Udaljenost od 711 kilometara između indijskih gradova Hiderabad i Mumbai uskoro će povezivati vlakovi velike brzine koji će se kretati brzinom od 320 kilometara na sat. Za usporedbu, postojeći vlakovi na toj udaljenosti kreću se s prosječnom brzinom od 80 do 120 kilometara na sat.

Da bi prešli tu udaljenost vlakom, sada vam je potrebno oko 13 sati. Kada počnu prometovati vlakovi velikih brzina, put će trajati svega 3 i pol sata. Indijske željeznice raspisale su natječaj koji završava 5. studenog i traže tvrtke koji mogu ostvariti ovaj san.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Najviša željeznička pruga na svijetu: Vlak u koji se pumpa kisik da se putnici ne razbole

Vlakovi bi trebali imati 12 stanica: Mumbai, Panvel, Međunarodna zračna luka Navi Mumbai, Lonavla, Pimpri-Chinchwad, Pune, Baramati, Solapur, Gulbarga, Humnabad-Zahirabad, Sangareddy i Hiderabad.

U listopadu ove godine tvrtka Larsen & Toubro Ltd već je dogovorila projekt povezivanja Mumbaija i Ahmedabada vlakom velikih brzina koji bi trebali početi prometovati na ovoj relaciji 2023. godine. Kada projekt bude dovršen, to će biti prvi vlak velikih brzina u Indiji.

Indijski vlakovi - 5 Putovanja 10 nevjerojatnih stvari o indijskim vlakovima koji znaju zakasniti i 12 sati

Vlakovi velikih brzina trebali bi unijeti revoluciju u ovaj tip putovanja u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Pretpostavlja se da se oko 23 milijuna Indijaca svakog dana vozi vlakovima, zbog čega su oni prenapučeni, spori i podložni kašnjenju. Štoviše, Guwahati-Trivandrum Express najnepouzdaniji je vlak u Indiji jer u prosjeku kasni 10 do 12 sati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju