Raduje nas pozvati vas na još jedno izdanje tradicionalne manifestacije s kojom otvaramo treće godišnje doba - jesen u Gorskom kotaru. Radi se o Danu šljiva koji se ove godine održava po osamnaesti put u najmanjoj općini Gorskog kotara Brod Moravicama u subotu 10. rujna 2022.

Na samom početku manifestacije očekuje vas lagano obiteljsko planinarenje kroz predivnu šumu pratnji vodiča Lynx and Fox i PD Vršak na Špičasti vrh s kojeg se pruža fantastičan pogled na dolinu rijeke Kupe i susjednu Sloveniju. Ne brinite, vrh nije špičast, a i šetnja je osim obiteljima s djecom naravno namjenjena i individualcima te parovima.

Prije polaska u šetnju šumom, pri okupljanju ćemo vas iznenaditi sa degustacijom finih delicija od šljiva. Očekuje vas liker od šljiva za odrasle i sok od šljiva za djecu, a svi zajedno ćemo snagu za hodanje dobiti tako da ćemo se zasladiti finim kolačima od šljiva. Šetnja je duga tek 5 kilometara i uspon nije težak, a kotizacija za sudjelovanje koja uključuje sve navedeno je 50,00 kuna za odrasle i 25,00 kuna za djecu. Prijave za šetnju učinite preko linka nakon čega će vam na adresu stići sve dodatne važne informacije o vremenu, mjestu okupljanja i sl.

Nakon planinarenja pridružujemo se programu manifestacije Dan šljiva u Brod Moravicama koja se godinama održava zbog očuvanja tradicionalnih običaja i pripremanju autohtonih proizvoda od šljiva, pečenju rakije i degustaciji proizvoda od šljiva pripremljenih na domaći način. Organizira se i natjecanje za najbolji pekmez od šljiva te najbolju rakiju od šljiva uz kulturno umjetnički program i posjet zaista zanimljivim muzejskim postavima, od kojih će vas najviše oduševiti postavi koji pokazuju kako su nekada izgledale stare učionice (Memorijalna učionica Vilko Golubić) i "birtije" (Plavi podrum).

Ljubitelji domaćih proizvoda i hrane doći će nas svoje jer vas očekuje zaista impresivan broj izlagača na sajamskom dijelu manifestacije. Osim raznolikih proizvoda od šljiva, pronaći ćete domaće sireve, prirodnu kozmetiku, pekmeze i džemove te štrudle od ručno rađenog vučenog tijesta punjene - naravno šljivama koje će izraditi vješte domaćice danas članice Udruge umirovljenika Brod Moravice. Dođite i provedite ugodne trenutke uz hodanje u prirodi, dobru glazbu, zdravu hranu i pravu domaću kapljicu!

Važno je napomenuti da iako je ruta prema Špičastom vrhu tehnički nezahtjevna, ali se ipak ne preporuča osobama koje imaju ozbiljnih zdrastvenih poteškoća s kretanjem (problemi sa koljenima, kukovima i sl.), a prilikom dovođenja djece preporuka je voditi aktivnu djecu stariju od 4/5. godina. Obavezna je čvrsta i kvalitetna zatvorena obuća (cipela ili tenesica) sa gumenim rebrastim podplatom te slojevita odjeća zbog promjenjivih temperatura u Gorskom kotaru. Psi svih vrsta dobrodošli!

Imate li kakva pitanja za nas kao vodiče i agenciju specijalista u Gorskom kotaru? Slobodno nam ih ostavite putem maila info@lynxandfox.com ili nas nazovite na 091/182-9892. Ukoliko trebate isplanirati izlet ili posjet Gorskom kotaru za vašu grupu, udrugu ili tvrtku tu smo za vas, a ostale ovakve i slične zanimljive ture možete naći u našem kalendaru
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju