkiora Bašića: Savršeno meke i sočne babine fritule čiji okus znate iz djetinjstva

Malo me žalosti što je slovenski prosječni ukus još uvijek prilično osnovan, pa moramo držati na jelovniku stvari poput crnog rižota, hobotnice s krumpirom, goveđih obraza i sličnih tradicionalnih jela. Naravno, mi se trudimo da te tradicionalne specijalitete prezentiramo na sofisticiraniji način, ali ako želimo opstati, moramo posluživati ono što ljudi vole jesti. U Ljubljani, avangarda te može koštati puno. Zato se trudimo stvoriti opušteniju atmosferu, gdje ljudi ne dolaze radi "hrane i chefa kao u kazalištu", već dolaze da pobjegnu od svakodnevnog stresa, da se druže i uživaju“, priča nam Jorg Zupan.

Kada ne kuha na poslu, Jorg Zupan kod kuće priprema raznolika jela – u njegovim tavama i loncima mogu se namirisati bosanski specijaliteti, ali i azijski začini. A kada jede vani, traži ono što inače ne kuha.

Od kafane do kafane... 

"Volim kuhati kod kuće, a hrana koju pripremam često je slična onoj koju možete pronaći u tradicionalnim restoranima. S obzirom na to da je moja žena rodom iz Bosne, kod nas se jede raznoliko, od domaće pite do palente, štrudle pa sve do nekih kineskih jela poput prženog rižota. U posljednje vrijeme posebno uživam u jelima s Bliskog istoka. Kad jedem vani, volim probati jela koja ne pripremam kod kuće, poput pohane hrane. Često posjećujem prijatelje u Ljubljani i Zagrebu, poput Turkovića i ekipe iz Hook and Cooka. Ponekad, kad posjetim kuma u Beogradu, on me vodi po kafanama - ali na kraju te večeri često ne mogu zapamtiti sve detalje!“, otkriva Jorg Zupan.

5 brzinskih

Koje omiljene namirnice vas najviše inspiriraju?

Nemam omiljenih. Prevelik je ovo svijet da bih imao bilo što omiljeno.

Koje sastojke izbjegavate u svojoj kuhinji? Postoje li neke namirnice koje smatrate precijenjenima?

Možda bi to bili tartufi.

Ima li nešto što vas može isprovocirati u poslu; postoje li pogreške koje ne tolerirate?

Lijenost. To nikako ne mogu tolerirati.

Da ne kuhate, čime biste se bavili?

Teško pitanje, ali gluma ili nešto u vezi s produkcijom zvuči jako kreativno. Što se tiče sporta, nikad nije kasno početi, ako to stvarno želiš. A politika, pa, to je svijet s mnogo mogućnosti i izazova! Sve su to zanimljivi putevi, ovisi o tvojim strastima i ciljevima.

Kakvi su vam planovi – postoje li neki novi projekti koje biste mogli izdvojiti?

Imam neke osobne ideje i planove za sljedećih 4 do 5 godina. Ne mogu vam reći o čemu se točno radi, ali ako ste pročitali ovaj intervju do kraja, mislim da će vam biti jasno.

Pogledajte kako se "proizvodi" namirnica bez koje je nemoguće zamisliti azijsku kuhinju Sušenje čilija na obala rijeke Jamune u Bangladešu - 3 Sušenje čilija na obala rijeke Jamune u Bangladešu - 6 Sušenje čilija na obala rijeke Jamune u Bangladešu - 2 +2 Sušenje čilija na obala rijeke Jamune u Bangladešu - 1

  • #intervju
  • #Jorg Zupan
  • #aftr
  • #Weekend Food Festival
  • #rovinj
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako savršeno ispeći ribu? Tri osnovne stvari bez kojih je nemoguće uspjeti
Škola kuhanja
Kako savršeno ispeći ribu? Tri stvari bez kojih je nemoguće uspjeti
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od danas velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
Zbog prijetnje bombom potpuno blokiran glavni trg u Grazu
prijetnja
Okončana drama u središtu Graza
Horor u BiH! Žena po gradu bježala i skrivala se od muškarca, on ju pronašao i upucao
uhićen je
Horor u BiH! Žena po gradu bježala i skrivala se od muškarca, on ju pronašao i upucao
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Stela Rade prekinula koncert Senidah
"ne možeš ne primijetiti"
Drama u Zagrebu: Stela Rade prekinula nastup regionalne zvijezde zbog hitne intervencije
Petar i Joke u osmoj epizodi showa Supertalent
''fakat to slušaš u autu?''
Maja Martini usred Supertalenta pustila hit narodnjak, pogledajte njezinu reakciju!
zdravlje
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
LOL
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Gattusova sramota karijere: Norveška ih deklasirala utrpavši poker na njihovu terenu
TALIJANI NIKAD GORI
Gattusova sramota karijere: Norveška ih deklasirala utrpavši poker na njihovu terenu
Hrvatski navijači napadnuti u Crnoj Gori!
NEOČEKIVANA SAČEKUŠA
Hrvatski navijači napadnuti u Crnoj Gori!
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Gabriel Hernandez
KAKAV SHOW!
Zombi apokalipsa! Mi smo skočili još dalje nego Maja! Jeste li se i vi prestrašili?!
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Marina Godanj
KAKVA PJESMA!
Noćas nas je boljela duša, ali ju je Marina izliječila svojim nastupom!
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Svebor Mihael Jelić
MAESTRALNO!
Svebor Mihael stopostotno će puniti sve svjetske arene! Jedva čekamo prvi koncert!
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
Bloom Tatarinov u zimskom ugođaju
Spreman za zimu i Božić
Bloom Tatarinov fotografirao se na čarobnom mjestu, a pogledajte kako se slatko sredio u toplom kožnjaku
sve
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Marco Pierre White
Marco Pierre White

Senzacionalno, pametno, a tako jednostavno: Legenda britanske kuhinje zaljubila se u način na koji Hrvati pripremaju meso

Kada smo prvi put čuli da Marco Pierre White dolazi na Weekend Food Festival u Rovinj redakciju je preplavilo neopisivo uzbuđenje. Znali smo da moramo sjesti s njim lice u lice i napraviti intervju pa čak i ako dobijemo tek pet minuta vremena za brzinski razgovor. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close