• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Chef koji u Beogradu pomiče granice: Priča o pioniru koji moderne trendove spaja s tradicijom Srbije

Filip je u Srbiji poznat i po tome što na TikToku i Instagramu često dijeli savjete i iskustva iz industrije, pa i tako želi povećati kvalitetu usluge u cijeloj branši.
Srđan Brajković 28.03.2024 07:16 komentari
viber Created with Sketch.
Filip Ćirić - 1
Filip Ćirić - 1 (Foto:PR)

Galerija Filip Ćirić - 2 7 Restoran Homa - 6 7 Restoran Homa - 7 7 Filip Ćirić - 3 7

U trendu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura

Priča o chefu Filipu Ćiriću u gastronomskim krugovima ispričana je mnogo puta. Međutim, uvođenje svjetskih trendova u kuhinju Srbije, stvaranje sadržaja za popularne društvene mreže i sudjelovanje u najpopularnijem svjetskom kulinarskom showu MasterChef i više su nego dovoljni kako bismo Filipovu priču ispričali još jednom te podsjetili zaljubljenike u hranu kako će talentiranog srbijanskog chefa moći upoznati na panelu "U backstageu kulinarskih TV emisija" koji će se održati u Rovinju u sklopu Weekend Food Festivala.

Filip Ćirić vlasnik je fine dining restorana Homa, o kojem cijeli Beograd priča, a često ćete od prijatelja, poznanika i slučajnih prolaznika dobiti i preporuku za posjet Homa Bistrotu, čiji je koncept također djelo ovog kulinarskog vizionara. Filipova je misija gostu ponuditi nešto drukčije, nešto što će zapamtiti i o čemu će rado pričati. A kako nam kaže, formula je zapravo vrlo jednostavna…

"Svaki koncept koji kreiram gledam iz svoje perspektive kao gosta i svojih iskustava iz drugih restorana. Bitno je da svaki slijed koji nudimo bude kvalitetna cjelina, da gosta natjeramo da razmišlja o svakom elementu i konceptu u cijelosti. Važno mi je da im kroz sve elemente ispričamo priču koju smo zamislili", objasnio je Filip, koji je unatoč brojnim obvezama još uvijek izvršni chef u Homi.

Restoran Homa - 8 Restoran Homa - 8 (Foto: Restoran Homa)

Manje je više

Njegova je filozofija da od manjeg dobije više, kako kaže less is more. Smatra da se od svake namirnice treba izdvojiti najbolji ili najzanimljiviji dio. Tako radi i s mesom i s povrćem, a bitno mu je da uvijek u jelu naglasi taj jedan specifični dio sirovine koji po njemu najbolje priča priču o toj namirnici. Obožava raditi fermentacije i koristiti ih u jelima, a veliki je zagovornik visokih standarda održivosti u kuhinji i organskog uzgoja. No s novim postulatima Filip nije zaboravio i ono što čini dušu svakog restorana – tradiciju. Od tradicije se jedino maknuo kako bi istražio nove tehnike i trendove, ali kulinarsko nasljeđe Srbije teško se može izuzeti iz njegovih jela, kao i autohtone namirnice.

Chef koji rado otiđe na brizle i teleću jetricu u omiljenu kafanu ili u beogradski restoran Gig, koji je sa suradnicima iz svoje konzultantske tvrtke Mint Consulting pomogao postaviti na noge, praktički je od svojih profesionalnih početaka išao u smjeru koji danas u Srbiji predvodi.

Od početka do vrha

"Moja priča započela je u restoranu Villa 69, u kojemu sam imao pristup nekim od najboljih namirnica koje bih teško nabavio i danas. Tu sam učio i stjecao iskustvo, uživao sam raditi s tim ljudima i rado sam dolazio na posao. Tu sam prvi put upoznao koncept fine dininga.

Nakon tri godine, 2000. otvorio sam svoj prvi restoran. Imao sam 23 godine i nisam još bio sto posto u tome, ali sam radio s bratom koji je prije toga skupio dosta iskustva i npr. stažirao kod Marca Pierrea Whitea, tako da sam brzo hvatao korak", kazao je Filip te zaključio kako su već tada napravili velike stvari za gastronomiju Beograda te je čak New York Times pisao o njihovu restoranu.

Učio od najboljih chefova

Slijedile su godine usavršavanja i učenja, a posebnu strast pokazao je prema posjećivanju bitnih svjetskih restorana u kojima je upijao sve što su slavni chefovi radili te uredno odlazio iz njih s njihovom kuharicom, koju bi u danima koji su slijedili upijao od korica do korica te isprobao svaki od recepata. Kaže kao ih je u kolekciji sigurno imao barem sto koji su bili dio te gastronomske avanture i putovanja.

Filip je u Srbiji poznat i po tome što na svom TikToku i Instagramu često dijeli savjete i iskustva iz industrije, pa i tako želi povećati kvalitetu usluge u cijeloj branši. Ta mentorska crta sigurno mu je dobro došla i kada su birali članove žirija u susjednom MasterChefu, a zbog jako dobrog posla koji je odradio u srbijanskoj verziji popularne emisije organizatori Weekend Food Festivala pozvali su ga da 20. travnja u Rovinju sudjeluje na panelu na kojem će otkriti najzanimljivije dijelove tog iskustva.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Filip Ciric (@ciricfilip)

Savjeti za sve masterchefove

Filip je kazao kako je objektivnost jedna od najvažnijih osobina kod člana žirija, isto kao i elokventnost i konkretnost, kako bi olakšali posao kolegama iz postprodukcije, a gledateljima donijeli kvalitetan sadržaj.

Dao je i savjet budućim kandidatima MasterChefa, koji će možda dobro doći i budućim chefovima u emisiji čije hrvatsko izdanje možete pratiti na Novoj TV. Smatra kako je najvažnija širina znanja, tehnika i poznavanje namirnica. Svima isto tako poručuje da kreiraju jela koja imaju dubinu i pričaju svoju priču, umjesto da se drže provjerenih klasika. "Svako jelo mora imati neki twist, neki x- faktor", zaključio je Filip Ćirić, za kojeg vjerujemo kako će nam sa svojim iskustvom i znanjem prirediti pravi show u Rovinju, i to s twistom.

 

  • #gdje sjesti
  • #Weekend Food Festival
  • #filip ćirić
  • #restoran homa
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe nedavno se vratio iz Njemačke
velika tragedija
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe vratio se iz Njemačke: "Imali su četvero djece, kupio im je namještaj i evo..."
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
Pucnjava u Australiji
VIŠE JE ŽRTAVA
UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Najmanje 12 ubijenih u pucnjavi na popularnoj plaži, među njima i djeca: "Prizori su šokantni"
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
zabava
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Wow!
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
sport
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Recept za šubare ili ruske kape s kokosom i čokoladom
FINI I SOČNI
Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom
sve
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
Cynic u Martićevoj - 16
Odlična ponuda

Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

Cynic pogođenom atmosferom i konceptom otkriva točno što je Zagrebu nedostajalo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close