• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Chef koji u Beogradu pomiče granice: Priča o pioniru koji moderne trendove spaja s tradicijom Srbije

Filip je u Srbiji poznat i po tome što na TikToku i Instagramu često dijeli savjete i iskustva iz industrije, pa i tako želi povećati kvalitetu usluge u cijeloj branši.
Srđan Brajković 28.03.2024 07:16 komentari
viber Created with Sketch.
Filip Ćirić - 1
Filip Ćirić - 1 (Foto:PR)

Galerija Filip Ćirić - 2 7 Restoran Homa - 6 7 Restoran Homa - 7 7 Filip Ćirić - 3 7

U trendu Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu? Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Priča o chefu Filipu Ćiriću u gastronomskim krugovima ispričana je mnogo puta. Međutim, uvođenje svjetskih trendova u kuhinju Srbije, stvaranje sadržaja za popularne društvene mreže i sudjelovanje u najpopularnijem svjetskom kulinarskom showu MasterChef i više su nego dovoljni kako bismo Filipovu priču ispričali još jednom te podsjetili zaljubljenike u hranu kako će talentiranog srbijanskog chefa moći upoznati na panelu "U backstageu kulinarskih TV emisija" koji će se održati u Rovinju u sklopu Weekend Food Festivala.

Filip Ćirić vlasnik je fine dining restorana Homa, o kojem cijeli Beograd priča, a često ćete od prijatelja, poznanika i slučajnih prolaznika dobiti i preporuku za posjet Homa Bistrotu, čiji je koncept također djelo ovog kulinarskog vizionara. Filipova je misija gostu ponuditi nešto drukčije, nešto što će zapamtiti i o čemu će rado pričati. A kako nam kaže, formula je zapravo vrlo jednostavna…

"Svaki koncept koji kreiram gledam iz svoje perspektive kao gosta i svojih iskustava iz drugih restorana. Bitno je da svaki slijed koji nudimo bude kvalitetna cjelina, da gosta natjeramo da razmišlja o svakom elementu i konceptu u cijelosti. Važno mi je da im kroz sve elemente ispričamo priču koju smo zamislili", objasnio je Filip, koji je unatoč brojnim obvezama još uvijek izvršni chef u Homi.

Restoran Homa - 8 Restoran Homa - 8 (Foto: Restoran Homa)

Manje je više

Njegova je filozofija da od manjeg dobije više, kako kaže less is more. Smatra da se od svake namirnice treba izdvojiti najbolji ili najzanimljiviji dio. Tako radi i s mesom i s povrćem, a bitno mu je da uvijek u jelu naglasi taj jedan specifični dio sirovine koji po njemu najbolje priča priču o toj namirnici. Obožava raditi fermentacije i koristiti ih u jelima, a veliki je zagovornik visokih standarda održivosti u kuhinji i organskog uzgoja. No s novim postulatima Filip nije zaboravio i ono što čini dušu svakog restorana – tradiciju. Od tradicije se jedino maknuo kako bi istražio nove tehnike i trendove, ali kulinarsko nasljeđe Srbije teško se može izuzeti iz njegovih jela, kao i autohtone namirnice.

Chef koji rado otiđe na brizle i teleću jetricu u omiljenu kafanu ili u beogradski restoran Gig, koji je sa suradnicima iz svoje konzultantske tvrtke Mint Consulting pomogao postaviti na noge, praktički je od svojih profesionalnih početaka išao u smjeru koji danas u Srbiji predvodi.

Od početka do vrha

"Moja priča započela je u restoranu Villa 69, u kojemu sam imao pristup nekim od najboljih namirnica koje bih teško nabavio i danas. Tu sam učio i stjecao iskustvo, uživao sam raditi s tim ljudima i rado sam dolazio na posao. Tu sam prvi put upoznao koncept fine dininga.

Nakon tri godine, 2000. otvorio sam svoj prvi restoran. Imao sam 23 godine i nisam još bio sto posto u tome, ali sam radio s bratom koji je prije toga skupio dosta iskustva i npr. stažirao kod Marca Pierrea Whitea, tako da sam brzo hvatao korak", kazao je Filip te zaključio kako su već tada napravili velike stvari za gastronomiju Beograda te je čak New York Times pisao o njihovu restoranu.

Učio od najboljih chefova

Slijedile su godine usavršavanja i učenja, a posebnu strast pokazao je prema posjećivanju bitnih svjetskih restorana u kojima je upijao sve što su slavni chefovi radili te uredno odlazio iz njih s njihovom kuharicom, koju bi u danima koji su slijedili upijao od korica do korica te isprobao svaki od recepata. Kaže kao ih je u kolekciji sigurno imao barem sto koji su bili dio te gastronomske avanture i putovanja.

Filip je u Srbiji poznat i po tome što na svom TikToku i Instagramu često dijeli savjete i iskustva iz industrije, pa i tako želi povećati kvalitetu usluge u cijeloj branši. Ta mentorska crta sigurno mu je dobro došla i kada su birali članove žirija u susjednom MasterChefu, a zbog jako dobrog posla koji je odradio u srbijanskoj verziji popularne emisije organizatori Weekend Food Festivala pozvali su ga da 20. travnja u Rovinju sudjeluje na panelu na kojem će otkriti najzanimljivije dijelove tog iskustva.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Filip Ciric (@ciricfilip)

Savjeti za sve masterchefove

Filip je kazao kako je objektivnost jedna od najvažnijih osobina kod člana žirija, isto kao i elokventnost i konkretnost, kako bi olakšali posao kolegama iz postprodukcije, a gledateljima donijeli kvalitetan sadržaj.

Dao je i savjet budućim kandidatima MasterChefa, koji će možda dobro doći i budućim chefovima u emisiji čije hrvatsko izdanje možete pratiti na Novoj TV. Smatra kako je najvažnija širina znanja, tehnika i poznavanje namirnica. Svima isto tako poručuje da kreiraju jela koja imaju dubinu i pričaju svoju priču, umjesto da se drže provjerenih klasika. "Svako jelo mora imati neki twist, neki x- faktor", zaključio je Filip Ćirić, za kojeg vjerujemo kako će nam sa svojim iskustvom i znanjem prirediti pravi show u Rovinju, i to s twistom.

 

