S obzirom da većina svijeta trenutno radi pod određenim ograničenjima zbog drugog vala pandemije koronavirusa, svjetske vlade traže načine kako da nadoknade gospodarske gubitke izazvane zatvaranjem granica. Zemlje poput Bermude, Barbadosa i Kajmanskih otoka dale su priliku privatnim poduzetnicima koji se žele kratkoročno preseliti da rade „od kuće“ s njihovih rajskih lokacija.

I Island se pridružio ovome društvu, no s jednom velikom razlikom. Dok Bermuda traži tek plaćanje administrativnog troška za rješavanje papirologije u vrijednosti od oko 1600 kuna za kratkoročno preseljenje, Zemlja Vatre i Leda inzistira na dokazu da zarađujete više od milijun islandskih kruna mjesečno, odnosno više od 46.500 kuna.

Finnair poseže za inovativnim rješenjima da bi smanjio otkaze Aktualno Lukav potez koji sprječava nove otkaze i spašava tvrtku od propasti u pandemiji koronavirusa

Ovo pravilo, dakako, vrijedi za sve građane izvan Schengenskog prostora, odnosno Amerikance i sve one koji inače trebaju vizu za ulazak u zemlju, a koji se žele preseliti na period od šest mjeseci.

"Island želi privući bogate građane, odnosno profesionalce s visoko plaćenih pozicija poput onih iz Silikonske doline u Americi koji bi svoj novac trošili na Islandu," objasnila je političarka Asta Gundrun Helgadottir Bloomberg Newsu.

Slika nije dostupna Putovanja Prostitucija u doba korone: Što se dogodilo s poznatom četvrti za legalnu kupnju seksa?

Ideja je da unajme kuće koje se inače iznajmljuju preko Airnbnb-a, a koje zjape prazne od početka pandemije koronavirusa, te troše novac u lokalnim trgovinama i restoranima. Povrh svega, želja je da se poveća potrošnja u zemlja, ali da se smanji šansa da novi privremeni stanovnici ugroze lokalna radna mjesta.

Treba imati na umu da je Island oduvijek bila destinacija za putnike duboka džepa – primjerice, štrucu kruha tu ćete platiti oko 20 kuna, a pola litre domaćeg piva 56 kuna. Unatoč tome, imala je stalan priljev zainteresiranih turista. U 2018. godini posjetilo ju je 2,3 milijuna ljudi, što je otprilike sedam puta više osoba od cjelokupne populacije Islanda.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju