Najavljujući u petak program Adventa na konferenciji za medije, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Martina Bienenfeld naglasila je da Advent nudi sve najbolje što Zagreb ima u turizmu, ugostiteljstvu i kulturi te da se i ove godine očekuje rast posjećenosti grada u to vrijeme, tim više što će s 1. siječnjem, dok Advent još traje, postati, kako je kazala, ''srce'' Europe.

"Advent će ove godine biti najljepši do sada, a tri glavne teme su Orašar i baština, ekologija i održivost te pristupačnost za osobe sa invaliditetom, u sklopu kojih će primjerice manje i veće skulpture Orašara, koje izrađuje Petar Banda, biti po cijelom gradu, dok će većina ugostitelja umjesto plastike koristiti papirnate čaše, tanjure i slično, a postavit će se i posebne premosnice za lakše kretanje osoba s invaliditetom", istaknula je Bienenfeld.

Tom je prilikom naglasila da priredba kao i prošlih godina počinje paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu te potom programima otvorenja na Zrinjevcu te Tomislavovu trgu, gdje je i ove godine Ledeni park s klizalištem. Prvog dana Adventa posebna svečanost održala se i u Vili Prekrižje, koja će za publiku biti otvorena i u nekoliko navrata tijekom Adventa, dok će sve ostale lokacije biti otvorene stalno. Tako će adventski program i ove godine biti na Europskom trgu, kod HNK-a, u kinu Tuškanac, Oktogonu, na Trgu bana Jelačića, gornjogradskom Strossmayerovu šetalištu, u Maksimiru i ZOO-u te drugim lokacijama.

Bienenfeld je izdvojila i bogat glazbeni i koncertni program s naglaskom na klasičnu glazbu, kao i žive božićne jaslice ispred Katedrale i suradnju s brojnim muzejima na prigodnim izložbama, kao i organizatorima humanitarne utrke Zagreb AdventRun.

Detaljan program i kalendar Adventa u Zagrebu 2019. godine potražite ovdje. Advent će se i ove godine odvijati na više lokacija pa ako vas zanima što su npr. pripremili ove godine na Fuliranju, kliknite na ovaj link. Ako se i ove godine planirate šetati Gornjim gradom, pogledajte što su vam pripremili na bajkovitom Adventu na Strossu.

Kuhano vino sigurno je omiljeno adventsko piće, a mi vam predlažemo da se zaletite do Trga bana Jelačića i bara BABA by RougeMarin, gdje su Saša Špiranec i Marin Medak posebno za ovu sezonu pripremili prave kuhane poslastice.

Tradicionalno paljenje lampica na Zrinjevcu održalo se u subotu, a istog dana, na Tomislavcu se otvorilo najveće klizalište na otvorenom u ovom dijelu Europe. Na Zrinjevcu se priprema i posebna gastronomska ponuda pod imenom Apetitlih. Koncept koji je nastao u suradnji s projektom Gourmet Experience Croatia predstavit će više od 20 tradicionalnih jela na Zrinjevcu. Ako ste za grisknedle, racu z mlinci, grah s kiselim zeljem i suhim mesom ili jabuke u šlafroku, navratite na Advent na Zrinjevcu.

Tisuće lampica postavljene su i na platou Gradec, u obliku svjetlosne instalacije koja se i ove godine nestrpljivo iščekuje za stvaranje najljepših adventskih fotografija. Nakon Božićne kugle u kojoj su se posjetitelji fotografirali prošle godine te velikog čarobnog okvira u kojem je padao umjetni snijeg, ove godine najprepoznatljivija fotografija Adventa nastat će u predimenzioniranom poklonu izrađenom od konstrukcije i lampica iza kojih se nazire pogled na Zagrebačku katedralu s platoa na kojem se odvija BAŠ NAŠ Advent u Klovićevim dvorima.

I Advent na Europskom trgu objavio je zanimljiv program, na kojem će se uz gastronomske poslastice okupljeni zabavljati uz poznata glazbena imena, kvizove, radionice... Stoga kada se zaželite chillanja i dobre ekipe provjerite program Adventa na Europskom trgu i doživite Zagreb na drugačiji način.

Ako pak želite vidjeti kako magični Maksimir izgleda zimi, onda je Advent u Maksimiru mjesto za vas. Jedan od popularnijih adventskih punktova je i Trg bana Jelačića na kojem vas isto očekuje mnogo toga.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju