U bistrou Rougemarin predstavljen je brend Bùkē kuhano vino Medak & Špiranec, sa sloganom "Kuhana vina s dva potpisa".

U želji da kvalitetu tog popularnog zimskog napitka podignu na višu razinu, chef Marin Medak i vinski stručnjak Saša Špiranec spojili su svoja znanja i iskustva, Marin s kuharskog aspekta i poznavanja začina, a Saša znanjem o vinu i karakteristikama koje pojedino vino u konačnici treba pokazati, te kreirali recepte za drugačija i kvalitetnija kuhana vina.

Vina koja potrošaču i u toploj varijanti mogu ponuditi doživljaj jednak onom kao kada uživa u finim klasičnim vinima. U tu su svrhu osmislili pet varijanti kuhanih vina baziranih na tradicionalnom vinskom sortimentu, tri od bijelih sorti i dva od crnih sorti, što je ujedno i odraz tržišnog omjera proizvodnje bijelih i crnih vina u Hrvatskoj.

Odabrali su isključivo kvalitetna vina s geografskim porijeklom te im dodali samo one primjese i začine koji će dodatno istaknuti sortne karateristike bazičnog vina, tako da ljubitelji vina mogu uživati u svojoj omiljenoj sorti, a da se ne gubi kvaliteta, u zimskom, to jest toplom izdanju.

Pet kuhanih vina zovu se Slatko-kiseli zagrljaj, Gusta graševina, Mirisni lončić, Vruća sangria i Božićni nektar, a tijekom Adventa moći će se kušati na Trgu bana Josipa Jelačića na terasi i u lokalu ugostiteljskog objekta BABA by Rougemarin (prolaz Harmica).

Bazični recept za kuhana vina:
Čisto vino treba zagrijati, dodati začine i dodatke, kuhati sve zajedno još nekoliko minuta i potom ga održavati na temperaturi do 75 stupnjeva do serviranja.

Slatko-kiseli zagrljaj
Stil: Strukturom lagano, aromatično, slatko-kiselo kuhano vino
Vino: pušipel (šipon) – Bregovita Hrvatska, Slovenija
Izgled: Svjetlije, življe zlatno-žute boje, pomalo mutno, ukrašeno zapečenom kriškom karamelizirane mandarine i tostiranim indijskim oraščićem
Sastojci: vino, livadni med, cimet, anis, đumbir

Gusta graševina
Stil: Gusto i bogato kuhano vino s voćnim aromama
Vino: graševina – Slavonija, Podunavlje
Izgled: žuto-smećkaste boje (kao mutni sok od jabuke s puno taloga), ukrašen listom bosiljka i zrncima pimenta
Sastojci: vino, pire od jabuke, smeđi šećer, klasična mješavina začina (cimet, klinčić, kardamom), list bosiljka, piment

Nutella - 1 Zanimljivosti To smo čekali! Otvara se Nutella hotel

Mirisni lončić
Stil: Slatko i aromatično kuhano vino
Vino: suhi traminac - Podunavlje
Izgled: jantarno-narančaste boje, ukrašeno s kriškom naranče i tostiranim brazilskim oraščićem
Sastojci: vino, liker od naranče (triple sec), šećer, sušeni cvijet ruže, liker od ruže, vanilija, cimet, kriška naranče, tostirani brazilski oraščić

Vruća Sangria
Stil: Voćno-pikantno crno vino s živahnim kiselinama i višnjastim šarmom
Vino: frankovka - Slavonija
Izgled: duboke i guste tamno crvene boje, ukrašeno kriškom naranče
Sastojci: vino, karamelizirani smeđi šećer (melasa), cherry brandy, kriška naranče, kompot višnja, mješavina začina (cimet, klinčić, anis, kardamom)

Božićni nektar
Stil: Gusto i snažno crno vino
Vino: plavac mali - Dalmacija
Izgled: guste, duboke i neprozirno tamno crvene boje, ukrašeno suhom šljivom i kriškom naranče
Sastojci: vino, vinjak, vanilija, javorov sirup, kardamom, karamelizirani šećer, crni papar, suhe šljive, cimet, klinčić, anis, kandirana kora naranče

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju