S obzirom da većina svijeta trenutno radi pod određenim ograničenjima zbog drugog vala pandemije koronavirusa, svjetske vlade traže načine kako da nadoknade gospodarske gubitke izazvane zatvaranjem granica. Zemlje poput Bermude, Barbadosa i Kajmanskih otoka dale su priliku privatnim poduzetnicima koji se žele kratkoročno preseliti da rade „od kuće“ s njihovih rajskih lokacija.

I Island se pridružio ovome društvu, no s jednom velikom razlikom. Dok Bermuda traži tek plaćanje administrativnog troška za rješavanje papirologije u vrijednosti od oko 1600 kuna za kratkoročno preseljenje, Zemlja Vatre i Leda inzistira na dokazu da zarađujete više od milijun islandskih kruna mjesečno, odnosno više od 46.500 kuna.

Slika nije dostupna Aktualno Lukav potez koji sprječava nove otkaze i spašava tvrtku od propasti u pandemiji koronavirusa

Ovo pravilo, dakako, vrijedi za sve građane izvan Schengenskog prostora, odnosno Amerikance i sve one koji inače trebaju vizu za ulazak u zemlju, a koji se žele preseliti na period od šest mjeseci.

"Island želi privući bogate građane, odnosno profesionalce s visoko plaćenih pozicija poput onih iz Silikonske doline u Americi koji bi svoj novac trošili na Islandu," objasnila je političarka Asta Gundrun Helgadottir Bloomberg Newsu.

Slika nije dostupna Putovanja Prostitucija u doba korone: Što se dogodilo s poznatom četvrti za legalnu kupnju seksa?

Ideja je da unajme kuće koje se inače iznajmljuju preko Airnbnb-a, a koje zjape prazne od početka pandemije koronavirusa, te troše novac u lokalnim trgovinama i restoranima. Povrh svega, želja je da se poveća potrošnja u zemlja, ali da se smanji šansa da novi privremeni stanovnici ugroze lokalna radna mjesta.

Treba imati na umu da je Island oduvijek bila destinacija za putnike duboka džepa – primjerice, štrucu kruha tu ćete platiti oko 20 kuna, a pola litre domaćeg piva 56 kuna. Unatoč tome, imala je stalan priljev zainteresiranih turista. U 2018. godini posjetilo ju je 2,3 milijuna ljudi, što je otprilike sedam puta više osoba od cjelokupne populacije Islanda.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju