Raduje nas pozvati vas na jednu divnu manifestaciju s kojom otvaramo treće godišnje doba - jesen u Gorskom kotaru. Radi se o već tradicionalnom Danu šljiva koji se ove godine održava po sedamnaesti put u najmanjoj općini Gorskog kotara Brod Moravice u subotu 11. rujna 2021.

Na samom početku manifestacije očekuje vas lagano obiteljsko planinarenje u organizaciji Lynx and Fox na Špičasti vrh s kojeg se pruža fantastičan pogled na dolinu rijeke Kupe i susjednu Sloveniju. Ne brinite, vrh nije špičast, a i šetnja je osim obiteljima s djecom naravno namjenjena i individualcima te parovima.

Prije polaska u šetnju šumom, pri okupljanju ćemo vas iznenaditi sa degustacijom finih delicija od šljiva. Šetnja je duga tek 5 kilometara i uspon nije težak, ipak potrebno je biti minimalno u formi. Kotizacija za sudjelovanje je 35,00 kuna za odrasle i 25,00 kuna za djecu. Prijave za šetnju napravite preko linka nakon čega će vam na adresu stići sve dodatne važne informacije o vremenu, mjestu okupljanja i sl.

Nakon planinarenja pridružujemo se programu manifestacije Dan šljiva u Brod Moravicama, koja se godinama održava zbog očuvanja tradicionalnih običaja i pripremanju autohtonih proizvoda od šljiva, pečenju rakije i degustaciji proizvoda od šljiva pripremljenih na domaći način. Organizira se i natjecanje za najbolji pekmez od šljiva te najbolju rakiju od šljiva uz kulturno umjetnički program i posjet zaista zanimljivim muzejskim postavima, od kojih će vas najviše oduševiti postavi koji pokazuju kako su nekada izgledale stare učionice (Memorijalna učionica Vilko Golubić) i "birtije" (Plavi podrum).

Ljubitelji domaćih proizvoda i hrane. doći će nas svoje jer vas očekuje zaista impresivan broj izlagača na sajamskom dijelu manifestacije. Osim raznolikih proizvoda od šljiva, pronaći ćete domaće sireve, prirodnu kozmetiku, pekmeze i džemove te štrudle od ručno rađenog vučenog tijesta koje će izraditi vješte domaćice danas članice Udruge umirovljenika Brod Moravice. Dođite i provedite ugodne trenutke uz hodanje u prirodi, dobru glazbu, zdravu hranu i pravu domaću kapljicu!

Važno je napomenuti da iako je ruta prema Špičastom vrhu tehnički nezahtjevna, ali se ipak ne preporuča osobama koje imaju ozbiljnih zdrastvenih poteškoća sa kretanjem (problemi sa koljenima, kukovima i sl.), a prilikom dovođenja djece preporuka je voditi aktivnu djecu stariju od 5/6. godina. Obavezna je čvrsta i kvalitetna zatvorena obuća (cipela ili tenesica) sa gumenim rebrastim podplatom te slojevita odjeća zbog promjenjivih temperatura u Gorskom kotaru. Psi svih vrsta dobrodošli!

Imate li kakva pitanja? Slobodno mi ih ostavite putem maila jelena@lynxandfox.com ili me nazovite na 091/182-9892. Ukoliko trebate isplanirati izlet ili posjet Gorskom kotaru za vašu grupu, udrugu ili tvrtku tu sam za vas, a ako želite primati informacije o ovakvim zanimljivim obilascima, upišite se na našu newsletter listu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju