Edo Toplak liječnik je, fotograf, putnik i putopisac. Prošao je svijet uzduž i poprijeko, u svoj putnički dnevnik upisao brojna daleka i još dalja odredišta, ali i brojna nesvakidašnja i ne tako obična iskustva. Šetnja svim licima Brazila, Šri Lanka, Camino, Indija, Iran ili planinarenje na Tenerifeu, istočnoj Australiji i Fidžiju, da samo načnemo popis, govore da imamo vrlo zanimljiva sugovornika.

Fotopisnice s putovanja

I kada se vrati, on je još na putu. Nakon većine svojih putovanja napiše kratak osvrt čiju osnovu čine fotografije dopunjene zanimljivostima i osobnim iskustvima. Takav ilustrirani tekst nazvao je fotopisnicom i šalje je elektroničkom poštom svojim prijateljima. "To je, čini mi se, dobar način da sačuvam, ali i podijelim svoje uspomene. Trudim se da budu zanimljive i duhovite", kaže Edo i otkriva nam što ga je nadahnulo da počne stvarati fotopisnice. "Na jednom svom putovanju u Južnu Ameriku naišao sam na citat G. G. Marqueza koji parafrazirano kaže da nije važno koliko smo i što doživjeli, već što smo od toga zapamtili i kako to prenosimo ljudima oko sebe."

Putuje otkad zna za sebe: "S djedom, umirovljenim učiteljem, maštao sam o putovanjima na sve strane svijeta. Čini mi se da sam već tada počeo putovati." A na stvarna putovanja krenuo je za vrijeme studija, u početku s društvom, a kasnije "u svim kombinacijama, s prijateljima, suprugom, djecom ili sam". Ali uvijek u svom aranžmanu. Odredišta ne bira prema nekom pravilu ili popisu.

Egipat Egipat (Foto: Edo Toplak)

"Često moje destinacije određuje povoljna prilika, trenutačna inspiracija, slučajan susret, razgovor ili jednostavno intuicija. Naravno, putovanja su podređena uvjetima na mom radnom mjestu, vremenskim prilikama i drugim važnim čimbenicima kojih smo svi svjesni." Svako putovanje "posebno je na svoj način", a najdraža su mu ona sa suprugom – bez obzira na odredište. Ako bi iz debelog albuma s uspomenama morao izdvojiti samo jedan trenutak – "neka to bude suton na Uskršnjem otoku" – nakon kratkog razmišljanja odlučuje se Edo i hrani nam maštu.

Putovanje po putovanje, nakupio je uspomena i fotografija iz svih kutaka svijeta, poslao ozbiljnu količinu fotopisnica i nagledao se čuda i čudesa. Baš o čudima, onima svjetskog značenja, njihovoj povijesti i važnosti, ali i kako ih je doživio, dr. Edo Toplak održat će predavanje u četvrtak, 23. 5. u 19 sati u CeKaTe-u. Uz puno fotografija i neposrednog iskustva, praktičnih savjeta i anegdota, podijelit će s okupljenima tajne svih sedam "novih" svjetskih čuda. I osmog, jedinog od starih čuda koje još stoji.

Osam svjetskih čuda

Tradicija popisivanja svjetskih čuda stara je 2500 godina i potječe od starogrčkih pisaca. Zapravo, oni su popisivali znamenitosti, a počeli smo ih zvati čudima vjerojatno zbog sličnosti tih dviju riječi u grčkom jeziku, ali i sasvim opravdano. Zapravo su bili turistički vodiči, a najstariji sačuvani popis sedam čuda izradio je grčki pjesnik Antipatros iz Sidona: Velika piramida u Gizi – jedina koja stoji do danas, Semiramidini Viseći vrtovi u Babilonu, Zeusov kip u Olimpiji, Artemidin hram u Efezu, Mauzolej u Halikarnasu, Kolos s Rodosa i Svjetionik u Aleksandriji. Bilo je varijacija još u antici, kao i nebrojeno mnogo "osmih" čuda svijeta. U 18. stoljeću pojavio se popis srednjovjekovnih čuda, a početkom 21. stoljeća i popis sedam novih svjetskih čuda.

Švicarska zaklada New7Wonders 2000. godine pokrenula je inicijativu za odabir novih sedam svjetskih čuda, a za znamenitosti s popisa finalista glasalo je više od sto milijuna ljudi. "Posebno povjerenstvo odredilo je dvadeset i jednog finalista. Posjetio sam ih gotovo sve. Devetnaest jesam. Dva nisam. Još", smije se naš sugovornik i dodaje: "Da ja sam radim listu, bila bi gotovo identična."

Brazil Brazil (Foto: Edo Toplak)

Rezultati su objavljeni u srpnju 2007. godine u Lisabonu. Na popisu su se našli Kineski zid, Chichén Itzá u Mexicu, Petra u Jordanu, Machu Picchu u Peruu, kip Krista u Rio de Janeiru, rimski Koloseum i Taj Mahal u Indiji. Kako bi se odala počast antičkim čudima svijeta, na popis su, kao osmo čudo, naknadno dodane piramide u Gizi. "Presudni čimbenik nije sama građevina, već i lokacija, doživljaj mjesta (nazovite to energijom ili vibrom), priča koju prenosi i dojam koji nosite na povratku."

Pitamo Edu može li iz svog iskustva usporediti antička i nova svjetska čuda. "U oba slučaja radi se o znamenitostima koja su djelo ljudskih ruku. Povezuje ih ideja, vizija i hrabrost da se postigne ili izradi ono što se smatra nemogućim. Otud i naziv "čudo"." Koje je "čudo" njemu najposebnije, nije nam htio otkriti prije predavanja u Putničkoj klasi. Ali rado će dati savjet, a zato je to predavanje i organizirano. "Ono je zamišljeno tako da uz opise, povijesne činjenice, zanimljivosti i osobne dojmove pruži praktične savjete vezane za svaku od tih destinacija." Zato dođite i pitajte sve što vas zanima i što niste imali koga pitati – gdje, kada, kako, pošto i zašto.

Čudo putovanja

Na kraju pitamo ovog svjetskog putnika vraća li se na mjesta koja je već posjetio i može li se uopće putovanje ponoviti. "Svijet je velik i pun divnih lokacija, naravno, neću stići obići sve koje me zanimaju, jednostavno je premalo vremena. Kada mogu birati, uglavnom putujem na nove destinacije, iako ima i nekih na koje se redovito i često vraćam. Rekao bih da ne postoje dva ista putovanja, čak ni turističkim vodičima koji ih ponavljaju desetke puta."

I još – zanimalo nas je smatra li da putovanja mijenjaju čovjeka. Edin odgovor mala je molitva i za svaki dan, rekli bismo, a ne samo za putovanja. "Svako putovanje mijenja i nas osobno. Obogaćuje iskustvom, ali nam daje i dimenziju sigurnosti u vlastite sposobnosti. Trudim se u svakom putovanju naći ljepotu i radost, koje će me oplemeniti i učiniti boljom, sretnijom, veselijom, ugodnijom i bar malo pametnijom osobom." Preostaje nam još samo zaokružiti 23. na kalendaru, pripremiti pitanja da koje ne zaboravimo i… ažurirati vlastiti putnički popis želja.

Želite na Olimpijske igre u Pariz biciklom? Pridružite se Mladenu Gaćeši koji kreće u svoju četvrtu olimpijsku avanturu Biciklom na Olimpijske igre - 20 Biciklom na Olimpijske igre - 19 Biciklom na Olimpijske igre - 18 +16 Biciklom na Olimpijske igre - 17

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju