• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #festival

Što je to emocionalna kuhinja? Pljuska iz tanjura o kojoj se pričalo na Weekend Food Festivalu u Rovinju

"Izazov je osmisliti jelo koje će pljusnuti gosta, na dobar način, i potaknuti emocije svojim okusima“, kaže Fonseca o tome kako biti kreativan u kuhinji, na panelu Weekend Food Festivala u Rovinju.
Nika Borovac 24.04.2024 08:34 komentari
viber Created with Sketch.
Leonardo Fonseca i Jeffrey Vella u Rovinju na Weekend Food Festivalu
Leonardo Fonseca i Jeffrey Vella u Rovinju na Weekend Food Festivalu (Foto:Emica Elvedji/PIXSELL)

Galerija Leonardo Fonseca i Jeffrey Vella u Rovinju na Weekend Food Festivalu 0 Weekend food festival u Rovinju - 3 0 Weekend food festival u Rovinju - 2 0 Weekend food festival u Rovinju - 1 0

U trendu Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Okruglice u umaku od senfa Puretina na tanjuru Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira

Može li chef konstantno biti originalan i kreativan, pitanje je kojim su se na Weekend Food Festivalu u Rovinju pozabavili vrsni chefovi i kreativci: Leonardo Fonseca, kolumbijski chef sa slovenskom adresom, Jeffrey Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre i chef restorana Cap Aureo i Paul Ivić, chef hrvatskih korijena i vlasnik restorana Tian u Beču,

Leonardo Fonseca svoj je zanat pekao u jednom od najboljih restorana svijeta – Nomi, zatim u vrhunskom restoranu El Chato u Bogoti, ali i kod Ane Roš, treće najbolje chefice na svijetu, čija Hiša Franko ponosno nosi tri Michelinove zvjezdice. Njegova je deviza da hranom možemo probuditi emocije, spajajući vlastita sjećanja i iskustva u kompleksne okuse koja se sviđaju gostima. Kako se našalio na festivalu u Rovinju, ne želi nikoga rasplakati svojim tanjurima, nego pokrenuti u gostu snažnu senzaciju. 

Pljuska gostu

"Izazov je osmisliti jelo koje će pljusnuti gosta, na dobar način, i potaknuti emocije svojim okusima“, kaže Fonseca, čija emocionalna kuhinja ne šokira niti zgraža, kao što je primjerice slučaj sa Mugaritzom, avangardnim baskijskim restoranom kojim šefuje Andoni Luis Aduriz. 

“Išao sam u školu kuhanja prije nekoliko desetljeća i tamo su me naučili kako napraviti ukusnu hranu. Više mi nije cilj pripremati ukusnu hranu. Želim napraviti zanimljivu hranu“, svojedobno je izjavio chef Andoni Luis Aduriz na čijem su se meniju do sada našao jestivi kondom punjen fermentiranim skandinavskim mlijekom, kao i ljudski embrij od gela graha i jelo od pileta starog samo dva dana. Iako Mugaritz rijetko kad izaziva ravnodušnost – prije gađenje, uzbuđenje, zbunjenost ili ekstazu, jedan od najboljih restorana na svijetu kod široke publike ne nailazi na odobravanje iz jednostavnog razloga što gostima njegova jela često nisu ukusna. Kritičari ga hvali jer tjera na razmišljanje i ukazuje na aktualne probleme, entropiju društva, klimatske i druge promjene koje treba zaustaviti.

Jorg Zupan Aktualno Zašto to Slovenci rade bolje? Chef Jorg Zupan otkriva u čemu griješe hrvatski, ali i slovenski restorani

Novo iskustvo 

I dok je nekim chefovima itekako bitno da njihovi gosti shvate što je kuhar htio reći svojim jelima, razumiju kulinarske procese i namirnice, Fonseca ne traži od kušača da razbijaju glavu nego se otvore novom iskustvu.

"Ne smeta mi razumiju li ljudi kako stvaram neko jelo i kako ga pripremam, sve dok osjete moje jelo, dok ono u njima budi emociju. Dolazim iz zemlje koja nema sezona, klima je potpuno drugačija od Europe pa se više volimo igrati s emocijama – svojim jelima želimo potaknuti emocije poput sreće. Teško je naučiti emocije, jer je to dosta osobno, ali volim ljude iznenaditi nekim okusom, primjerice, kada radim s kukuruzom i krumpirom, što su skromne namirnice, pokušavam pokazati neku sreću koju sam imao odrastajući u Kolumbiji“, objasnio je proces kuhanja Leonardo Fonesca, napominjući kako je stvaranje novog jela je fascinantan proces i nema većeg zadovoljstva od toga kada je jelo gotovo i prenese sve emocije koje je zamislio.

Weekend food festival u Rovinju - 1 Weekend food festival u Rovinju - 1 (Foto: Emica Elvedji/PIXSELL)

Restoranski izazovi

Chefovi su se osvrnuli i na vječni problem restorana: izazove nabave dobrih, kvalitetnih, domaćih namirnica bez kojih nema kvalitetnih jela. Paul Ivić napominje kako je izrazito važno povjerenje između kupca, u ovom slučaju restorana, i uzgajivača, odnosno prodavača jer poljoprivrednici ne mogu preživjeti bez garancije da će prodati svoju robu – baš kao što restorani moraju moći računati na dogovorene namirnice i količine. S velikim trgovinama je nabava jednostavnija, ali kvaliteta je često lošija.

"Mi planiramo jelovnik čak godinu dana unaprijed – radimo istraživanja i planiramo zajedno s uzgajivačima. Uvijek se radi timski, jer kuhanje nije one man show. Razmišljamo kako prezentirati jela na najbolji način, ali moramo biti i fleksibilni, a ta fleksibilnost dolazi s iskustvom. Čak 80 posto namirnica za restoran kupujemo lokalno i upravo zato moramo napraviti dobar plan“, rekao je Ivić.

Filip Ćirić - 1 Hrana i piće Chef koji u Beogradu pomiče granice: Priča o pioniru koji moderne trendove spaja s tradicijom Srbije

Održivost kao važan faktor 

Također, chefovi na panelu su se složili i kako najskuplja namirnica nije nužno najbolja, kao i da mnogi chefovi kupuju najskuplje sastojke te dosta toga bace, iako bi dobar chef morao znati kompletno iskoristiti svaku namirnicu.

"Jedan od najvažnijih faktora je održivost. Ako radimo s brokulom i cvjetačom, onda u kuhinji moramo znati iskorisiti svaki njezin dio. To je vrlo važno, ne samo zbog cijene namirnica, već i zbog same održivosti“, rekao je Vella.

"Okus je naš najvažniji saveznik. Kada govorimo o luksuznim namirnicama, govorimo o namirnicama koje u sebi nemaju antibiotika, nisu tretirane i nemaju kemije. Uvijek se može utjecati na food cost. Mene osobno inspirira priroda, drugi chefovi i moj tim. Ako radiš nešto u što vjeruješ, onda to nije pritisak nego strast. Pritisak u našoj industriji postoji jer je ovo sve na kraju biznis, ali kreativnost nije pritisak, to je strast“, zaključio je Ivić.

Što će se moći probati na drugom Asian Street Food Festivalu u Zagrebu? Asian Street Food festival održan je prvi put prošle godine u Zagrebu Bao buns, Jellyfish in space Piletina u umaku od meda i čilija, Tuk Tuk Express +6 Gyoze by Purple Monkey

 

  • #festival
  • #Weekend Food Festival
  • #Paul Ivić
  • #Leonardo Fonseca
  • #jeffrey vella
  • #rovinj
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Pikantna leća s mrkvom: Jednostavno i jeftino jelo puno okusa i vitamina
Varivo ili umak
Pikantna leća s mrkvom: Jednostavno i jeftino jelo puno okusa i vitamina
U blizini Velike Gorice: Ravna staza idealna za obiteljsku vikend šetnju
Može i s dječjim kolicima
U blizini Velike Gorice: Ravna staza idealna za obiteljsku vikend šetnju
Od ljekovite kozmetike s kobiljim mlijekom do najfinijih likera, meda, sira i gljiva
Oglas
Od ljekovite kozmetike s kobiljim mlijekom do najfinijih likera, meda, sira i gljiva
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Stari grad Ostrožac
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Keksi za doručak recept
Samo 4 sastojka
Želite jesti kekse za doručak? Ovo je idealni recept, a ponijeti se mogu i na posao
Piletina na lovački recept francuski chasseur
Tako slasno
Ovako Francuzi rade piletinu na lovački: Brzi recept za fino jelo na žlicu idealno za jesenske dane

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Prosječna zagrebačka plaća 1623 eura
Objavljeni podaci
Ovo je prosječna zagrebačka plaća: Imate li i vi toliko?
USKOK optužio 85 ljudi zbog nezakonitosti prilikom izdavanja uvjerenja za lovca
ZA 100 EURA
USKOK podigao optužnicu protiv 85 ljudi: Otkriveno kako su prodavali uvjerenja
Nakon 15 godina Španjolac pronađen mumificiran u svome stanu
JEZIVO OTKRIĆE
Antonio je umro prije 15 godina, a njegovo tijelo je cijelo vrijeme bilo u stanu: Evo kako je pronađen
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Enis Bešlagić održao govor na komemoraciji za Halida Bešlića
''Svi su se hvalili, ali...''
Enis Bešlagić oštro o okupljanjima za Halida: ''Koliko vam je trebalo da shvatite da je otišao?''
Unuci Halida Bešlića izašli na pozornicu s gradonačelnikom Sarajeva na komemoraciji
''Puno ljudi te voli...''
Unuka Halida Bešlića rasplakala sve govorom: ''Mama nam nije rekla da si nas napustio, ali znali smo''
zdravlje
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Polipi: Izrasline koje mogu prerasti u rak, evo što trebate znati o njima
Čak 40 % ljudi ih ima na jednom organu
Polipi: Izrasline koje mogu prerasti u rak, evo što trebate znati o njima
zabava
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
LOL
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Što kažete?
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
Urnebesno
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
tech
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
Zanimljivo istraživanje
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Službena najava
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Tako obična, no tako misteriozna
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
sport
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Najbolji stoper Bundeslige o Dalićevoj odluci: "To sam rekao izborniku"
nevjerojatan igrač
Najbolji stoper Bundeslige o Dalićevoj odluci: "Rekao sam izborniku..."
Zelenortski otoci se plasirali na Svjetsko nogometno prvenstvo 2026.!
Čudo, svaka čast!
Senzacionalna mala država izborila nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2026.!
tv
Skrivena sudbina: Iznevjerio ju je - hoće li mu ikada više vjerovati?
SKRIVENA SUUDBINA
Skrivena sudbina: Iznevjerio ju je - hoće li mu ikada više vjerovati?
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Mario Sušinjak
POMEO POZORNICU!
Prvi nastup u životu i odmah je krenuo jako! Žiri dugo vremena nije bio ovako demantiran!
U dobru i zlu: Je li pronašla idealnog muškarca ili ga još ne poznaje dovoljno?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li pronašla idealnog muškarca ili ga još ne poznaje dovoljno?
putovanja
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Stari grad Ostrožac
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
novac
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Paradoks ili…?
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Bojana Gregorić Vejzović u fantatsičnoj suknji koja se može nositi u raznim prigodama
SJAJNO IZDANJE
Bojana Gregorić Vejzović: Suknja od sedam eura koja se može nositi u svim prigodama, ima i džepove
Savjet modne urednice Annette Weber kako izgledati kao bogatašica
TRIKOVI MODNE UREDNICE
Kako s malo novca izgledati kao da imate neograničen budžet? Evo pet zlatnih savjeta
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Enis Bešlagić održao govor na komemoraciji za Halida Bešlića
''Svi su se hvalili, ali...''
Enis Bešlagić oštro o okupljanjima za Halida: ''Koliko vam je trebalo da shvatite da je otišao?''
Weekend Food Festival - 1
Skriveni proces

Kako chefovi stvaraju nova jela? Tajne koje stoje iza specijaliteta u najboljim restoranima

Nešto više o tome koji su to sve misaoni procesi što leže iza autorskih specijaliteta doznat ćemo u Rovinju na Weekend Food Festivalu od 19. do 21. travnja. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close