  • #gdje sjesti
  • #Weekend Food Festival
  • #filip ćirić
  • #restoran homa
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Posljednje ovogodišnje: 28. Vino uz žlicu u Maloj ribi na zagrebačkom moru
Eno-gastro doživljaj
Posljednje ovogodišnje: 28. Vino uz žlicu u Maloj ribi na zagrebačkom moru
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
"Imamo najpovoljnije cijene i najveće kobasice": Advent na Kvatriću u novom ruhu
Jinglingz festival
"Imamo najpovoljnije cijene i najveće kobasice": Advent na Kvatriću u novom ruhu
Više od pola stranih gostiju spremno je izdvojiti dodatno za autentična jela, a Hrvatsku kao gastro-destinaciju stavljaju ispred Španjolske i Grčke
Oglas
Više od pola stranih gostiju spremno je izdvojiti dodatno za autentična jela, a Hrvatsku kao gastro-destinaciju stavljaju ispred Španjolske i Grčke
Tjedni jelovnik jela za zimu od 24.11. do 30.11.2025.
Tjedni jelovnik
Ova fina jela na žlicu baš dobro griju! Izdvojili smo 7 recepata koje ćemo kuhati ovog tjedna
Top 10 doživljaja Sisačko – moslavačke županije
Oglas
Top 10 doživljaja Sisačko – moslavačke županije
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Podignuta optužnica protiv mladića (20). Napravio je dijete 14-godišnjakinji
Odbio dati iskaz
Mladić optužen za teško spolno zlostavljanje: 14-godišnjakinja rodila njegovo dijete
BBC istražuje tko stoji iza ritualnih ubojstava u Sijera Leoneu
RITUALNA UBOJSTVA U AFRICI
Tijelo djeteta bez organa pronađeno na dnu bunara, razlog je jeziv: "Ovdje koljemo, a krv ide tamo dolje... Kad žele moć, dolaze ovamo"
Djeca ženi srušila snjegovića, ona im prijetila i pucala u zrak plinskim pištoljem
pronašli joj arsenal
Djeca joj srušila snjegovića, ona izvukla pištolj i zapucala: Policija privela dvije osobe
show
Bruno Tomašić u devetoj emisiji showa Supertalent
''nikad ovo nismo dali!''
Prvi put u povijesti Supertalenta jedan je kandidat dobio ovakav zadatak: ''Ovo se nikad nije dogodilo!''
Elena Kitić na očevom koncertu u Areni Zagreb doživjela neočekivanu situaciju
proširio se video
Kći folk-zvijezde pred Arenom Zagreb doživjela neugodnost, publika ju podržala pljeskom
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda sa suprugom Jurom
''nikad nismo skrivali''
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda kojim je šokirala Hrvatsku: ''Pustili smo jedno drugo u tom trenutku...''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
Stručnjaci su zabrinuti
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
"Mi Slovenci sretni smo što nas se konačno spominje u šali": Objava postala hit, vidite li sličnost?
LOL
"Mi Slovenci sretni smo što nas se konačno spominje u šali": Objava postala hit, vidite li sličnost?
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
Zanimljivo
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Prva ljudska smrt od soja ptičje gripe H5N5 u svijetu potvrđena u SAD‑u
Zabrinutost raste
Prva ljudska smrt od soja ptičje gripe H5N5 u svijetu potvrđena u SAD‑u
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Ključ za buduće terapije
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
sport
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu: Znate li zbog čega?
RESPECT!
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu na velikom derbiju: Znate li zašto?
VIDEO Real Sociedad preokretom svladao Osasunu: Ante Budimir ušao s klupe
Pogledajte golove
VIDEO Nesretan povratak Budimira u redove Osasune: Vatreni slavio preokretom
Fruk davao izjavu, a onda mu se iza leđa pojavio Ante Rebić: Evo što mu je poručio
Tako se to radi
VIDEO Fruk davao izjavu, a onda mu se iza leđa pojavio Rebić: Evo što mu je poručio
tv
U dobru i zlu: Želi mu pomoći pa makar to značilo da će završiti u zatvoru
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Želi mu pomoći pa makar to značilo da će završiti u zatvoru
Kumovi: Napokon je sve dobro, ali on se nikako ne može riješiti crnih misli
KUMOVI
Kumovi: Napokon je sve dobro, ali on se nikako ne može riješiti crnih misli
MasterChef: Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
ŠTO SE DOGAĐA?
Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
putovanja
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
lifestyle
Mirela Holy u Steve Madden Cobra gležnjačama s neobičnim kišobranom 2025.
Uvijek privlači poglede
Gležnjače Mirele Holy hrabar su izbor za skliske zagrebačke ulice, ali ipak ih je zasjenio – kišobran
Ulična moda Zagreb čupavi zimski kaput
Najveći zimski trend
Brineta sa zagrebačke špice zna dobar trik za naglašavanje figure – čak i kad nosi čupav zimski kaput
Lejla Filipović u kožnatoj suknji i čizmama sa zmijskim uzorkom
UVIJEK SJAJNA
Lejla Filipović nosi fantastičnu suknju i još bolje čizme, oboje želimo u vlastitom ormaru
sve
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu: Znate li zbog čega?
RESPECT!
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu na velikom derbiju: Znate li zašto?
Bruno Tomašić u devetoj emisiji showa Supertalent
''nikad ovo nismo dali!''
Prvi put u povijesti Supertalenta jedan je kandidat dobio ovakav zadatak: ''Ovo se nikad nije dogodilo!''
Elena Kitić na očevom koncertu u Areni Zagreb doživjela neočekivanu situaciju
proširio se video
Kći folk-zvijezde pred Arenom Zagreb doživjela neugodnost, publika ju podržala pljeskom
Restoran 1444, Mokrice
Doživljaj za nepce

Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

Za one koji žele uživati u povijesnom ambijentu i vrhunskoj kuhinji, dvorac Mokrice s restoranom 1444 pruža jedinstven spoj kulture, povijesti i gastronomije. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close